Zindelijkheid

De beste gids voor het zindelijk maken van peuters – 7 tips

De beste gids voor het zindelijk maken van peuters - 7 tips

De ultieme gids voor het zindelijk maken van peuters – Zindelijkheidstraining is een grote mijlpaal in het leven van een peuter, maar het kan ook een uitdaging zijn voor ouders. In deze blog / online gids delen we de beste tips en strategieën om uw kind zindelijk te maken zonder stress en frustratie.

Tip 1 in deze gids: Wanneer begin je met je kindje?

Het is belangrijk om te weten wanneer je kind klaar is om zindelijk te worden. Meestal beginnen ouders tussen de 18 en 24 maanden met het trainen van hun kind. Wij adviseren om met onze box te starten tussen de 2 en 2,5 jaar omdat je dan de meeste kan van slagen hebt maar er zijn natuurlijk altijd kindjes die sneller zijn of juist wat later klaar zijn om zindelijk te worden.

Enkele tekenen dat je kind er klaar voor is, zijn onder meer een langere droge periode, interesse in de wc of het potje, en het vermogen om zijn of haar eigen broek uit te trekken. Maar daarnaast heb je ook nog 7 andere signalen waar je op kunt letten. En als je 3 of meer signalen herkend bij je kindje kun je in principe starten.

In dit artikel kun je lezen wat de signalen zijn waar je op moet letten.

Tip 2 in deze gids: Stapsgewijze aanpak

De sleutel tot succesvolle zindelijkheidstraining is een stapsgewijze aanpak. Begin met het introduceren van het potje aan je kind en laat hem of haar er vertrouwd mee raken, een goede voorbereiding is het halve werk. Stel daarna regelmatig bezoeken aan het potje in en moedig uw kind aan om het te gebruiken. Wees geduldig en consequent, en geef je kind complimenten en aanmoediging bij elke succesvolle poging. Heb je geen idee hoe je precies kunt starten met het zindelijk leren worden, dan hebben wij een 7 daags stappenplan gemaakt waarin je stap voor stap in coachende stijl leert hoe je jouw kindje zindelijk kunt krijgen.

Hier vind je meer informatie over onze methode

Tip 3 in deze gids: Beloningen en straffen

Veel ouders vragen zich af of het gebruik van beloningen of straffen effectief is bij zindelijkheidstraining. Hoewel sommige kinderen worden gemotiveerd door beloningen zoals stickers, snoepjes of iets anders, kunnen anderen zich gestrest voelen door de druk om te presteren. En dat is totaal niet wat je wilt als ouder. Hetzelfde geldt voor straffen – het kan uw kind angstig maken en het proces van zindelijkheidstraining vertragen, wij zijn hier dus geen voorstander van. In plaats daarvan is het belangrijk om je kind te ondersteunen op een positieve manier en te belonen voor elke succesvolle poging of stap dichterbij het einddoel.

Lees hier waarom een beloningskaart soms niet werkt

Tip 4 in deze gids: Veelvoorkomende uitdagingen

Zindelijkheidstraining is niet zonder uitdagingen. Veelvoorkomende problemen zijn onder meer terugvallen, ongelukjes en weigering om het potje te gebruiken. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te begrijpen dat deze uitdagingen deel uitmaken van het leerproces. Praat erover met je kind en probeer erachter te komen waarom hij of zij moeite heeft met zindelijk leren worden. Het kan zijn dat het angstig is door bijvoorbeeld een nare ervaring of dat er sprake is van obstipatie wat ook voor ongemak zorgt. Geef uw kind ook de tijd om te wennen aan het idee van zindelijkheid, daarom is een goede voorbereiding ook extra belangrijk.

In dit artikel staan de 5 veelvoorkomende uitdagingen bij zindelijkheidstraining

Tip 5 in deze gids: Luiergebruik

Het gebruik van luiers kan invloed hebben op de zindelijkheid van uw kind. Sommige kinderen voelen zich zekerder en comfortabeler in luiers en weigeren om het potje te gebruiken op het begin. Om dit probleem aan te pakken, kun je het gebruik van luiers verminderen door ze alleen te gebruiken bij het slapen (noem het dan een slaapbroekje). Neem samen afscheid van de luiers en doe ze bijvoorbeeld samen met je kindje weg zodat ze ook niet meer in het zicht zijn.

Geef uw kind ook voldoende tijd om te wennen aan het potje en blijf hem of haar aanmoedigen om het potje en de wc te gebruiken. Het kan ook helpen om een ​​positieve houding ten opzichte van zindelijkheid te bevorderen door boeken en speelgoed te gebruiken die zindelijkheidstraining aanmoedigen. Soms wil het ook helpen wanneer kinderen met een luier kinderen zonder luier zien, zij willen dat immers ook!

Tip 6 in deze gids: Zindelijkheidstraining ‘s nachts

Zindelijkheidstraining in de nacht bestaat eigenlijk niet en kan ook meer tijd en geduld vergen dan dagzindelijkheid. De meeste kinderen worden pas na drie of vier jaar volledig zindelijk ‘s nachts maar het kan zelfs pas op de leeftijd van 6 of 7 jaar zijn. Om je kind te helpen ‘s nachts zindelijk te worden, kun je overwegen om het drinken van vloeistoffen enkele uren voor het slapengaan te beperken en hem of haar te herinneren om het potje te gebruiken voordat hij of zij gaat slapen. Wanneer er een succesje is en je kindje droog is gebleven in de nacht is het motiverend en goed om dit te belonen.

Meer tips over het stimuleren van nachtzindelijkheid vind je hier

Tip 7 in deze gids: Omgaan met terugvallen

Terugvallen zijn normaal tijdens het zindelijk worden en kunnen om verschillende redenen voorkomen, zoals stress of veranderingen in de omgeving van je kind (dit kan al de kleinste verandering zijn zoals een nieuwe juf). Het is belangrijk om kalm te blijven en je kind niet te straffen wanneer het gebeurt. Bied in plaats daarvan ondersteuning en moedig uw kind aan om het potje opnieuw te gebruiken. Reageer extra enthousiast op de succesjes en negeer de ongelukjes zoveel mogelijk. Praat met uw kind en probeer erachter te komen wat er aan de hand is en hoe u kunt helpen.

Lees hier wat je kunt doen bij een terugval van zindelijkheid

Wil je meer tips over zindelijkheidstraining, dan kun je ook eens op onze Instagram of Facebook pagina’s kijken. En wist je dat we ook een YouTube kanaal hebben met zindelijkheidstips?

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *