Zindelijkheid

Hoe maak je een kind van 2,5 snel zindelijk?

Hoe maak je een kind snel zindelijk?

Een toepasselijke titel in de tijd waarin wij tegenwoordig leven. Hoe maak je een kind snel zindelijk? En lukt dat eigenlijk wel, snel zindelijk worden? In deze blog gaan we je daar iets meer over vertellen. Het liefste willen we allemaal dat ons kind van de een op de andere dag netjes zijn plasjes en poep op de wc doet. Helaas is dat geen realistisch beeld. Zindelijkheid kun je wel stimuleren op de volgende manieren waardoor het sneller kan gaan.

Start met zindelijkheidstraining

Wanneer je een bepaalde periode vrij maakt om te starten met zindelijkheidstraining en daar de volledige aandacht en focus op legt, zul je merken dat zindelijk worden een stuk sneller kan gaan dan wanneer je er maar half mee bezig bent. In ons programma adviseren we dus ook om 7 dagen op rij vrij te plannen. Stap voor stap leggen we je uit wat je iedere dag kunt verwachten en hoe je het aan moet pakken tijdens de zindelijkheidstraining. Het is even investeren in tijd maar uiteindelijk zul je daar de vruchten van plukken.

Wat fijne periode’s zijn om te starten is bijvoorbeeld een vakantie. Helaas kun je dan minder leuke dingen doen, maar geloof ons. Dat is het zeker waard. Begin wel pas met zindelijkheidstraining wanneer je zeker weet dat jouw kindje er echt klaar voor is. Maar hoe weet je dit?

De signalen wanneer je een kind zindelijk kunt leren worden

Toont jouw kindje 3 of meer signalen die op het lijstje hieronder staan? Dan kun je in principe starten met zindelijkheidstraining.

  • Kan jouw kindje nee zeggen
  • Kan jouw kindje iets of iemand nadoen
  • Kan jouw kindje zelfstandig lopen
  • Kan jouw kindje een eenvoudige taak uitvoeren
  • Kan jouw kindje aangeven wanneer er iets in de luier is gedaan
  • Kan jouw kindje iets van de grond oprapen
  • Kan jouw kindje jou iets duidelijk maken met of zonder woorden?

Lichamelijk is een kindje vanaf 18 maanden klaar om zindelijk te leren worden omdat ze dan de controle hebben over hun lichaam en de aandrang dus kunnen herkennen en controleren. Maar natuurlijk moeten er ook voldoende signalen zijn om te starten. Wil je meer lezen over de bovenstaande signalen, kijk dan ook even deze blog. En er moet natuurlijk ook interesse in het potje zijn om te kunnen starten. Hoe je dat doet kun je hieronder lezen.

De interesse voor zindelijkheid opwekken

Je kunt zindelijkheid wel stimuleren en de interesse opwekken bij jouw kindje. Vaak zijn jonge kinderen ook erg nieuwsgierig en misschien gaat jouw kindje al regelmatig mee als jij een bezoekje brengt aan de wc. Ze vinden het super interessant wat je daar doet en soms doet een kindje zijn ouders ook na. Dit zijn ook goede signalen waaraan je kunt zien dat de interesse in het potje aanwezig is.

Je kunt je ook samen met jouw kindje voorbereiden op het zindelijk leren worden. Koop bijvoorbeeld samen een potje, wc-verkleiner en een opstapje of een mooie drinkbeker. Lees samen leuke boekjes over zindelijkheid waarin bijvoorbeeld op een leuke manier wordt uitgelegd hoe het lichaam werkt. Of laat je kind gewoon eens met kleding op het potje zitten om te wennen hoe dat voelt. Als dat geen leuke voorbereidingen zijn..

Aandacht, Focus en Plezier

Kortom, aandacht en focus is dus het belangrijkste, maar vergeet ook niet dat de zindelijkheidstraining een leuke periode moet zijn samen met je kindje waar je straks met veel plezier op terug kunt kijken. Dus plezier staat met stipt bovenaan het lijstje met dingen die je nodig hebt om te beginnen met zindelijkheidstraining. Als jullie er beide plezier in hebben en je er minder druk op legt als ouder zijnde, zal het zindelijk leren worden soepeler verlopen.

Conclusie

Hoewel je een kind niet snel zindelijk kunt maken, zijn er zeker manieren om het proces te versnellen en te vergemakkelijken. Een combinatie van zindelijkheidstraining met volledige aandacht, herkenning van signalen, het opwekken van interesse, het benaderen met plezier en geduldig zijn met het individuele tempo van je kind, kan leiden tot succesvolle resultaten. Onthoud dat elk kind anders is en dat het belangrijkste is om samen met je kind te genieten van deze nieuwe fase in hun ontwikkeling.

Ondersteuning en Succesverhalen

Heb je alsnog een vraag of twijfel je of jullie al kunnen beginnen met de zindelijkheidstraining? Wij staan voor jullie klaar via onze social media kanalen zoals Instagram en Facebook. Wanneer je de Zindelijkheidsbox hebt besteld krijg je ook toegang tot onze Facebook Hulpgroep waar je je vragen kunt stellen of succesverhalen van andere ouders kunt lezen. Heel veel succes en jullie kunnen dit! Met de juiste aanpak, geduld en wat leuke voorbereidingen wordt het avontuur van zindelijkheidstraining een waardevolle en leuke reis voor jou en je kind.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *