Zindelijkheid

Zindelijkheid in 10 handige stappen

Zindelijkheidstraining in 10 stappen

Zindelijkheid in 10 stappen – Er zijn verschillende manieren om je kind zindelijk te leren worden. Sommige ouders introduceren een potje en zetten hun kind hier regelmatig op, zodat hij of zij er vertrouwd mee wordt.

Vaak is dat in combinatie met een luierbroekje, waardoor het kind eigenlijk geen ongelukjes kan hebben. Anderen zijn echt actief bezig met behulp van een zindelijkheidstraining. Maar ook zijn er kinderen die van de ene op de andere dag ineens droog zijn. Als dat bij jouw kind het geval is heb je veel geluk! 

Heb je geen zin om maanden met potjes in de weer te zijn en wil je jouw kind graag in een korte tijd zindelijk leren worden? Ook dat kan! Zo dachten wij er ook over.

Wanneer je een week intensief met je kind aan de slag gaat met zindelijkheidstraining, op een positieve manier, dan is jouw kind binnen een week zindelijk.  Ook voor jullie band is dat geweldig. Je kind krijgt deze week zoveel onverdeelde aandacht, hij of zij zal het geweldig vinden! Daarnaast groeit het zelfvertrouwen van je kind enorm wanneer hij of zij aan het einde van deze week zo’n grote stap heeft gemaakt.

Jullie zullen trots zijn. Het dweilen deze week zal wat minder leuk zijn, maar de aandacht voor elkaar en het resultaat zorgt ervoor dat het dat meer dan de moeite waard is! 

Stappenplan zindelijkheidstraining: 

Stap 1: Neem afscheid van de luiers

Het eerste wat je moet doen, is de luier uitdoen. Kinderen houden van duidelijkheid en voorspelbaarheid. Gooi alle luiers weg in een schone prullenbak, zodat je kind begrijpt dat er geen weg meer terug is.

Stap 2: Geef je kind een onderbroekje

Vervang de luier door een onderbroekje en geef meteen een compliment. Dit zal je kind aanmoedigen om de nieuwe fase met enthousiasme aan te pakken.

Stap 3: Bescherm je meubels

Onvermijdelijk zullen er ongelukjes gebeuren. Zorg ervoor dat je meubels beschermd zijn met bijvoorbeeld plastic hoezen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele morspartijen.

Stap 4: Laat je kind voldoende drinken

Bied je kind regelmatig iets te drinken aan. Dit zal resulteren in vaker moeten plassen, wat een uitstekende gelegenheid is om te oefenen.

Stap 5: Geef de controle aan je kind

Laat je kind het initiatief nemen. Vraag: “Zeg jij het wanneer je moet plassen?” Dit helpt je kind verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar zindelijkheid.

Stap 6: Blijf kalm bij ongelukjes

Wanneer er een ongelukje gebeurt, blijf dan rustig. Straffen heeft geen zin en kan het proces bemoeilijken. Onthoud, fouten zijn leermomenten.

Stap 7: Beloon de successen

Elke keer dat je kind succesvol naar het potje gaat, wees enthousiast. Gebruik een beloningskaart en laat je kind een sticker plakken als beloning.

Stap 8: Middagdutje en het “slaapbroekje”

Voor het middagdutje, introduceer de term “slaapbroekje” in plaats van luiers om verwarring te voorkomen. Hierdoor begrijpt je kind dat dit een speciaal soort broekje is.

Stap 9: Hou vol!

Het kan even duren voordat je kind volledig zindelijk is. Volhouden is essentieel, zelfs als er tegenslagen zijn.

Stap 10: Voldoende vochtinname

Als je kind moeite heeft om veel te drinken, wees creatief. Gebruik leuke bekers, bied favoriete drankjes aan, of trakteer op waterijsjes. Voldoende vochtinname is belangrijk voor de training.

Klaar om te beginnen? Zindelijkheidstraining kan beginnen wanneer je kind er klaar voor is. Geef je kind de tijd om zich bewust te worden van de behoefte en laat hem of haar de leiding nemen in dit belangrijke leerproces. Samen kun je deze mijlpaal bereiken en genieten van de groei van je kind.

Als jouw kind niet zoveel wil drinken, wees dan creatief. Zorg voor leuke, nieuwe bekers, geef zijn of haar favoriete drankje. Probeer dan ook even niet aan de suikers denken, dat komt na de training wel weer. Oefenmomenten zijn tijdens de training erg belangrijk want zo leert jouw kind het het snelste. Lukt het nog niet om hem of haar veel te laten drinken? Koop of maak dan wat waterijsjes, daar is bijna elk kind dol op. En vraag je je af wanneer je nu het beste kunt starten, lees dan de blog: Wanneer start je nu met zindelijkheidstraining?

Kijk ook voor meer tips op onze social media kanalen zoals Instagram en YouTube.

author-avatar

Over Dustin

Wij zijn ouders van 3 kinderen, Jasmijn, Sebas en Morris. We zijn zindelijkheidsbox.nl gestart, omdat we in onze omgeving hebben gemerkt dat mensen het lastig vinden om hun kind zindelijk te leren worden. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je het vol? Wat doe je als het mis gaat? Of als je kind niet wil? Wat heb je nodig? Wij geven je graag een steuntje in de rug en willen je helpen als je het niet meer weet.

27 reacties op “Zindelijkheid in 10 handige stappen

  1. Pingback: Wanneer
  2. Fatima schreef:

    Mijn zoontje is net 3 geworden ben sinds eind februari bezig met zinderlijkheidstraining. Maar nog steeds vele ongelukjes terwijl hij wel aanvoelt dat hij moet gaan zowel plasjes als grote boodschap thuis voel ik het ongeveer aan dus wel droge dagen maar op school elke dag ongelukjes 1 a 2 soms 3. Heb alles geprobeerd niets helpt. Ik weet niet meer wat te doen! Kan je me helpen?

    1. Anouk . schreef:

      Hi, heb je al aan je zoontje gevraagd waarom hij op school ongelukjes heeft of ongelukjes in het algemeen? Je zou eens met hem voordat de schooldag begint naar de wc kunnen gaan en uit kunnen leggen dat het precies hetzelfde gaat als thuis. Soms vinden kinderen dat namelijk spannender omdat het een andere omgeving is die vaak uit meerdere wc’s bestaat. Vaak als je de reden weet kun je daar makkelijker op inspelen en hem bijvoorbeeld geruststellen.

  3. Shana schreef:

    Hallo,

    Wij zijn sinds dit weekend bezig met de zindelijkheidstraining bij ons dochtertje van 2 jaar en 4 maanden.
    De grote boodschap lukt al, dit is geen probleem maar het plassen vlot voor geen meter… Nog geen enkele sticker voor plassen op het potje…

    Hebben jullie nog enkele tips?

    Alvast bedankt

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Shana,

      Gebruik je de schema’s uit de Zindelijkheidsbox? Wanneer je namelijk weet wanneer ongeveer er een plasje zou moeten komen, kun je jullie dochter helpen door haar nog even wat vaker te herinneren. Dit doe je dan door te focussen op het resultaat. Bijvoorbeeld met de zin: “Het broekje moet droog blijven”. Zodra ze wat vaker succesjes met plassen heeft gehad, ga je dan steeds minder herinneren. Zodat het initiatief geheel bij haar komt te liggen tenslotte. Heb je je ook al aangemeld op de besloten Facebook Community? Ook daar lees je veel tips en kun je ervaringen uitwisselen met andere ouders. Ook worden daar uiteraard je vragen allemaal beantwoord door een van onze deskundigen.

    2. Carla schreef:

      Hier wel de plas maar grote boodschap juist niet

  4. Melissa schreef:

    Is dit ook haalbaar bij een meisje van 16 maanden met dit pakket.

    1. Dustin v. schreef:

      Hi Melissa, bij die leeftijd is het heel erg afhankelijk van het kind. Vanaf 18 maanden zijn de zenuwen pas volgroeid waarmee een kind controle heeft over de sluitspier. Voor die tijd zeggen ze dat je je kind kunt conditioneren. Je kind kan dan wel aangeven dat ze naar de wc moet, maar heeft nog niet voldoende controle om even op te houden. Dus in theorie zou het kunnen, maar houd hier rekening mee. Wij adviseren normaal gesproken een leeftijd vanaf 2 jaar bij voldoende signalen, mede omdat hierdoor de slagingskans erg hoog blijft.

  5. Sabine schreef:

    Hoi mijn dochter is bijna 5 jaar draagt al 2 jaar geen luier meer maar, heeft nog elke dag vele ongelukjes. Ze was zindelijk maar door carona moest ze onmiddellijk thuis blijven vanwegen astma. Daarna verhuisd naar Belgie en ook heeft ze nog een ongeluk gehad met een hond, veel pech voor het kleine meisje. Nu 1 jaar hier heeft ze nog vele ongelukjes hoe kan ik haar helpen zindelijk te worden?? Beloon er als ze 1 dag droog blijft( haalt ze helaas niet altijd) word nooit boos ze gaat zelf naar de badkamer en pakt zelf schone kleren ( zie ik gelijk dat ze ongelukje heeft gehad) maar wil nu toch echt dat ze helemaal zindelijk word Help AUB

    1. Dustin v. schreef:

      Hi Sabine, ik snap dat je er dan inderdaad wel klaar mee bent na 2 jaar ongelukjes en meerdere tegenvallers. Goed dat je nooit boos wordt. Ik krijg het gevoel dat ze het misschien niet goed aan voelt. Ben je hiervoor wel eens naar de dokter geweest? Ik weet natuurlijk niet hoe je het tot nu toe gedaan hebt, maar zie je de ongelukjes wel aankomen? In ons programma ben je intensief bezig met de training en krijg je op een gegeven moment wel door wanneer ze moeten. Door ze dan net van tevoren te herinneren koppelen ze het gevoel aan naar de wc gaan.
      Stuur ons anders even een reactie per e-mail op info@zindelijkheidsbox.nl. We helpen je graag.

  6. Laura schreef:

    Onze zoon is 3,5jaar. Plast en poept nig in de luier. Wordt al hysterisch als ik het over een potje of wc heb. Gaat daar echt niet op zitten hoe enthousiast ik ook doe. Zonder luier laten lopen maakt hem ook niks uit dan plast hij gewoon overal. Hij vindt het zelfs niet fijn om een schone luier aan te krijgen dan gaat hij huilen omdat hij de volle plasluier weer aan wilt. Ik weet echt niet wat ik moet doen om hem stimuleren.

    1. Dustin v. schreef:

      Wat vervelend. De eerste stap is inderdaad om het potje (of wc) minder eng te maken. Dit kun je doen door er bij te gaan zitten, of zelfs zelf op het potje te gaan zitten. Gewoon om te laten zien dat het niet eng is. Zo kun je hem ook met kleren aan op het potje laten zitten, of met een knuffel (die dan een plasje moet doen)
      Ook kun je als je zelf naar de wc gaat de deur vaker open laten staan, zodat hij kan zien dat jullie ook gewoon naar de wc gaan en dat er niets engs aan is.
      Als hij het niet fijn vindt om een schone luier aan te krijgen dan is dat iets wat hem wel kan motiveren om te gaan oefenen, maar de eerste stap is dan echt zorgen dat de angst weg is, voordat je begint met oefenen.

  7. Ilona schreef:

    Mijn zoon is 3,5 jaar en nog niet zindelijk. Hij draagt ook nog steeds een luier, omdat hij anders in zijn broek plast (al 1 aantal x geprobeerd zonder luier) Heb laatst wel een cursus gehad met tips.. Wij zorgen er nu voor dat hij regelmatig naar de wc/potje toe gaat. Wij werken wij ook met stickers. Na zoveel stickers mag onze zoon een kado uitkiezen (kleine raceauto’s, bellenblaas etc) Hij is daardoor erg enthousiast om te gaan plassen. Poepen vindt hij eng. Hebben jullie tips voor mij?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Ilona,

      Poepen:

      Wanneer hij het spannend vindt om te poepen kun je hem eens bellen laten blazen op het potje of de wc. Dat leidt af en zorgt gelijk voor fysieke ontspanning, waardoor het makkelijker gaat. Ook kun je uitleggen dat poepies supergraag zwemmen, misschien net als hij en dat hij degene is die daarvoor kan zorgen. Die controle vinden ze vaak geweldig. Ook helpt het om bijvoorbeeld het boekje: pretpark de poepfabriek te lezen. Daarin wordt in de basis leuk uitgelegd hoe zijn lijf werkt, waardoor het minder eng is. En als laatste kun je proberen na een maaltijd even te gaan. Ook dan is het makkelijker, omdat zijn darmen dan nog in beweging zijn. Als dat alles niet lukt kun je de stappen met de luier doen. Dat wil zeggen alleen een luier aan wanneer hij zegt dat hij moet poepen. Dan daarin poepen, luier weer uit en samen weg kiepen. Belangrijk is dan dat je zegt dat dat stap 1 is van alle stappen die jullie gaan nemen, maar dat hij mag bepalen wanneer hij klaar is voor de volgende stap. Dat is zittend op de wc met luier, vervolgens met een gat in de luier geknipt en dan met de luier naar beneden. Zo doe je het echt stapje voor stapje en krijgt hij vertrouwen. Ik adviseer niet om helemaal de luier terug aan te geven.

      1. C schreef:

        Poepies graag zwemmen ? Dit lijkt me juist weer verwarrend als je naar het zwembad gaat …. Dit vind ik niet de beste tip 😕

        1. Dustin v. schreef:

          Ik snap je gedachte. De gedachte van een kind werkt vaak op een andere manier. Deze tip hebben we van een andere ouder gekregen en wordt inmiddels met veel succes gebruikt.

  8. Vermeersch schreef:

    Beste,

    Een vraagje. Wat geven jullie dan als kleine cadeautjes?

    Mvg

    Tine

    1. Dustin v. schreef:

      Dat verschilt natuurlijk per kind, maar denk aan stempeltjes, stuiterbal, puzzeltje etc.
      Hier hebben we nog meer tips: De leukste mini cadeautjes

  9. Sabine schreef:

    Hi!
    Mijn zoontje mag eind augustus naar school. Hij is met plassen zindelijk, ook snachts, echter het poepen blijft hij (meermalen per dag) in de onderbroek doen. Op de crèche doet hij het al wel op de wc. Thuis zegt hij het eng te vinden. Hij gaat achter een stoel liggen poepen.
    Ik heb ook al eens een potje daar gezet, ik vraag hem of hij een luier om wil, of dat hij er om kan vragen, maar het blijft keer op keer fout gaat. We zijn al sinds december bezig. We hebben gezegd dat hij een skelter krijgt als hij 5 poepjes in de wc doet, en hij mag televisie kijken als hij een keer op de wc poept bij ons. Hij gaat wel zitten als ik hem erop zet maar hij wil er dan eigenlijk gelijk weer af, hij probeert het niet echt.
    Hebben jullie nog tips?? Alvast dank!

    1. Dustin v. schreef:

      Hi Sabine, dat is vervelend. Hoewel je weet dat hij het op de crèche wel goed doet, neem zijn angst toch serieus. Waarom vindt hij het eng?
      Wij adviseren er niet te grote beloningen aan te koppelen, omdat het dan juist kan zijn dat je er druk/spanning op legt, maar ik begrijp dat je dit uit noodzaak hebt geprobeerd.
      Dat hij achter een stoel gaat liggen poepen geeft wel aan dat hij het aanvoelt. Hier kun je op sturen door hem in de gaten te houden en op dat moment te sturen. Wat goed dat je ook een potje achter de bank geprobeerd hebt te zetten. Dat zou inderdaad kunnen helpen. Gaat het dan ook mis?
      Als tip zou ik zeggen, probeer het thuis ook fijn te maken op de wc. Zo kun je wanneer je hem hier naar toe stuurt (en mee gaat) een verhaaltje voorlezen of filmpje laten kijken op je telefoon om hem toch even te laten blijven zitten. Ook geven wij regelmatig als tip om te bellenblazen op de WC. Hierdoor ontspannen ze terwijl ze op de wc zitten door de goede ademhaling en omdat het leuk is, is de wc al gelijk minder eng. 🙂
      Je mag ons overigens ook altijd een berichtje sturen op info@zindelijkheidsbox.nl

      1. Nynke schreef:

        Wauw, heel erg dank voor uw advies!
        We gaan vanavond gelijk beginnen met bellen blazen op de wc.
        Een potje achter de stoel vond hij maar raar. Maar ik zal die er ook maar weer zetten. Wie weet dat het toch gaat helpen.
        Ik laat weten hoe het gaat. Ik denk dat wij teveel druk hebben gelegd inderdaad. We halen de druk eraf en gaan het leuk maken.
        Nogmaals dank!
        Fijne avond

  10. Derycke schreef:

    Ons kleinkinď 6 jaar plast nog steeds tijdens de nacht in zijn bed,wat gedaan?

    1. Dustin v. schreef:

      Hi Derycke, dat is natuurlijk vervelend, maar kinderen kunnen t/m hun 7e jaar nog steeds bedplassen. Daarin is jouw kleinkind niet de enige. Wat je nog kunt proberen is een plaswekker. Dat is een onderbroekje met een sensor die een alarm afgeeft zodra deze nat wordt. Zo wordt je kleinkind wakker gemaakt als hij/zij in zijn/haar broek plast. Bedenk wel dat dit helaas niet zomaar in een week opgelost is. Dit kan maanden trainen zijn.

  11. Jessica schreef:

    Mijn zoon word 31 augustus 4 nu is hij met plassen wel zindelijk maar met poepen niet het is net alsof hij niet voelde dat hij moet heb je hier ook tips voor. Bij voorbaat dank

    1. Dustin v. schreef:

      Een aantal tips op een rij:
      – Zorg voor voldoende vezels en vocht, dat helpt om ‘de boel’ soepel te houden.
      – Laat je kind bellen blazen op de wc of het potje, dit werkt afleidend en tevens fysiek ontspannend, dat nodig is om te kunnen poepen.
      – Probeer na een maaltijd even te gaan, omdat de darmen dan nog in beweging zijn, dat is makkelijk om te kunnen poepen.
      – Lees het boekje: “pretpark de poepfabriek”, hierin wordt op een speelse manier uitgelegd hoe het lijf in de basis werkt en dat neemt angst weg.
      – Vertel dat poepiedrollen van zwemmen houden, misschien net als jouw kind en dat je kind daarvoor kan zorgen. Dat vinden ze vaak echt magisch.

  12. Layla schreef:

    Mijn kind is 2 jaar en 9 maanden is hij sinds februari aan te leren maar is nog altijd een beetje moeilijk voor hem hij doet nog soms 3 keer tot 4 keer ongelukjes
    Graag en advies aub
    Bedankt

    1. Dustin v. schreef:

      Hi Layla, elk kind is hier anders in. Daarom hebben wij er ook voor gekozen om een FB community aan onze training toe te voegen, waarbij we ook inhoudelijk op jouw vraag in kunnen gaan. Ik zal je via e-mail benaderen om dieper op je vraag in te kunnen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *