Wanneer start je met zindelijkheidstraining?

Zindelijkheidstraining… de een start rond de 2,5 jaar, de ander zegt: “Dat komt vanzelf, wanneer ze daaraan toe zijn!” Maar wat als dat niet zo is? Wacht je dan tot het laatste moment voordat hij/ zij naar de basisschool gaat en doe je het dan alsnog snel?

Als het over zindelijkheidstraining gaat voelen ouders zich vaak aangesproken en/ of onzeker.
Zoveel mensen hebben er een mening over. Ouders, schoonouders, vrienden, juffen. “Draagt jouw kind nog steeds een luier?” Of: “Begin je daar nu al mee?” Eigenlijk doe je het nooit goed 😉

Signalen versus leeftijd

Tussen de 18 en 24 maanden zijn de meeste peuters er fysiek aan toe om zindelijk te leren worden. Belangrijker is te letten op de signalen, daaruit lees je als ouder af of het zinvol is te starten.

Signalen waar je op kunt letten zijn;

 • Kan jouw kindje (zelfstandig) zitten?
 • Kan hij of zij lopen?
 • Geeft jouw kind het aan wanneer er iets in de luier is gedaan?
 • Kan jouw kindje nee zeggen?
 • Kan hij of zij een (eenvoudig) taakje begrijpen en uitvoeren?
 • Kan jouw kind je iets duidelijk maken met of zonder spraak?
 • Kan hij of zij iets of iemand nadoen?
 • Lukt het hem of haar een klein voorwerp op te rapen?
 • Toont hij of zij interesse in het potje?

Herken je 3-4 signalen of meer? Dan zou jouw peuter het liefst vandaag al beginnen met zindelijkheidstraining!

Ben jij er klaar voor? En kun je er tijd voor vrij maken?

Je kind zindelijk leren worden is vaak niet iets waar je naar uitkijkt en helaas ook niet iets dat altijd vanzelf gebeurd. Maar wanneer je samen een week de tijd neemt voor zindelijkheidstraining lukt dit jullie zeker!

Achteraf gezien is het vaak iets waar je liever eerder aan begonnen was! Het resultaat is fantastisch en het scheelt ook nog eens een leuk bedrag (400 euro per half jaar) en dan hebben we het nog niet eens over hoe duurzaam het is wanneer je kind geen luiers meer draagt.

‘ Uiteindelijk is het geweldig om te zien hoe jouw kind groeit in zijn of haar zelfvertrouwen
doordat jij dit avontuur met hem of haar bent aangegaan.’

Steek die veer maar in je reet 😉

Klik hier om de Zindelijkheidsbox te bekijken

8 gedachten over “Wanneer start je met zindelijkheidstraining?”

 1. Onze dochter wordt bijna 3 maar toont helemaal geen interesse in het potje of toilet. Een half jaar geleden hebben we een tijdje regelmatig haar erop gezet en pampers uitgelaten maar ze was steeds zo verdrietig, verbaasd en geschrokken als ze een natte broek had dat we terug gestopt zijn want ze werd er te zenuwachtig van. Nu een half jaar later toont ze nog steeds geen interesse. Als we vragen of ze op het potje wil gaan gaat ze er meestal wel op zitten maar er komt nooit een grote of kleine boodschap uit…

  Beantwoorden
  • Het is helemaal niet erg wanneer ze nog geen interesse toont in het toilet of het potje. Gezien haar leeftijd mag je er vanuit gaan dat ze er klaar voor is om dit te leren. Wanneer kindjes nog onder de 2 zijn, adviseren we altijd om eerst naar de signalen te kijken, maar na 2,5 is dat niet meer nodig. Wel heeft ze veel positieve begeleiding en sturing nodig, dat ze leert dat het oké is wanneer er een ongelukje gebeurt. Want van proberen kun je leren. Leg haar ook uit dat dat tijdens de training eigenlijk de ‘gelukjes’ zijn, omdat ze daardoor het gevoel van aandrang juist leert herkennen. Probeer om een moment te kiezen wanneer jullie echt de tijd voor elkaar hebben en zet dan door. Zo help je haar over haar angst heen en groeit haar zelfvertrouwen enorm wanneer ze merkt dat zij dit ook kan. Straal het vertrouwen uit dat je zeker weet dat haar dit gaat lukken. Dat helpt enorm voor haar.

   Beantwoorden
 2. Mijn dochter is 3 jaar en 2 maanden.
  Vorig jaar zijn we laag drempelig met het potje begonnen en heeft ze zonder dat ze dit door heeft gepoept. Ze moest hier heel hard om huilen. Sindsdien is ze bang voor het potje. We hebben het toen gelaten, met andere kindjes wilde ze wel, maar thuis alleen absoluut niet.

  Vorige maand zijn we opnieuw begonnen met gewend raken aan het potje. Eerst stickers plakken met op het potje zitten met kleren aan, erna met luier en tot slot zonder luier, samen met de pop op het potje en samen stickers verdienen. Dit werkte heel erg goed. Ook lezen we de boek tips op de site. Afgelopen week zijn we stukjes zonder luier gaan proberen. Ze heeft 1 x gepoept en 1x geplast op het potje. Ze houdt het op tot ze weer een luier aan heeft, en heeft met plassen veel ongelukjes en moet hier om huilen (we lezen ook boekje bobbi op het potje en zeggen de hele tijd, kan gebeuren).

  Ik vroeg me af of het juist wel of niet goed is om met de zindelijkheidsbox te starten, als een kind nog niet regelmatig op het potje plast of poept en of het onduidelijk is:
  – of ze de plas voelt aankomen of niet (ze lijkt het wel graag te willen)
  – of dat ze op het potje toch nog te veel spanning vasthoudt om los te laten (ik weet het niet zo goed).

  Beantwoorden
  • De Zindelijkheidsbox kan jullie daarbij juist erg goed helpen. Een kindje hoeft het nog niet zelf aan te voelen wanneer ze moet plassen, want dat leren ze juist tijdens de training. En voor spanning op het potje hebben we veel tips. Het is ook een aanrader om het boekje: “pretpark de poepfabriek” eens samen te lezen, want hierin wordt op een leuke manier uitgelegd hoe het lijf in de basis werkt. En kennis vermindert spanning. Vertel ook eens dat poepies graag zwemmen, misschien net als zij en dat zij degene is die daarvoor kan zorgen. Dat vinden ze vaak heel interessant. Super trouwens hoe jullie het stapsgewijs belonen hebben ingezet om haar op het potje te durven te laten gaan. Zo forceer je niets en leer je het op een positive manier!

   Beantwoorden
 3. Wij zijn afgelopen week gestart met de luier af doen. Mijn zoontje wordt 21 sept 3. Hij ging al vaak op de wc/ potje plassen, maar nu dus zonder luier. Tijdens middag slaapje of naar de speeltuin deden we wel een luier aan. Het ging al heel erg goed, in 4 dagen tijd 2x een natte broek. Wel heeft hij soms last van wat nattige poep, wat dan soms dus ook in zn onderbroekje komt. Vanochtend ook,waarop ik vertelde dat hij ook dat op de wc moet doen. Een tijdje later kwam hij weer bij me en wilde hij weer een luier om. Hij vondt het niet leuk. Heb de luier weer om gedaan en gaan over paar dagen weer proberen

  Beantwoorden
  • Wat goed! Wat betreft de nattige poep zou ik proberen om hem meer vezelrijke voeding te geven, zoals bruin brood en fruit. Door de sponswerking van de vezels zwellen deze op en zorgen ze voor een vaste maar toch soepele ontlasting.

   Beantwoorden
  • Heel goed Annabel. Dwingen heeft inderdaad geen zin en kan op lange termijn een averechts effect hebben. Je kunt het hem wel leren. Door enthousiast te doen maak je er samen een leuke ervaring van.

   Beantwoorden

Plaats een reactie