Zindelijkheid

Wanneer start je met zindelijkheidstraining? – 7 signalen

Wanneer start je met zindelijkheidstraining?

Zindelijkheidstraining, het is een onderwerp dat voor veel ouders vragen oproept. Wanneer is het juiste moment om te beginnen? Is het wachten tot je kind ‘klaar’ is, of moet je actief aan de slag gaan met training? Dit artikel biedt wat inzicht in deze vaak verwarrende kwestie.

Als het over zindelijkheidstraining gaat voelen ouders zich vaak aangesproken en/ of onzeker.
Zoveel mensen hebben er een mening over. Ouders, schoonouders, vrienden, juffen. “Draagt jouw kind nog steeds een luier?” Of: “Begin je daar nu al mee?” Eigenlijk doe je het nooit goed ?

De signalen voor zindelijkheidstraining

Een veel voorkomende misvatting is dat zindelijkheidstraining strikt gebaseerd is op de leeftijd van een kind. Het is echter niet alleen de leeftijd die telt, maar vooral de signalen die je kind vertoont. Meestal zijn peuters tussen 18 en 24 maanden fysiek klaar om zindelijk te worden, maar let op de volgende signalen:

Signalen waar je op kunt letten zijn;

  • Kan jouw kindje (zelfstandig) zitten?
  • Kan hij of zij lopen?
  • Geeft jouw kind het aan wanneer er iets in de luier is gedaan?
  • Kan jouw kindje nee zeggen?
  • Kan hij of zij een (eenvoudig) taakje begrijpen en uitvoeren?
  • Kan jouw kind je iets duidelijk maken met of zonder spraak?
  • Kan hij of zij iets of iemand nadoen?
  • Lukt het hem of haar een klein voorwerp op te rapen?
  • Toont hij of zij interesse in het potje?

Herken je 3-4 signalen of meer? Dan zou jouw peuter het liefst vandaag al beginnen met zindelijkheidstraining! Wij hebben ook een online zindelijkheidstest ontwikkeld waardoor je er snel achter kunt komen of jouw kind klaar is om zindelijk te leren worden. Je vind de zindelijkheidstest hier.

Ben jij er klaar voor? En kun je er tijd voor vrij maken?

Zindelijkheidstraining vraagt om toewijding en tijd. Het is begrijpelijk dat dit niet het meest opwindende vooruitzicht is. Maar wees gerust, met de juiste aanpak kunnen jij en je kind deze mijlpaal bereiken in slechts één week.

Achteraf zul je jezelf waarschijnlijk afvragen waarom je niet eerder bent begonnen. Het resultaat is verbluffend, niet alleen in termen van onafhankelijkheid voor je kind, maar ook in je portemonnee. Bedenk maar eens hoeveel je bespaart door geen luiers meer te hoeven kopen (zo’n 400 euro per half jaar), en hoeveel milieuvriendelijker dit is.

‘ Uiteindelijk is het geweldig om te zien hoe jouw kind groeit in zijn of haar zelfvertrouwen
doordat jij dit avontuur met hem of haar bent aangegaan.’

Een avontuur vol zelfvertrouwen

Hoewel het in het begin misschien niet altijd makkelijk is, biedt zindelijkheidstraining een kans om de zelfverzekerdheid van je kind te vergroten. Samen deze reis aangaan, met positieve ondersteuning, zal je kind helpen groeien en zelfvertrouwen opbouwen. Zindelijkheidstraining is een prachtige mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Het is een reis die jullie als ouder en kind samen kunnen maken en die een blijvende impact heeft.

Op weg naar succes met de Zindelijkheidsbox

Wanneer je klaar bent om deze reis te beginnen, overweeg dan onze Zindelijkheidsbox. Deze handige box met hulpmiddelen en de juiste ondersteuning, maakt het proces soepeler en effectiever. Bekijk hier de Zindelijkheidsbox voor een succesvolle zindelijkheidstraining. Je zult versteld staan van de vooruitgang die jij en je kind kunnen boeken! Op onze website kun je ook een aantal reviews vinden die je kunt lezen. Je mag ons uiteraard ook altijd een berichtje sturen als je twijfels of jouw kind klaar is om zindelijk te elren worden.

We hebben ook nog een aantal andere blog online staan zoals welke 10 stappen er nodig zijn bij zindelijkheidstraining. En wil je meer weten over zindelijkheid en zindelijkheidstraining? Vergeet ons dan niet te volgen op Instagram en YouTube. Hier posten we wekelijks nieuwe tips en tricks over zindelijkheidstraining.

author-avatar

Over Dustin

Wij zijn ouders van 3 kinderen, Jasmijn, Sebas en Morris. We zijn zindelijkheidsbox.nl gestart, omdat we in onze omgeving hebben gemerkt dat mensen het lastig vinden om hun kind zindelijk te leren worden. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je het vol? Wat doe je als het mis gaat? Of als je kind niet wil? Wat heb je nodig? Wij geven je graag een steuntje in de rug en willen je helpen als je het niet meer weet.

46 reacties op “Wanneer start je met zindelijkheidstraining? – 7 signalen

  1. XH schreef:

    Hallo, voor ons zoontje van 2 jaar en 10 maanden kan ik overal ja op antwoorden, behalve de 2 belangrijkste vragen (in mijn ogen). Hij geeft niet aan dat zijn luier vies is en toont geen interesse in het potje.
    Nu aantal dagen geprobeerd met leuke onderbroekjes en op het potje, maar hij doet niets op het potje om 5 minuten later in zijn onderbroek te plassen of te poepen (en het niet eens erg te vinden). Ik kan me daarom niet voorstellen dat hij er aan toe is. Wat is jullie visie hierop?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi, ik begrijp je gedachte. Alle 3 onze kinderen gaven niet aan dat hun luier vies waren en toonde geen interesse in het potje of de wc. Toch hebben wij ze bij 2,5 jaar een week getraind en waren ze na een week trots en zindelijk.
      Ongelukjes zijn leermomenten. Voor ons als ouder voelt dit alsof het nog niet lukt, maar bedenk dat dit een stap is om dichterbij te komen. Ook om te leren lopen valt elk kind eerst 2000 keer! Het gaat er niet om of hij het wel of niet erg vindt, het gaat er om dat je het probeert.

    2. Kristel schreef:

      Mag ik vragen hoe het opgelost is geraakt? Ons zoontje is 2 jaar en 8 maanden en heeft precies een schrik van het potje / wc gekregen. Hij gaat nu halve dagen naar school zonder pamper maar juf wil nog afbouwen omdat hij te veel in broek plast. Wij proberen hem ook te stimuleren maar heb de indruk dat hoe harder dat we ons best doen hoe fouter het loopt. Hij krijgt er echt een angst van heb ik de indruk 🙁

  2. Mandy schreef:

    Mijn zoontje nu 19 maanden, geeft al geruime tijd aan als hij iets in zijn luier heeft gedaan, hij slaat dan aan de voorkant van zijn luier als hij gepoept of geplast heeft en zegt soms bah erbij. Hoe kan ik hier nu het beste mee beginnen?

    1. Dustin v. schreef:

      Hi Mandy, wat goed van hem dat hij dat nu al doet! Herken je ook een aantal van de andere signalen? Dan kun je wat tijd gaan inplannen om met zindelijkheidstraining aan de slag te gaan. Zie hier de 10 stappen die nodig zijn bij zindelijkheidstraining.

      1. Mandy schreef:

        Ja alle andere signalen heeft ie eigenlijk wat hierboven staat beschreven. Alleen het potje dus nog niet geïntroduceerd.

      2. N schreef:

        Mijn kind is 4 jaar en wil niks met zindelijkheid te maken hebben. Wat doe ik dan als ouder fout !?

        Want de regels van de maatschappij zijn zo krom dat die straks naar speciale onderwijs mort vanwege geen interesse in zindelijkheid en ik pas daarvoor.

        Dus vertel wat doe ik als ouder fout.????
        En nee geen partner niks in beeld qua hulp.

        1. Anouk . schreef:

          Hoi N, heb je geprobeerd om de interesse te wekken bij je kind en zindelijkheid te stimuleren? Dit kun je bijvoorbeeld doen door samen een potje te kopen, nieuw ondergoed en een nieuwe drinkbeker. Probeer er ook achter te komen waarom je kind niet zindelijk wil worden. Is het bijvoorbeeld spanning of angst door een eerdere pijnlijke ervaring? Als je dit weet kun je daar makkelijker op inspelen. Mocht het echt niet lukken, dan kun je eens naar de huisarts of iemand die gespecialiseerd is in zindelijkheid bij kinderen. Zij kunnen je zeker verder helpen. Heel veel succes!

  3. Amber schreef:

    Hi mijn zoon word in november 2 maar ik denk soms dat hij het prima zal begrijpen. Hij vind verschonen niet leuk en laast wilde die niet in bad en z’n luier aan heel snel en kneep met z’n benen doen de luier aan was ineens blij en binnen 1 minuut geplats. Hij grijpt ook altijd naar z’n plasser als die plast maar is dat dan niet te vroeg om te starten al?

    1. Dustin v. schreef:

      Hi Amber,

      Dat klinkt als een goed moment! Natuurlijk is je zoon nog jong, dus ik begrijp dat je het spannend vindt. Maar de motivatie die hij nu heeft en signalen die hij nu af geeft geven aan dat het niet te vroeg is. Lichamelijk zijn kinderen er rond de 18 maanden rijp voor.

  4. Esra schreef:

    Hoii,

    Mijn dochter van 2 jaar en 9 maanden, geeft goed aan wanneer ze moet poepen en plassen. En ze gaat vanzelf ook echt wel naar het potje om te plassen maar wanneer zij dat wil? Zij bepaalt wanneer ze wel en niet een luier aan wil, dus vind dat best lastig omdat je haar ook niet kunt pushen daarin. Wat hiermee te doen?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Esra, ja dat klinkt herkenbaar. Ze wil natuurlijk een beetje controle uit oefenen en haar eigen baas zijn. Dat gedrag is volkomen normaal. Ik snap dat je hier niet in wilt pushen. Dat hoeft ook helemaal niet. Wat nu als je tegen haar zegt na een plasje: “Zo zeg, dat kun jij echt goed. Volgens mij ben jij al zo groot dat je helemaal geen luier meer nodig hebt!”
      Laat dat even op haar inwerken en grote kans dat ze als eigen baas beslist om de luier niet meer aan te doen 😀

  5. Kelly schreef:

    Hi!

    Onze zoon is 26 augustus 3 geworden. En 3 weken geleden is zijn zusje geboren. Voor zijn spraakontwikkeling gaat hij 4 ochtend naar de peuterspeelzaal en 1 middag naar het kinderdagverblijf. Voor zijn spraakontwikkeling is het heel goed maar ik vond/vind het wel lastig om te starten met zinnelijkheid training. Hij geeft nog niet aan wanneer hij iets gedaan heeft in zijn luier en wil niets van het potje weten. Nu willen we wc verkleiner kopen om te kijken of hij dat wel wil doen. Maar kan ik wel een luier aandoen naar de peuterspeelzaal? En zou ik kunnen starten ook al geeft hij niet aan dat hij iets gedaan heeft?

    1. Dustin v. schreef:

      In onze training is ons advies om de luier uit te houden. En niet in sommige situaties weer aan te doen. Dit is namelijk erg verwarrend. Wel adviseren we om bij het middagslaapje en ‘s-nachts een slaapbroekje (luierbroekje) aan te doen, omdat ze er dan nog niet aanvoelen.
      Je kunt zeker starten als hij nog niets aangeeft. Dit is juist het uitgangspunt van onze training.

  6. Stephanie schreef:

    Hoi. Ik ben een moeder van een meisjes tweeling (worden volgende maand 3 jaar) en nog een meisje er onder (wordt over 2 maanden 2). Best wel druk dus ook ivm zindelijkheid..
    1 van de tweeling heeft een paar keer (keer of 10/20) op t potje geplast. De ander zit er enthousiast bij, en roept jaa plas.. maar doet niks.
    Hoe en/of is het handig om te beginnen? En dan met alle 2 tegelijk en de jongste ook gelijk meenemen erin?
    Kan dit met 1 box? Of moet ik er dan 3 aanschaffen?? Qua beloning etc..
    Qua ontwikkeling
    Tweeling loopt, praar steeds meer woordjes, nee kunnen ze heel goed zeggen 😉 poep/plas zeggen ze ook, maar meer als ze scheetje laten.
    Jongste zegt soms bah als ze heeft gepoept, loopt, brabbelt onverstaanbaar de hele dag, zegt ja/nee, niet perse als ze iets niet wilt. Maar kan wel heeeel goed duidelijk maken als ze iets niet wilt..

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Stephanie, wij hebben van andere ouders gehoord dat 2 kinderen tegelijk trainen elkaar heel erg motiveert. Ze liggen dan ook ongeveer op dezelfde ontwikkeling. Wanneer je met 1 de training zou doen wil de andere toch aanhaken. Dat zou dus ook goed met je jongste dochter kunnen, maar 3 is natuurlijk wel pittig. Dus ik zou proberen om het bij de tweeling te houden, mocht ze dat pikken. 😉
      Dit kan met 1 box. We hebben express losse beloningssystemen gemaakt zodat je de box kunt hergebruiken. Zo hebben we ook een tweeling set waarbij je de combinatie met korting kunt bestellen. De voorbereidingen in onderbroekjes en cadeautjes zijn dan dus dubbel.

  7. Kimberly schreef:

    Hey,
    Mijn zoontje wordt in maart 3 en wilt niet plassen op het potje.
    Hij wordt heel hysterisch.
    Nu hebben we een toiletbrik gekocht en daar wilt hij wel op.
    Ik neem hem ook steeds mee met mij dat hij het ziet.
    Als ik tegen hem zegt “je moet pipi doen” dan maakt hij enkel het geluidje “psssss, pipi gedaan” maar hij doet niks.
    Ik maak me wel beetje zorgen doordat hij 3 jaar wordt in maart.

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Kimberly,

      Ben je al met de training van Zindelijkheisbox gestart? Goed dat hij niet bang is met de toiletbril verkleiner. Het daadwerkelijk loslaten van het plasje zal hij nog even moeten leren/ leren durven. Hier zijn allerlei trucjes voor. Je kunt hem op de wc bijvoorbeeld eens laten bellen blazen. Dat werkt afleidend en tevens fysiek ontspannend, waardoor een plasje eerder zal lukken.

      Gr. Janneke

  8. Daisy schreef:

    Hoi
    Help
    kindje is nu 3 jaar
    Hij heeft alle paar keer op potje en wc geplast maar mij man geeft hem toch elke keer een luier aan
    Hij zegt dat die eerst moet aan geven
    Alles die moet plassen of poep nu ben ik het daar niet mee eens
    Ik denk dat hij het beter leert zonder luier

    Alleen wat het probleem is ik ben thuis voor hem tot 16.00 daarna gaat naar oma en daarna komt papa hem daar halle

    Hoe kan ik dit het best aan pakken

    1. Dustin v. schreef:

      Beste Daisy,

      Je zoontje zal het inderdaad, zoals je zelf ook denkt, eerst moeten leren, voordat hij het aan kan gaan geven. Zolang hij steeds weer een luier aan krijgt zal dat alleen verwarrend werken. Alleen tijdens slaapjes krijgt hij nog een luierbroekje (slaapbroekje) aan. Is oma bereid om mee te werken? Misschien kun je vader uitleggen dat je zoontje het pas gaat leren, zodra de luier echt uitblijft. En anders is het misschien een optie dat jij het zo doet, oma het zo doet en oma hem vast zijn pyama aandoet met slaapbroekje net voordat vader hem ophaalt? Zo zal het minder verwarrend zijn voor je zoontje, omdat hij dan al in zijn slaapoutfit is.

      Zet hem op samen!
      Janneke

  9. Maxime schreef:

    Hoi hoi, ons zoontje is nu 2 jaar en 4 maanden! Hij heeft al eens op het potje geplast maar dit bleef dan bij die “ene” keer. We zeggen hem voortdurend dat als hij plast op het potje een grote beloning volgt maar zelfs dat helpt niet. Dringend hulp nodig want binnenkort gaat hij naar het instapklasje en moet ie echt zindelijk zijn!

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Maxime,
      Wat je zou kunnen proberen is de ‘vrijblijvendheid’ wat kleiner te maken. Dat geeft tevens duidelijkheid aan je zoontje, wat juist fijn voor hem is. Trek er een week voor uit samen en zorg dan dat hij ook niet naar de opvang hoeft. Zo kun je de eerste dag van die week samen de luiers weggooien, dit visualiseert het proces meteen voor hem. Geef hem vanaf dat moment ook geen luier meer aan, behalve tijdens slaapjes. (neem hiervoor luierbroekjes, die je dan ‘slaapbroekjes’ noemt om verwarring te voorkomen) Er zullen natuurlijk eerst veel ongelukjes volgen, maar bedenk dat deze eigenlijk de ‘gelukjes’ zijn tijdens de training, omdat hij hierdoor het gevoel van aandrang leert herkennen. Zet hem op samen!

      1. Angela schreef:

        Hi!

        Onze zoon is 3,5 en heeft angst om te plassen op het potje. Hij vindt het niet eng om er op te zitten, maar zodra hij voelt dat het plasje eruit komt raakt hij in paniek en forceert het en houdt zijn plas op.

        Ook als hij naar de opvang gaat, gaat hij zonder luier maar durft daar ook niet te plassen. Heel sporadisch dat hij een dag heeft gehad dat hij daar 1x op de wc plast. Omdat hij zijn plas expres inhoudt, geef ik hem dan toch een luierbroekje aan zodat hij even gaat plassen. Ik wil ook niet dat hij problemen krijgt met zijn blaas.

        We willen hem niet teveel onder druk zetten. Maar hij weet zo goed hoe het moet. We hopen dat hij van die angst af kan komen

        1. Dustin v. schreef:

          Hi Angela, wat vervelend voor hem. Weet je waarom hij het eng vindt? Misschien heeft het een keer pijn gedaan? Ophouden kan ook pijnlijker zijn (buikpijn, hardere straal) waardoor je in een vicieuze cirkel komt. Praat er eens met hem over.
          Wat misschien kan helpen is om hem eens te laten plassen in bad/douche met een warme water straal over zijn buik. Natuurlijk wel er even bij aan geven dat dit normaal niet de bedoeling is, maar dat het hem misschien kan helpen. Doordat de warme straal al over zijn buik naar beneden loopt heeft hij minder in de gaten dat hij plast en is het misschien eenvoudiger om los te laten en niet in paniek te raken.
          Mocht hij nog steeds last hebben, dan is het misschien een idee om naar de huisarts te gaan om het even na te laten kijken. Hopelijk komen jullie snel tot een oplossing.

    2. Maaike schreef:

      Mijn dochter zit nu sinds januari op school hier in België. Ze is nog niet zindelijk. Toch doet ze regelmatig een plasje op haar potje. Sinds een dag of 5 vraagt ze er ook achter om zelf te gaan. In de zomervakantie ga ik volledig af van luiers overdag als ik thuis ben. Dan is ze net 3 jaar. Hopelijk lukt het in 2 maanden haar proper te krijgen. Ik heb er vertrouwen in. Ze is verder als haar broers op deze leeftijd

      1. Dustin v. schreef:

        Hoi Maaike,

        Wat goed dat je ermee aan de slag gaat in de zomer. En natuurlijk gaat jullie dat lukken in 2 maanden.
        Mocht je eerder al een week vrij zijn, dan zou je ervoor kunnen kiezen nu al te starten. Met de training van Zindelijkheidsbox, wat geduld en veel aandacht lukt het zelfs al in ongeveer 1 week namelijk. Het klinkt alsof ze er echt al aan toe is.
        Hoe dan ook, wanneer je ook start, we helpen je er graag bij.

        Groetjes,
        Janneke

  10. Ami schreef:

    Hallo,
    Wij hebben sinds kort een kleine toilet gekocht voor ons zoontje. Hij wordt eind februari 2 jaar. Hij voldoet aan bijna alle signalen die hierboven genoemd worden. Hij geeft alleen niet aan als hij een vieze luier heeft. Hij heeft nu 2 keer in de kleine wc geplast. Nu wilde ik jullie box bestellen omdat ik geen idee heb hoe ik het moet aanpakken. Is dit het juiste moment voor hem? Of moet ik wachten tot hij 2 jaar is geworden?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Ami,

      Wanneer je 3-4 signalen herkent kun je het zeker proberen. We hebben meerdere ‘klantjes’ gehad die voor hun 2e zijn gestart en hun diploma hebben behaald!

      Groetjes, Janneke

  11. Renée schreef:

    Hoi!

    Onze dochter is volgende week 18mnd. Loopt en zit goed zelfstandig. Kan al nee zeggen en al andere woordjes. Kan redelijk duidelijk maken wat ze wil. Als ze een “vieze” luier heeft en ik vraag of hij vies is, dan weet ze wat er bedoeld wordt en loopt dan al naar het aankleedkussen. Ik neem haar vaak mee naar de wc, als ik naar de wc moet. Dit vindt ze ook bere interessant.
    Is het dan al een goed moment om te starten?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Renée,
      Hoewel het wat vroeg is kun je het zeker al proberen. We hebben meerdere ‘klantjes’ gehad van deze leeftijd waarbij de training heel goed is gegaan. Het voordeel is van wat vroeger starten is dat ze vaak nog erg nieuwsgierig en wat onbevangen zijn, waardoor ze het niet snel heel eng of spannend zullen vinden. De signalen zijn altijd belangrijker om naar te kijken, dan puur naar leeftijd alleen. Ze vertoont zeker al goede signalen, dus ik zou zeggen lekker beginnen!
      Groetjes, Janneke
      Zindelijkheidsbox

  12. Anne schreef:

    Hoihoi, mijn dochter is net 3 geworden. Ze kan wel op het potje plassen, maar alleen als ze hier zelf zin in heeft.. Soms geeft ze het zelf aan, en dan meerdere keren per dag.
    We zijn er 1x eerder mee gestart en dat ging een week goed, maar bij de opvang wil ze dan absoluut niet, en uiteindelijk thuis ook niet meer…
    Tips?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Anne,

      Fijn te horen dat je weet dat ze het kan. Door haar net wat meer duidelijkheid te bieden kun je haar helpen. Spreek een moment met haar af waarop jullie samen de luiers weggooien. Dit visualiseert het mooi voor haar. Wees dan ook consequent en geef haar vanaf dat moment geen luier meer. Ook niet wanneer ze er stampij van maakt. Het kan zijn dat ze dan wat meer ongelukjes gaat hebben, misschien zelfs uit protest. Maar geef hier niet aan toe. Regels en grenzen geven haar juist het vertrouwen dat ze nodig heeft. Vertel haar dat je zeker weet dat ze dit kan en dat je daar enorm trots op bent. En baalt ze van de ongelukjes? Leg haar dan uit dat ze hierdoor het gevoel van aandrang juist leert herkennen. Leren door te proberen 😉
      Zet hem op samen!

  13. Rosalie schreef:

    Goedemiddag,

    Mijn zoontje van 20 maanden toont al veel interesse in het potje en plast er ook al dagelijks op. Ook op het toilet plast hij meerdere keren per dag. Echter kan hij nog niet lopen, maar wel aangeven dat hij moet plassen. Zou ik dan nu al met de zindelijkheid training kunnen starten? En hoe doe je dat dan met zijn ontlasting?
    Ik hoor het graag en alvast bedankt!

    1. Dustin v. schreef:

      Dat kan zeker, echter moet je je dan wel beseffen dat hij het nog niet geheel zelfstandig zal kunnen, omdat hij nog niet naar het potje of de wc kan komen. Maar dat is niet erg. Het is al superknap wanneer hij het zelf aangeeft! Voor wat betreft zijn ontlasting werkt het hetzelfde. Ook dit gevoel van aandrang zal hij leren herkennen, waardoor hij het jou duidelijk kan maken en jullie samen naar het potje of de wc kunnen gaan.

  14. Kimberley schreef:

    Hey,
    Ik zou dit ook graag willen aanschaffen maar men dochter praat nog niet en word 2 in februari. Ze stapte pas op 18 maand en praten zal ook later zijn. Er staat een potje id living waar ze mee speelt en soms op gaat zitten. Samen een boekje lezen probeer ik maar niet veel interesse naar.
    Moet ik dan nog wachten? Gaat het lukken als ze nog niets van woorden zegt?..hoe pak ik dit best aan?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Kimberly, je dochter hoeft nog niet te kunnen praten wil je aan de slag gaan met de Zindelijkheidsbox. Wel is het belangrijk dat ze op haar manier jou iets duidelijk kan maken. Voordat je echt aan de slag gaat met de box zou ik haar niet laten spelen met het potje. Het is belangrijk dat ze doorkrijgt waar het echt voor bedoeld is. Een rollenspel met een pop erop enzo kan natuurlijk weer wel. Mocht je de box bestellen, laat haar deze dan mee uitpakken en bekijken. Koop samen leuke onderbroekjes en nieuwe coole drinkbekers en zodra je echt start, gooi je samen alle luiers weg. Zo wordt het lekker duidelijk voor haar wat de bedoeling is.

  15. Wendy schreef:

    Onze dochter wordt bijna 3 maar toont helemaal geen interesse in het potje of toilet. Een half jaar geleden hebben we een tijdje regelmatig haar erop gezet en pampers uitgelaten maar ze was steeds zo verdrietig, verbaasd en geschrokken als ze een natte broek had dat we terug gestopt zijn want ze werd er te zenuwachtig van. Nu een half jaar later toont ze nog steeds geen interesse. Als we vragen of ze op het potje wil gaan gaat ze er meestal wel op zitten maar er komt nooit een grote of kleine boodschap uit…

    1. Dustin v. schreef:

      Het is helemaal niet erg wanneer ze nog geen interesse toont in het toilet of het potje. Gezien haar leeftijd mag je er vanuit gaan dat ze er klaar voor is om dit te leren. Wanneer kindjes nog onder de 2 zijn, adviseren we altijd om eerst naar de signalen te kijken, maar na 2,5 is dat niet meer nodig. Wel heeft ze veel positieve begeleiding en sturing nodig, dat ze leert dat het oké is wanneer er een ongelukje gebeurt. Want van proberen kun je leren. Leg haar ook uit dat dat tijdens de training eigenlijk de ‘gelukjes’ zijn, omdat ze daardoor het gevoel van aandrang juist leert herkennen. Probeer om een moment te kiezen wanneer jullie echt de tijd voor elkaar hebben en zet dan door. Zo help je haar over haar angst heen en groeit haar zelfvertrouwen enorm wanneer ze merkt dat zij dit ook kan. Straal het vertrouwen uit dat je zeker weet dat haar dit gaat lukken. Dat helpt enorm voor haar.

  16. Nicole schreef:

    Mijn dochter is 3 jaar en 2 maanden.
    Vorig jaar zijn we laag drempelig met het potje begonnen en heeft ze zonder dat ze dit door heeft gepoept. Ze moest hier heel hard om huilen. Sindsdien is ze bang voor het potje. We hebben het toen gelaten, met andere kindjes wilde ze wel, maar thuis alleen absoluut niet.

    Vorige maand zijn we opnieuw begonnen met gewend raken aan het potje. Eerst stickers plakken met op het potje zitten met kleren aan, erna met luier en tot slot zonder luier, samen met de pop op het potje en samen stickers verdienen. Dit werkte heel erg goed. Ook lezen we de boek tips op de site. Afgelopen week zijn we stukjes zonder luier gaan proberen. Ze heeft 1 x gepoept en 1x geplast op het potje. Ze houdt het op tot ze weer een luier aan heeft, en heeft met plassen veel ongelukjes en moet hier om huilen (we lezen ook boekje bobbi op het potje en zeggen de hele tijd, kan gebeuren).

    Ik vroeg me af of het juist wel of niet goed is om met de zindelijkheidsbox te starten, als een kind nog niet regelmatig op het potje plast of poept en of het onduidelijk is:
    – of ze de plas voelt aankomen of niet (ze lijkt het wel graag te willen)
    – of dat ze op het potje toch nog te veel spanning vasthoudt om los te laten (ik weet het niet zo goed).

    1. Dustin v. schreef:

      De Zindelijkheidsbox kan jullie daarbij juist erg goed helpen. Een kindje hoeft het nog niet zelf aan te voelen wanneer ze moet plassen, want dat leren ze juist tijdens de training. En voor spanning op het potje hebben we veel tips. Het is ook een aanrader om het boekje: “pretpark de poepfabriek” eens samen te lezen, want hierin wordt op een leuke manier uitgelegd hoe het lijf in de basis werkt. En kennis vermindert spanning. Vertel ook eens dat poepies graag zwemmen, misschien net als zij en dat zij degene is die daarvoor kan zorgen. Dat vinden ze vaak heel interessant. Super trouwens hoe jullie het stapsgewijs belonen hebben ingezet om haar op het potje te durven te laten gaan. Zo forceer je niets en leer je het op een positive manier!

  17. Jolieneke schreef:

    Wij zijn afgelopen week gestart met de luier af doen. Mijn zoontje wordt 21 sept 3. Hij ging al vaak op de wc/ potje plassen, maar nu dus zonder luier. Tijdens middag slaapje of naar de speeltuin deden we wel een luier aan. Het ging al heel erg goed, in 4 dagen tijd 2x een natte broek. Wel heeft hij soms last van wat nattige poep, wat dan soms dus ook in zn onderbroekje komt. Vanochtend ook,waarop ik vertelde dat hij ook dat op de wc moet doen. Een tijdje later kwam hij weer bij me en wilde hij weer een luier om. Hij vondt het niet leuk. Heb de luier weer om gedaan en gaan over paar dagen weer proberen

    1. Dustin v. schreef:

      Wat goed! Wat betreft de nattige poep zou ik proberen om hem meer vezelrijke voeding te geven, zoals bruin brood en fruit. Door de sponswerking van de vezels zwellen deze op en zorgen ze voor een vaste maar toch soepele ontlasting.

  18. annabel schreef:

    Ik dwing me zoontje niet.als we ze pamper uit doen ga hij op ze potje.

    1. Dustin v. schreef:

      Heel goed Annabel. Dwingen heeft inderdaad geen zin en kan op lange termijn een averechts effect hebben. Je kunt het hem wel leren. Door enthousiast te doen maak je er samen een leuke ervaring van.

      1. Vanessa schreef:

        Hi, mijn zoontje is al 3 jaar en 4 maanden. Op en af had hij interesse in het potje en de wc, en ik heb sindskort jullie box aangeschaft. Wanneer ik vrij heb in de zomer gaan we intensief aan de slag. Maar voor nu doen we het ook al zoveel mogelijk. Alleen nu merk ik, dat hij vooral niet op het potje/wc wil als ik het vraag. Hij kan super goed zijn plas ophouden, we gaan ook vaker naar buiten zonder luier. Maar als ik het vraag wil hij absoluut niet op potje/wc plassen, maar het lijkt makkelijker te gaan als oma of papa het vraagt. (We wonen niet samen met papa) Nu wil ik natuurlijk niet dat het een strijd word of stressvol, dus laat ik hem zijn gang gaan en later plast hij dus in zijn broek. Natuurlijk doen we niet negatief om ongelukjes en zijn het leermomenten. Maar wat kan ik doen? Heb ik er misschien te veel druk op gelegd? Ik wil hem niet op de wc forceren als hij niet wil natuurlijk.

        1. Dustin v. schreef:

          Hi Vanessa,

          Het is ook belangrijk om het initiatief bij je kind te leggen en het niet aan hem te vragen. Enerzijds omdat ze dat inderdaad irritant kunnen vinden, maar ook omdat hij anders zou leren te wachten op jouw signaal en dat wil je voorkomen. Anders heb je straks het gevoel dat hij soort van ‘half’ zindelijk is als je begrijpt wat ik bedoel. Het lijkt er wel sterk op dat hij gewoon graag wil beginnen en ik denk dat het lastig voor hem is om er nu half mee bezig te zijn. Misschien is het een idee om te kijken of je al eerder tijd vrij kunt maken om met hem aan de slag te gaan? Misschien in combinatie met papa en opa of oma? Dat je zoontje een dag of 5 achtereen niet naar de opvang hoeft? Wanneer je met de training aan de slag gaat ben je ook na een week ongeveer helemaal klaar en het lijkt erop dat ook jouw zoontje daaraan toe is. Als het proces te lang gaat duren kan hij verveeld raken en dat draagt niet positief bij natuurlijk. Zodra je daadwerkelijk start met de training forceer je hem niet, je geeft hem juist duidelijkheid doordat je aangeeft de luier gaat uit en blijft uit. Behalve tijdens slaapjes.
          Kun je hier verder mee? Zo niet, dan stel gerust je vragen of deel je bezorgdheden. We helpen graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *