Zindelijkheid tips

Wat als zindelijk worden niet lukt?

Wat als zindelijk worden niet lukt? 1

Een kind zindelijk leren worden klinkt voor sommige ouders als een makkelijke taak maar er zijn ook een aantal situaties waarbij het minder soepel gaat. Wat moet je dan doen? Hoe kun je dat het beste aanpakken? En wat is de oorzaak dat het bij jullie niet wil lukken? Daar gaan we in dit blog artikel dieper op in en ook krijg je een aantal tips die je kunt toepassen. Zo hopen we dat het snel beter zal gaan en jouw kindje alsnog zindelijk leert worden. Belangrijk is dat je het wel de tijd geeft en ook geduld hebt tijdens de zindelijkheidstraining.

Je kindje stimuleren wanneer hij of zij nog geen signalen geeft

Wanneer je kind nog geen signalen geeft dat hij of zei klaar is om te starten met zindelijkheidstraining kun je wel de interesse opwekken. Dat kun je doen door:

 • Maak je kindje bewust wat er gebeurt als hij of zij moet poepen of plassen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door samen een filmpje te kijken of een boekje te lezen zoals Joep moet Poepen, Hé wie zit er op de Wc?Bobbi op het Potje of één van de andere boekjes. Zo leert jouw kindje op een speelse manier wat er gebeurt nadat hij of zij iets heeft gegeten en hoe het dan verwerkt word in het lichaam en er weer uit gaat als een plasje of poepje.
 • De meeste kindjes zijn nieuwsgierig en vragen zich al vaak af wat papa en/of mama toch aan het doen zijn in dat kleine hokje met die grote pot. Als die nieuwsgierigheid er is is het slim om je kind ook mee naar het toilet te nemen als jij moet. De kans is groot dat hij of zij jou na gaat doen en het dan leuker gaat vinden en sneller oppikt. Let op: je privacy is wel weg voorlopig!
 • Je kunt ook kijken wat de signalen zijn van jouw kindje als hij of zij moet plassen of poepen. Sommige kindjes trekken zich terug, hebben een bepaalde gezichtsuitdrukking of gaan al hurken terwijl zij hun behoefte doen. Hier kun je dan tijdens de training op inspelen. Het is helemaal goed als je kindje al aan kan geven dat hij of zij iets moet doen of iets in de luier heeft gedaan.
 • Zoek samen een leuk potje uit met je kindje. Dan zorg je voor voorpret en heeft jouw kleintje hier ook een soort controle over. Om het nóg leuker te maken kun je na aanschaf van het potje deze ook samen versieren. Dit kun je natuurlijk ook voor het opstapje doen. Maak er letterlijk een feestje van samen!
 • En tot slot, zorg voor een ontspannen sfeer in huis. Te veel druk erop leggen werkt in het tegendeel. Te veel spanning voor je kindje wil niet helpen met zindelijkheidstraining. Heb er vertrouwen in dat jullie dit samen kunnen als een echt team. Maak er dus ook een mooie en leuke ervaring van!

Je kindje geeft voldoende signalen maar toch wil het niet lukken

Als je drie of meer signalen herkend om te starten moet het haast wel meteen lukken zou je denken, helaas is dat in sommige gevallen toch anders en kan het verschillende oorzaken hebben waarom het niet lukt om zindelijk te worden. We hebben hier ook een aantal tips voor. Veel zijn vergelijkbaar met elkaar maar kunnen in meerdere gevallen werken.

 • Je kindje vind de wc of het potje eng. Jonge kinderen hebben vaak nog geen besef van dieptes en vooral bij een wc zie je niet waar je poep of plas uiteindelijk heen gaat. Daarom is het goed om ook in dit geval samen boekjes te lezen of filmpjes te kijken over waar bijvoorbeeld zijn of haar drol nu beland. Start je net met zindelijkheidstraining op het potje? Dan kun je de plas of poep samen in de wc gooien.
 • Het kan zijn dat jouw kleintje het moeilijk vind om afscheid te nemen van de luiers. Wat je dan het beste kunt doen is deze samen weggooien zodat hij of zij er een soort ”afscheid” van kan nemen. Het kan voor een kind moeilijk zijn om die fijne comfortabele luiers vaarwel te moeten zeggen en plaats te maken voor het potje of de wc.
 • Je kindje durft zijn of haar plas of poep niet los te laten. Dan kan het zijn dat hij of zij de controle wil houden over wat er gebeurt met hun plas of poep. Wat je dan het beste kunt doen is hem of haar eerst een luier aan geven als hij of zij een plas of poep moet doen. Vervolgens laat je je kindje op het potje of de wc met luier aan zijn of haar behoefte doen en gooit het dan samen weg in de wc (als hij of zij nog op het potje gaat). Als dat goed gaat kun je je kind belonen en aan hem of haar vragen of hij of zij klaar is voor de volgende stap. De volgende stap is dan om een gat te knippen in de luier en jouw kindje weer te laten plassen of poepen met de luier aan. Alleen nu valt het meteen in het potje of op de wc. Als deze stap ook goed gaat kun je hem of haar weer belonen en laat je als laatste stap de luier helemaal weg.
 • Het plassen gaat super goed maar het poepen wil gewoon niet lukken. Dit kan komen omdat jouw kindje een nare of misschien pijnlijke ervaring heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan hele erge buikpijn door bijvoorbeeld obstipatie of diarree. Probeer erachter te komen waarom je kind het moeilijk of spannend vind zodat je die angst ook weg kunt nemen door bijvoorbeeld een verhaal te vertellen wanneer jij buikpijn had. Je hebt bij poep zindelijk worden ook minder oefenmomenten wat het ook iets lastiger kan maken. Onthoud dus dat dat langer kan duren dan zindelijk worden met plassen. Heb dus geduld wanneer dit niet meteen wil lukken!

Terugval van zindelijkheid

Heb je het idee dat er sprake is van een terugval nadat jouw kindje (bijna) zindelijk is? Dit kan namelijk ook in sommige gevallen voorkomen. Bijvoorbeeld door een verandering in het leven van je kleintje zoals een nieuwe juf, een nieuw bed of een broertje of zusje. Maar het kan ook komen omdat hij of zij het belonen mist. Wat je dan kunt doen kun je in deze blog lezen.

Wanneer hulp inschakelen van huisarts of consultatiebureau?

Wanneer je merkt dat het echt niet wil lukken en de tijd bijvoorbeeld dringt omdat jouw kindje naar de basisschool gaat, is het slim om eventueel hulp van een huisarts, het consultatiebureau of zelfs een zindelijkheidsexpert in te schakelen. Soms willen de bovenstaande tips niet helpen en kan het ook een medische reden hebben. Deze mensen kunnen je de juiste handvatten geven wanneer dit het geval is.

Had jouw kindje moeite met zindelijk worden of ging het heel goed? Laat het hieronder weten!

Terug naar lijst

2 reacties op “Wat als zindelijk worden niet lukt?

 1. Yaimi schreef:

  Mn zoontje is 2 jaar en 2maanden. Het gaat opzich best goed hij draagt geen luier meer overdag maar kan het nog niet super goed ophouden en poepen doet die of niet of snachts in zn luier. We hebben net de trainingsweek achter de rug en denk als ik zo door ga met hem de rest ook wel goed komt! Ik kan iedereen de zindelijkheidsbox aanraden!

  1. . schreef:

   Hi Yaimi, bedankt voor de mooie worden en wat knap dat hij overdag zindelijk is! Poepen kan vaak wat langer duren omdat daar minder oefenmomenten voor zijn. Mocht het alsnog niet lukken dan kun je het ook in kleine stapjes proberen. Op onze blog vind je hiervoor een stappenplan wat kan helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *