Zindelijkheid tips

Wat als zindelijk worden echt niet lukt?

Wat als zindelijk worden echt niet lukt?

Wat als zindelijk worden echt niet lukt? Een kind zindelijk leren worden klinkt voor sommige ouders als een makkelijke taak, maar er zijn ook situaties waarbij het minder soepel verloopt. Wat moet je dan doen? Hoe kun je dat het beste aanpakken? En wat zijn mogelijke oorzaken van de uitdaging? In dit blogartikel gaan we dieper in op deze vragen en bieden we handige tips die je kunt toepassen. Het is belangrijk om het proces de tijd te geven en geduldig te zijn tijdens de zindelijkheidstraining.

Je kindje stimuleren zonder signalen

Wanneer je kind nog geen signalen vertoont dat hij of zij klaar is voor zindelijkheidstraining, kun je de interesse opwekken. Dit kun je doen door:

  • Bewustwording creëren: Maak je kindje bewust van wat er gebeurt tijdens het plassen of poepen. Samen filmpjes kijken of boekjes lezen zoals “Joep moet Poepen,” “Hé wie zit er op de Wc?,” “Bobbi op het Potje,” of andere vergelijkbare boekjes kan helpen. Zo leert jouw kindje spelenderwijs wat er gebeurt in het lichaam.
  • Samen naar het toilet: Neem je kindje mee naar het toilet en toon het proces. Vaak zijn kinderen nieuwsgierig naar wat er gebeurt in dat kleine hokje met de grote pot. Door je kind hiermee naartoe te nemen, kan je kindje sneller begrijpen hoe het werkt en het zelf ook willen proberen. Doe het voor en vertel ook welke handelingen maakt (inclusief handen wassen daarna). Als je het als ouder niet fijn vind om dit te delen hoef je het natuurlijk niet te doen.
  • Fysieke signalen herkennen: Let op fysieke signalen, zoals een bepaalde gezichtsuitdrukking of houding, die je kindje vertoont als het moet plassen of poepen. Deze signalen kunnen wijzen op de behoefte om naar het toilet te gaan. Hierop inspelen tijdens de training kan helpen. Wil je hier meer over lezen, kijk dan deze blog.
  • Kies samen een potje: Betrek je kindje bij het kiezen van een leuk potje. Dit kan voorpret creëren en je kindje een gevoel van controle geven. Maak het nog leuker door het potje samen te versieren. Het wordt zo een feestelijke ervaring. Wij hebben ook een leuk potje in onze webshop in de vorm van een walvis.
  • Ontspannen sfeer: Zorg voor een ontspannen sfeer thuis. Te veel druk zetten op je kindje werkt vaak averechts en zorgt ervoor dat het niet wil lukken. Vertrouw erop dat jullie dit samen als een team kunnen doen en maak de training een positieve en plezierige ervaring. Als je alsnog merkt dat er te veel druk is op je kindje kun je het iets meer proberen los te laten. Soms is dit de oplossing en zie je ineens dat het veel beter gaat.

Signalen herkend maar toch geen succes

Ook als je kind drie of meer signalen vertoont om te starten met de training, kan het zijn dat het niet vlot verloopt. Enkele mogelijke oorzaken en bijbehorende tips zijn:

  • Angst voor wc of potje: Sommige kinderen vinden wc’s of potjes eng vanwege de onbekendheid met diepte. Lees boekjes of bekijk filmpjes om begrip te creëren. Gooi samen plas of poep in het toilet om te laten zien waar het naartoe gaat. Zorg ook voordat je begint dat je je kindje laat wennen aan het potje of de wc. Laat hem of haar er eens met kleding op zitten of bespreek ook waarom je kind het eng of angstig vind. Zo kun je veel makkelijker inspelen op de angst of spanning en deze ook wegnemen.
  • Afscheid van luiers: Comfortabele luiers opgeven kan lastig zijn. Samen de luiers weggooien kan helpen bij de overgang naar het potje of toilet. Het is niet makkelijk voor een kind om die fijne comfortabele luiers vaarwel te zeggen. Dit vertellen we ook in de eerste stappen van de zindelijkheidstraining. Hoe eerder je ook begint met zindelijkheidstraining, hoe makkelijker een kind afscheid kan nemen van de luiers.
  • Controle behouden: Als je kind de controle over plas of poep wil behouden, begin dan met een luier in het potje of op de wc. Hierdoor leert je kindje het geleidelijk loslaten. Je kunt telkens bij iedere stap vragen of je kind toe is aan de volgende stap. Eerst knip je dan een gat in de luier en vervolgens als dat goed gaat kun je de hele luier weglaten. Het stappenplan staat in dit artikel over poepen op de wc., maar kun je ook gebruiken als je kind zijn of haar plas niet los durft te laten.
  • Problemen met poepen: Moeite met poepen kan komen door eerdere pijnlijke ervaringen, zoals obstipatie of diarree. Praat erover als het niet lukt en probeer angsten weg te nemen. Onthoud dat poep zindelijk worden langer kan duren dan plassen. Wij hebben een webinar met Hadassa Voet, de Poep Expert van Nederland opgenomen waarin zij vragen beantwoord over poepproblemen bij kinderen. Het webinar is echt super interessant met waardevolle tips dus zeker de moeite waard om terug te kijken. Je kunt het webinar hier bekijken.
  • Terugval: Veranderingen in het leven van je kind, zoals een nieuwe juf, bed of gezinsuitbreiding, kunnen een terugval veroorzaken. Blijf kalm en stimuleer positief gedrag om de terugval te overwinnen. Wil je meer weten over de oorzaken van een terugval en wat je kunt doen als jouw kind een terugval heeft? Lees dan deze blog.

Wanneer hulp inschakelen?

Als zindelijkheidstraining ondanks inspanningen niet succesvol is en de tijd begint te dringen, is het verstandig hulp in te schakelen van een huisarts, consultatiebureau of zindelijkheidsexpert. Deze professionals kunnen medische oorzaken vaststellen en passende oplossingen bieden.

Conclusie

Hoewel zindelijk worden niet altijd vlekkeloos verloopt, kun je met geduld, begrip en de juiste aanpak uitdagingen overwinnen. Of je kind nu nog geen signalen vertoont of ondanks signalen moeite heeft, behoud een positieve en ontspannen sfeer. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen tempo. Schakel hulp in als het proces stroef verloopt of niet wil lukken. Jouw begeleiding als ouder is belangrijk voor het succesvol worden van je kind zindelijk. Heb jij ervaringen met zindelijk worden? Deel ze hieronder en laten we elkaar ondersteunen in dit avontuur!

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

4 reacties op “Wat als zindelijk worden echt niet lukt?

  1. K. schreef:

    Hi, onze dochter zou het perfect kunnen. Geeft aan dat ze pipi moet doen! Enkel zonder luier houdt ze gewoon op. Ze wacht tot haar dutje en heeft dus geen ongelukjes, maar dat ophouden lijkt mij nu geen goede evolutie. Het is momenteel dag 2 van de training en ze houdt nog steeds op..

    1. Anouk . schreef:

      Hi Kelly, bedankt voor je berichtje. We horen vaker dat kindjes hun plas ophouden op het begin van de training. Vaak zijn ze bang om ongelukjes te maken en doen ze pas iets wanneer ze zeker weten dat ze het kunnen. In dit geval is het goed om tegen haar te zeggen dat ongelukjes helemaal niet erg zijn en stiekem ook een stapje richting een succesje zijn. Het is een leermoment en leren doe je alleen maar door te proberen. Je zou ook blauwe kleurstof in het potje kunnen doen en dan tegen je dochter vertellen dat ze kan toveren als ze een plasje doet. Het gaat vaak vanzelf weer beter, heel veel succes!

  2. Yaimi schreef:

    Mn zoontje is 2 jaar en 2maanden. Het gaat opzich best goed hij draagt geen luier meer overdag maar kan het nog niet super goed ophouden en poepen doet die of niet of snachts in zn luier. We hebben net de trainingsweek achter de rug en denk als ik zo door ga met hem de rest ook wel goed komt! Ik kan iedereen de zindelijkheidsbox aanraden!

    1. Anouk . schreef:

      Hi Yaimi, bedankt voor de mooie worden en wat knap dat hij overdag zindelijk is! Poepen kan vaak wat langer duren omdat daar minder oefenmomenten voor zijn. Mocht het alsnog niet lukken dan kun je het ook in kleine stapjes proberen. Op onze blog vind je hiervoor een stappenplan wat kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *