Zindelijkheid tips

Waarom weigert mijn kind altijd op het potje te poepen?

Waarom weigert mijn kind op het potje te poepen?

Weigert je kind te poepen op het potje, maar gaat plassen wel goed? Het is niet ongebruikelijk dat een kind precies weet waar het moet poepen, maar liever wacht tot hij of zij een dutje doet en een slaapbroekje aan krijgt, zich in een hoek verstopt om te poepen of dat hij of zij het gewoon in zijn broek doet.

Soms hebben kinderen de angst om een ​​deel van zichzelf te “verliezen” of angst om pijn te hebben (vooral als het kind het langere tijd heeft opgehouden en zijn ontlasting wat harder is geworden dan normaal). Soms is het ook moeilijk om erachter te komen waarom je kindje weigert om op het potje te poepen… maar toch wil je hem of haar helpen op de best mogelijke manier.

Leg hem of haar uit wat er in zijn lichaam gebeurt
Het eerste advies wat we je willen geven: stel je kindje gerust. Ga naast hem of haar zitten, praat erover en vraag aan je kindje waarom hij of zij bang is om te poepen. Neem zijn angst serieus zonder erin mee te gaan.

Leg hem of haar ook uit wat er in zijn of haar lichaam gebeurt, zodat je kindje het gevoel heeft dat hij of zij meer controle heeft over zijn lichaam en wanneer hij of zij naar de wc moet. Vertel op een speelse manier hoe poep ontstaan ​​en waarom het zo belangrijk is dat jouw kindje naar de wc gaat! In het begin ga je iets eten, daarna gaat het eten naar beneden in de buik, enzovoort. Begrip helpt het kind zich een goed beeld te vormen van de gebeurtenissen en de situatie beter te begrijpen.

Je kunt ook de boekjes ”Joep moet Poepen” of ”Pretpark de Poepfabriek” gebruiken. Dit zijn boekjes die op een leuke en speelse wijze vertellen hoe het lichaam werkt. Het laatste boek is verkrijgbaar in onze webshop naast nog andere boekjes die kunnen helpen met het zindelijk leren worden.

Stap voor stap op de wc poepen
Op deze manier ga je in etappes te werk. Als je uitleg in combinatie met boekjes niet voldoende is om je kind gerust te stellen en hij of zij nog steeds bang is om te poepen, probeer het dan in nog kleinere stapjes te doen. Met de volgende aanpak kunt je vooruitgang boeken zonder het te forceren en krijgt jouw kindje zelf de controle.

1. Geef hem of haar een ​​luier als je kindje aangeeft dat hij of zij naar de wc moet en laat hem naar het toilet gaan zodat hij dat doet. Haal dan meteen een luier (noem het een slaapbroekje of geef het een andere benaming zodat je kindje niet in de war raakt) en wanneer je kindje in de luier heeft gepoept spoel dan samen de poep door de wc. Leg hem uit dat dit een eerste stap is en vraag of hij of zij klaar is voor de volgende stap.

2. Zet je kindje bij de volgende stap met een luierbroek op de wc als je kindje aangeeft dat hij of zij moet poepen zodat hij in zijn luier poept maar wel al op de wc zit. Vraag dan weer aan je kindje of hij of zij klaar is voor de volgende stap.

3. Bij de volgende stap geeft je kind weer aan dat hij of zij moet poepen en geef je je kind weer een luierbroekje aan. Maak dan een gaatje in de luier zodat de poep meteen in de wc valt maar je kindje nog steeds het comfort van de luier voelt. Als hij of zij deze stap ook weer met succes heeft behaald ga je weer verder naar de een na laatste stap.

4. Bij de een na laatste stap laat je de luier op de enkels laten hangen. Als dit goed gaat kun je naar de laatste stap! En dat is..

5. ..Zonder luier op de wc poepen!

Probeer je kindje ook echt zelf te laten beslissen wanneer hij klaar is voor de volgende stap. Je kunt zijn of haar beslissing zelfs belonen door hem bijvoorbeeld een kleine verrassing te geven, zijn of haar lievelingssnoepje of door middel van bijvoorbeeld een dansje, knuffel of compliment. Het hoeft natuurlijk niet altijd tastbaar te zijn.

Zorg voor goede voeding die de stoelgang positief beïnvloed
Houd ook vooral rekening met het eten van jouw kindje tijdens de zindelijkheidstraining. Als hij of zij bang is om naar de wc te gaan, kan hij proberen zichzelf in te houden. De ontlasting kan daardoor harder worden waardoor het moeilijker gaat.

Zorg er dus voor dat jouw kindje voldoende drinkt en geef hem of haar een ​​vezelrijk eten (zoals fruit en groenten, volkorenbrood, enz.).

Als je kindje moeite heeft met stoelgang, kunt je hem of haar ook na iedere maaltijd op het potje of de wc laten gaan. De darmen zijn dan volop in beweging en het is dan makkelijker om een succesje te behalen!

Als je kindje vaker last heeft van constipatie, geef hem of haar dan vezelrijke siroop zoals deze van Ortis. Dit zorgt ook voor een zachtere ontlasting en dat poepen makkelijker gaat. Mocht hij of zij nog steeds problemen hebben met poepen, dan is het verstandig om naar een huisarts te gaan want hij of zij kan eventueel ook een laxerend middel speciaal voor kinderen voorschrijven.

Hulp nodig om jouw kindje op het potje te leren plassen of poepen? Ontdek de Zindelijkheidsbox, de methode die je stap voor stap begeleidt tijdens deze grote stap! Hoe nu verder, wat zeg je tegen je kind, hoe moedig je hem aan om naar het potje te gaan…. we geven je tips en trucs om je 7 dagen achter elkaar te helpen.

Daarnaast hebben we samen met Hadassa Voet, De Poepexpert van Nederland een webinar opgenomen over de poepproblemen waar veel ouders tegenaan lopen. Hierin deelt ze waardevolle tips en adviezen die je kunt toepassen. Helpen deze tips niet, dan kun je eens een kijkje nemen op haar website www.superpoeper.nl en eventueel haar hulp inschakelen. Met haar jarenlange ervaring is zij degene die jullie als gezin kan helpen! Bekijk het webinar hier.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *