Zindelijkheid tips

Hoe lang kind ’s-avonds laten plassen? 7 tips voor nachtzindelijkheid

Hoe lang kind ’s-avonds laten plassen? Tips voor nachtzindelijkheid

Hoe kun je je kindje zindelijk krijgen in de nacht? En hoe lang moet je je kind ‘s-avonds laten plassen? We krijgen veel vragen over je kind zindelijk leren worden in de nacht. Helaas is nachtzindelijkheid moeilijk te trainen maar zijn er wel een aantal tips die je toe kunt passen om te stimuleren.

Zindelijkheid overdag

Het belangrijkste is om jouw kind eerst overdag zindelijk te leren worden. Dit kun je namelijk wel trainen omdat je kindje overdag de aandrang van plas of poep herkent en daar dus ook de controle over heeft om op het potje of de wc te gaan. Vind je het lastig hoe je hiermee moet beginnen? Dan kan de Zindelijkheidsbox een uitkomst en ondersteuning bieden bij de zindelijkheidstraining. Wanneer dit is gelukt kun je doorgaan naar nachtzindelijkheid.

De tips om nachtzindelijkheid te stimuleren

Zoals we hierboven al benoemen kun je nachtzindelijkheid niet trainen en kan het zijn dat jouw kindje pas 6 of 7 jaar is als hij of zij droog blijft in de nacht. De volgende tips kunnen dit wel stimuleren maar heb vooral ook geduld, het komt vanzelf goed!

 • Laat je kind voor het slapen gaan nog even een bezoekje brengen naar de wc. Misschien is het niet nodig maar dan heeft hij/zij het in ieder geval geprobeerd. Het is ook slim om hier een routine van te maken, net zoals tandenpoetsen. Laat hem of haar dan ook ontspannen op de wc zitten (maximaal 3 minuten).
 • Je kunt ook je kindje naar de wc laten gaan voordat hij of zij naar bed gaat, dan ga je verder met jullie bed ritueel zoals een verhaaltje voorlezen en laat je je kind vervolgens nog één keer naar de wc gaan. Dit zorgt er ook voor dat de blaas van je kindje goed leeg is voor het slapen gaan.
 • Laat je kindje in de avond voordat hij/zij naar bed gaat niet meer te veel drinken zo is de kans ook minder op een ongelukje in bed.
 • Maak duidelijk aan je kindje dat het bed droog moet blijven. Wat daarbij ook slim is om te doen is een matrasbeschermer of een speciaal matje op het matras leggen. Dit is wat makkelijker met opruimen mocht er een ongelukje gebeuren.
 • Wanneer er een ongelukje gebeurt kun je je kind mee laten helpen met het opruimen. Zo ziet hij of zij dat het veel meer werk is om het ongelukje op te ruimen dan even een bezoekje brengen naar de wc.
 • Wat je ook kunt doen is je kindje nog een keer laten plassen voordat jij zelf naar bed gaat. Sommige ouders kiezen voor deze aanpak waarbij je ook succes hebt op een droge nacht. Je kunt je kindje rustig wakker maken en nog even laten plassen en als dat is gelukt gaat je kindje weer netjes slapen. Merk je dat in slaap komen daarna moeilijker gaat, dan kun je je kind ook half slapend op het potje laten gaan. Wanneer dit goed gaat kun je de tijd iedere keer iets met een kwartier tot half uur vervroegen totdat de tijd dat je kindje naar bed gaat.
  • Yes, een droge nacht!
  • Wanneer je kindje een droge nacht heeft gehad, reageer dan enthousiast! Net zoals dat je met de zindelijkheidstraining overdag doet. Als het na een paar nachten goed is gegaan kun je het slaapbroekje (luier voor te slapen) uit laten. Je kunt als je het fijn vind ook met nacht zindelijkheid met een beloningssysteem werken maar onthoud dat dit moeilijker te trainen is dan overdag.
  • Daarnaast hebben we nog één tip, en welke dat is wordt in dit filmpje uitgelegd

Medische oorzaak

Soms kan er ook een onderliggende oorzaak zijn van het bedplassen. In dat geval is het slim om contact op te nemen met de huisarts en deze zal jullie verder helpen met een goede oplossing. Ook bestaan er coaches en experts die jullie speciaal kunnen helpen met bedplassen mocht het echt een probleem worden.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *