Zindelijkheid tips

Hoe lang na drinken op het potje?

Hoe lang na drinken op het potje?

Als ouder die bezig is met zindelijkheidstraining, vraag je je misschien af hoe lang je na het drinken moet wachten voordat je hem of haar op het potje laat gaan. In deze blog delen we enkele handige tips en richtlijnen om deze periode van zindelijkheidstraining makkelijker te laten verlopen.

Hoe lang na drinken op het potje?

Het tijdstip waarop je je kind op het potje moet zetten na het drinken varieert van kind tot kind. Over het algemeen is het raadzaam om je kind ongeveer 15-30 minuten na het drinken naar het potje te begeleiden. Dit is meestal de tijd die het lichaam nodig heeft om het vocht te verwerken en de aandrang om naar het toilet te gaan te voelen.

Het kan echter handig zijn om de signalen van je kind in de gaten te houden en indien nodig korter of langer te timen. Het is ook goed om de blaas te trainen zodat je kind ook wat langer zijn of haar plasje op kan houden maar let altijd goed op de signalen die hij of zij laat zien. De signalen kun je hieronder lezen.

Tips voor succesvolle zindelijkheidstraining:

  1. Volg de signalen die je kind laat zien wanneer hij of zij op het potje of naar de wc moet: Elk kind is anders, dus let goed op de signalen van je kind. Sommige kinderen geven duidelijke aanwijzingen wanneer ze moeten plassen of poepen, zoals wiebelen, onrustig rondlopen of rondrennen, het vasthouden van hun kruis of broek of eraan trekken of hurken. Misschien verteld je kind wel dat hij of zij moet plassen of poepen. Let daarom goed op deze signalen en moedig je kind op een enthousiaste manier aan om het potje te gebruiken op het moment dat ze aandrang voelen.
  2. Timing is belangrijk: Probeer je kind ongeveer 15-30 minuten na het drinken op het potje te zetten. Dit is een goed moment waarop het lichaam de aandrang kan voelen. Daarnaast kun je je kind ook na de maaltijden en voor het slapengaan op het potje zetten, aangezien dit vaak momenten zijn waarop de blaas actiever is. Dit geld ook voor de darmen want deze zijn nog volop in werking. Je hebt dus ook de meeste kans dan op een ”groot” succes.
  3. Moedig je kind altijd aan en beloon: Zindelijkheidstraining kan een uitdagend proces zijn, dus moedig je kind aan en geef positieve feedback. Beloon hen met door middel van een beloningssysteem iedere keer dat hij of zij succesvol naar het potje of de wc gaat. Dit creëert een positieve associatie met het potje en motiveert je kind om door te gaan.
  4. Creëer een routine: Een consistente routine is belangrijk bij zindelijkheidstraining. Laat je kind op vaste tijden op het potje of de wc zitten, zoals na het ontbijt, voor de lunch, na het middagslaapje, enzovoort. Dit helpt hen om te wennen aan het idee en versterkt het lichaamsbewustzijn. Wat ook makkelijk is, is om een schema bij te houden zodat je de routine die je kind al heeft kunt herkennen en hier makkelijk op in kunt spelen
  5. Wees geduldig: Elk kind leert op zijn eigen tempo, dus wees geduldig en begripvol tijdens de zindelijkheidstraining. Ongelukjes zullen in veel gevallen gebeuren, maar straf je kind nooit. Blijf kalm en help hen om er een fijne en leuke training van te maken. Hij of zij is nog aan het leren en een ongelukje brengt jullie weer dichterbij een succesje.
  6. Herinner je kind niet te veel: Het is belangrijk om je kind niet te vaak te herinneren dat hij of zij op het potje of de wc moet. Vaak vinden ze het irritant en werkt het averechts. Je wilt immers ook dat je kind zelfstandig en op eigen initiatief gaat plassen en poepen want dan kun je pas spreken van zindelijkheid. Dit zal op het begin moeilijk zijn omdat je ongelukjes wilt voorkomen maar zoals we in het vorige punt beschreven, gaan deze bijna zeker gebeuren en brengt een ongelukje jullie ook weer dichterbij een succesje.

Neem ook een kijkje op onze Instagram of Facebook kanalen voor meer tips of lees onze andere blogs.

We zijn heel erg benieuwd: heeft jouw zoon of dochter vaste tijden dat hij of zij naar de wc moet?

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *