Zindelijkheid tips

Hoe lang na drinken op het potje?

Hoe lang na drinken op het potje? 1

Op het begin als je begint met het zindelijk maken van je kind is het goed om op signalen te letten wanneer hij/zij naar het potje of de wc moet. Je zult dan ook merken dat er steeds meer ritme in komt dat jouw kind naar de wc moet.

Je kunt letten op de volgende signalen:

  • Wiebelen
  • Aan de luier trekken (als deze nog aan is)
  • In woorden of gebaren aan geven dat hij/zij moet poepen of plassen

In de meeste gevallen moet een kindje een half uur nadat hij of zij iets gedronken heeft een behoefte doen. Poepen gaat vaak ook makkelijker net na een maaltijd omdat de darmen dan nog volop aan het werken zijn. Je kunt dus na een maaltijd vragen of jouw kind op het potje of de wc moet.

Andere momenten om jouw kind op het potje of de wc te laten gaan is nadat hij of zij in de ochtend wakker is geworden. En ook vlak voor bedtijd is het verstandig om nog even een plasje te doen. Let daarbij ook op dat je jouw kind niet meer te veel te drinken geeft in de avond voordat hij of zij naar bed gaat (dit is ook een goede tip voor zindelijk worden in de nacht. Hier zullen we in een andere blog ook aandacht aan besteden).

Je zult merken dat het ritme een goede houvast is voor zindelijkheidstraining. Zorg er wel voor dat je je kind niet te vaak herinnert dat hij of zij op het potje moet. Jouw kind moet namelijk zelf het initiatief en de controle hierover hebben. En vaak vinden ze dit helemaal geweldig ook!

Heeft jouw zoontje of dochtertje vaste tijden?

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *