Zindelijkheid tips

Hoe vaak per dag plast een peuter?

Hoe vaak per dag plast een peuter?

Hoe vaak per dag plast een peuter? – Ben jij net gestart met de zindelijkheidstraining van je kleintje of overweeg je om te starten met je kleintje? Dan is het begrijpelijk dat je je afvraagt hoe vaak een peuter per dag plast. Het is immers handig om te weten wat je kunt verwachten zodra je de luiers achter je laat! Dus nu eerst antwoord op de volgende vraag:

Hoe vaak per dag plast een peuter?

Niet schrikken, in de eerste dagen van de training kan jouw kindje wel zo’n 20 keer per dag plassen. Sommige peuters gaan zelfs nog vaker. Wanneer dit vooral ongelukjes zijn kan dit soms frustratie opwekken, en dat is natuurlijk niet gek als je de hele dag aan het dweilen bent. Soms is dat ook lastig om het positief te bekijken maar dat jouw peuter zoveel plasjes doet op het begin is eigenlijk goed nieuws. Want al deze ‘ongelukjes’ helpen hem of haar het gevoel van aandrang te herkennen. Als een peuter zo vaak plast, kun je goed en veel oefenen.

Daarom adviseren we ook om je peuter tijdens de zindelijkheidstraining lekker veel te laten drinken. Haal een bijzondere en leuke beker in huis met eventueel een cool rietje, zodat motivatie hoog blijft. Watermeloen, waterijsjes, sinaasappels, smoothies zijn ook goede opties. Want na een paar bekers ranja heeft jouw peuter misschien wel genoeg van drinken.

Geef je liever niet te veel suiker? Probeer het in deze periode iets meer los te laten of kijk voor gezondere opties. Het is echt belangrijk dat jouw kind voldoende vocht binnenkrijgt om te kunnen oefenen want zo zal hij of zij zindelijk leren worden op de beste en de snelste manier. Houdt er sowieso rekening mee dat jouw kind iedere dag 1,5 liter vocht binnenkrijgt. Ook in verband met een goede stoelgang, en dat moet natuurlijk ook goed gaan tijdens de zindelijkheidstraining.

Hoeveel plast een peuter?

Naast hoe vaak een peuter per dag plast, vraag je je wellicht ook af hoeveel een peuter per dag plast. In het begin van de training zijn het vaak vele mini-plasjes. Het lijkt erop dat ze dit puur doen voor de extra stickers op hun beloningskaart, maar dat is niet helemaal waar. In luiers plassen peuters vaak kleine beetjes. Pas wanneer ze enige controle krijgen over het gevoel van aandrang, zie je dat het aantal plasjes minder wordt en de hoeveelheid per plas groter.

Als je weet hoe groot de blaas van jouw peuter is, krijg je meer inzicht in hoeveel een peuter gemiddeld plast. Dit kun je eenvoudig berekenen!

Blaasinhoud van een peuter

Blaasinhoud van jouw peuter: (leeftijd + 1) x 30 ml

Als jouw peuter bijvoorbeeld 2,5 jaar oud is, kan er maximaal zo’n 105 ml in zijn of haar blaas zitten voordat er een plas komt. Dat is maar een kleine beker! Komt er maar een mini plasje? Dan weet je dus dat er meer te wachten staat wanneer hij of zij goed heeft gedronken.

Zie je op tegen het starten van de zindelijkheidstraining? Of ben je al lekker onderweg?

Dus nu heb je antwoord op de vraag: Hoe vaak per dag plast een peuter? Wij staan in ieder geval klaar om je te helpen, net zolang totdat jouw kleintje zijn of haar plasdiploma in the pocket heeft! Twijfel je nog of je moet starten met zindelijkheidstraining? Wij hebben een speciale zindelijkheidstest ontwikkeld waarmee je kunt zien of jou kind er klaar voor is. En als jullie er klaar voor zijn is het tijd om je voor te bereiden met de zindelijkheidstraining. Het is namelijk slim om je kindje eerst te laten wennen aan het potje en de wc. Hoe je dat doet staat in deze blog: Voorbereiding op zindelijkheidstraining: 5 Beste tips en tricks

Ook hebben we op ons Instagram en YouTube kanaal waardevolle tips staan die jullie zullen helpen tijdens het zindelijk leren worden, vergeet ons niet te volgen.

You can do this! Together! 🚀

author-avatar

Over Dustin

Wij zijn ouders van 3 kinderen, Jasmijn, Sebas en Morris. We zijn zindelijkheidsbox.nl gestart, omdat we in onze omgeving hebben gemerkt dat mensen het lastig vinden om hun kind zindelijk te leren worden. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je het vol? Wat doe je als het mis gaat? Of als je kind niet wil? Wat heb je nodig? Wij geven je graag een steuntje in de rug en willen je helpen als je het niet meer weet.