Zindelijkheid tips

Hoe vaak per dag plast een peuter?

Hoe vaak per dag plast een peuter?

Ben jij net met zindelijkheidstraining van je kleintje gestart of overweeg je dit? Dan is het logisch dat je je afvraagt hoe vaak een peuter per dag plast. Wel zo fijn om vooraf te weten wat je kunt verwachten zodra je de luier weglaat natuurlijk..!

Niet schrikken, de eerste dagen kan jouw kindje wel zo’n 20x per dag plassen. Sommige peuters plassen zelfs nog veel meer. Maar dat is tegelijkertijd ook goed nieuws. Al deze ‘ongelukjes’ zorgen er namelijk voor dat hij of zij het gevoel van aandrang leert herkennen. Als een peuter zo’n 20x per dag plast kun je dus goed oefenen. Daarom adviseren we ook om je peuter tijdens zindelijkheidstraining lekker veel te drinken te geven. Koop een bijzonder leuke beker, zodat hij of zij extra gemotiveerd is. Ook watermeloen, waterijsjes, sinaasappels, smoothies zijn natuurlijk allemaal een goed idee. Want na een paar bekers ranja heeft jouw peuter het drinken misschien wel gezien. 

Naast dat je je afvraagt hoe vaak een peuter per dag plast, vraag je je misschien ook af hoeveel een peuter per dag plast?

In het begin van de training heb je vaak vele mini-plasjes. Het lijkt er dan op of ze dit puur voor de extra stickers op hun beloningskaart doen, maar dat is niet helemaal waar. In de luier plassen peuters ook vaak vele kleine beetjes. Pas zodra ze een beetje controle krijgen over het gevoel van aandrang zie je dat het aantal plasjes minder worden en de hoeveelheid van een plasje steeds groter. 

Wanneer je weet hoe groot de blaas van jouw peuter is, heb je gelijk wat meer zicht op hoeveel een peuter ongeveer plast. Dit kun je eenvoudig uitrekenen!

Blaasinhoud van jouw peuter: (leeftijd +1) x 30 ml

Wanneer jouw peuter 2,5 jaar oud is, kan er dus maximaal zo’n 105 ml in zijn of haar blaas zitten, voordat er een plas komt. Dat is maar een kleine beker! Komt er maar een mini plasje? Dan weet je dus, dat je nog wat meer te wachten staat wanneer hij of zij wel goed gedronken heeft 😉

Zie je er tegenop om met zindelijkheidstraining te starten? Of ben je al lekker onderweg?

Wij helpen je in elk geval heel graag! Net zo lang, totdat jouw kleine zijn of haar plasdiploma in the pocket heeft!

You can do this! Together!

Terug naar lijst