Wanneer start je zindelijkheidstraining met je peuter?

Zindelijkheidstraining.. 

Je start er het beste mee wanneer jouw peuter daar aan toe is. 

Maar wanneer is dat? Natuurlijk speelt leeftijd een rol, maar nog belangrijker is het om te kijken naar de ontwikkeling van je kindje om erachter te komen of hij/ zij er klaar voor is om met zindelijkheidstraining te starten. Zodra jouw peuter 2 jaar is en je herkent 3 of 4 van onderstaande rijpheid signalen dan kun je starten met zindelijkheidstraining, mits je er zelf ook klaar voor bent natuurlijk 😉
Want ook dat is ontzettend belangrijk. Tijd een aandacht doen wonderen.

Signalen zijn:

– Kan hij/zij lopen
– Kan hij/zij jou iets duidelijk maken met of zonder spraak?
– Kan hij/zij een eenvoudig taakje begrijpen/ uitvoeren
– Kan hij/zij iets of iemand nadoen?
– Kan hij/zij iets kleins van de grond oprapen
– Geeft hij/zij het aan wanneer er iets in de luier is gedaan?
– Kan hij/zij nee zeggen?

Daarnaast is het erg belangrijk om niet te laat te starten met zindelijkheidstraining, omdat je het hiermee alleen maar lastiger voor jezelf maakt. Een kindje van 2-2,5 jaar is vele malen nieuwsgieriger om nieuwe dingen uit te proberen dan een kind van 4 jaar. Kinderen van rond de 4 jaar die nog een luier dragen zijn tevens vaak te vertrouwd geraakt aan hun luier, waardoor het lastiger wordt hier afstand van te doen. 

Wanneer je (pas) rond de leeftijd van 4 jaar start, ligt de prestatiedruk vaak veel te hoog, omdat ze op school zindelijk moeten zijn en de training verloopt dan meestal te geforceerd. In Frankrijk zie je bijvoorbeeld dat kinderen eerder zindelijk zijn, omdat kindjes daar op een jongere leeftijd naar school gaan dan in Nederland. Wanneer je rond 2,5 jaar start met zindelijkheidstraining, zit je nog ruim voor het moment dat je kind naar school gaat en is het voor hun al een gewoonte om op de wc te plassen. Dat geeft hun ontzettend veel rust en zelfvertrouwen zodra ze naar school gaan.

Ook het moment waarop ze hun plas diploma in handen krijgen is een boost voor het zelfvertrouwen van je kindje. Weer iets geleerd dat gelukt is! 

Hoe pak je het aan? Bekijk hier alvast het Zindelijkheidstraining stappenplan.

Plaats een reactie