Zindelijkheid

Wanneer start je zindelijkheidstraining met je peuter?

Zindelijkheidstraining wanneer start je?

Zindelijkheidstraining.. 

Je start er het beste mee wanneer jouw peuter daar aan toe is. 

Maar wanneer is dat? Natuurlijk speelt leeftijd een rol, maar nog belangrijker is het om te kijken naar de ontwikkeling van je kindje om erachter te komen of hij/ zij er klaar voor is om met zindelijkheidstraining te starten. Zodra jouw peuter 2 jaar is en je herkent 3 of 4 van onderstaande rijpheid signalen dan kun je starten met zindelijkheidstraining, mits je er zelf ook klaar voor bent natuurlijk 😉
Want ook dat is ontzettend belangrijk. Tijd een aandacht doen wonderen.

Signalen zijn:

– Kan hij/zij lopen
– Kan hij/zij jou iets duidelijk maken met of zonder spraak?
– Kan hij/zij een eenvoudig taakje begrijpen/ uitvoeren
– Kan hij/zij iets of iemand nadoen?
– Kan hij/zij iets kleins van de grond oprapen
– Geeft hij/zij het aan wanneer er iets in de luier is gedaan?
– Kan hij/zij nee zeggen?

Daarnaast is het erg belangrijk om niet te laat te starten met zindelijkheidstraining, omdat je het hiermee alleen maar lastiger voor jezelf maakt. Een kindje van 2-2,5 jaar is vele malen nieuwsgieriger om nieuwe dingen uit te proberen dan een kind van 4 jaar. Kinderen van rond de 4 jaar die nog een luier dragen zijn tevens vaak te vertrouwd geraakt aan hun luier, waardoor het lastiger wordt hier afstand van te doen. 

Wanneer je (pas) rond de leeftijd van 4 jaar start, ligt de prestatiedruk vaak veel te hoog, omdat ze op school zindelijk moeten zijn en de training verloopt dan meestal te geforceerd. In Frankrijk zie je bijvoorbeeld dat kinderen eerder zindelijk zijn, omdat kindjes daar op een jongere leeftijd naar school gaan dan in Nederland. Wanneer je rond 2,5 jaar start met zindelijkheidstraining, zit je nog ruim voor het moment dat je kind naar school gaat en is het voor hun al een gewoonte om op de wc te plassen. Dat geeft hun ontzettend veel rust en zelfvertrouwen zodra ze naar school gaan.

Ook het moment waarop ze hun plas diploma in handen krijgen is een boost voor het zelfvertrouwen van je kindje. Weer iets geleerd dat gelukt is! 

Hoe pak je het aan? Bekijk hier alvast het Zindelijkheidstraining stappenplan.

author-avatar

Over Dustin

Wij zijn ouders van 3 kinderen, Jasmijn, Sebas en Morris. We zijn zindelijkheidsbox.nl gestart, omdat we in onze omgeving hebben gemerkt dat mensen het lastig vinden om hun kind zindelijk te leren worden. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je het vol? Wat doe je als het mis gaat? Of als je kind niet wil? Wat heb je nodig? Wij geven je graag een steuntje in de rug en willen je helpen als je het niet meer weet.

7 reacties op “Wanneer start je zindelijkheidstraining met je peuter?

 1. Michelle schreef:

  Werkt dit ook voor een kind van 4 vraag ik me af?
  Hij was redelijk zindelijk maar sinds een half jaar gaat het weer minder goed.
  Hij heeft gewoon geen zin om naar de wc te gaan.
  Een natte broek interesseert hem ook niet. En ook beloningen doen hem niks.
  Hij zit momenteel ook in een lastige leeftijd van erg eigenwijs en slecht luisteren.
  Probeer het hem dan maar te leren. Dat is onbegonnen werk😅.
  Ook al is hij net naar de wc geweest, 5 min daarna plast hij alsnog in zijn broek.

  1. Dustin v. schreef:

   Hi Michelle,

   Jazeker, de Zindelijkheidsbox werkt ook voor kinderen van 4 jaar. Het geen zin is een veel voorkomend probleem. Daarom hebben wij in onze training veel enthousiasme gestopt en dat verwachten wij, hoe vermoeiend ook, dan ook van jou als je met de training aan de slag gaat. 😉
   Uit onze ervaring gaat het niet zozeer om de cadeaus maar om de aandacht. In de trainingsweek heb je dan ook veel tijd en aandacht nodig voor je zoon. Doordat je er samen een feestje van maakt kun je hem hopelijk ook enthousiasmeren. Mocht je tijdens de training vragen hebben, dan zijn we er ook nog altijd in onze besloten FB community, waar we dagelijks vragen beantwoorden, maar je ook ervaringen van andere ouders kunt lezen.

 2. Bianca schreef:

  Gewoon uitdoen , en voor het slapen gaan laten plassen.

  1. Dustin v. schreef:

   Ja, heel beknopt komt het daar op neer. Maar het is maar 1 stap in het proces.

 3. Myriam schreef:

  Mijn kleinkind is zes jaar en draagt nog altijd een pamper om te slapen hoe gaan we het hem afleren

  1. Dustin v. schreef:

   Hi Myriam, bekijk hier het 10 stappenplan naar zindelijkheid:
   https://www.zindelijkheidsbox.nl/blog/zindelijkheid-in-10-stappen/

  2. Nadia schreef:

   Kan blijkbaar met hypnose of speciale “alarm-broekjes” maar kinderen kunnen tot hun 7 jaar bedplassen ‘s nachts. Normaal stopt het vanzelf. Indien het na deze leeftijd toch nog niet gestopt is dan kan je je in verbinding stellen met een arts. Voor het 7e levensjaar ondernemen ze meestal nog niets. Je kan zelf vanalles proberen maar meestal slapen deze kindjes zodanig diep dat ze zelf niet het gevoel hebben dat ze “nat” zouden liggen. Misschien beter nog even afwachten en zeker niet boos reageren. Kinderen kunnen door stress/trauma hierdoor beginnen stotteren. Veel succes 🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *