Zindelijkheid tips

De beste houding voor kinderen op het toilet

De beste houding voor peuters op de wc

Wat is de juiste houding voor kinderen of peuters op het toilet? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je start met zindelijkheidstraining maar het is wel een belangrijk onderwerp. Echter, het kan voor kinderen een uitdaging zijn om de juiste houding op het toilet te vinden en dat is niet gek als je niet gewend bent om staand te plassen en te poepen. Daarom hebben we in dit artikel een paar tips die kunnen helpen met het vinden van de juiste houding op het toilet.

De overgang van potje naar toilet

Voordat we de beste zithouding op het toilet bespreken, is het belangrijk om te zorgen dat je niet te snel over gaat naar de toilet maar dat je begint bij het potje. Het potje is voor kinderen ideaal om mee te starten met zindelijkheidstraining. In ons programma beginnen kinderen op het potje en gaan ze op dag 3 over naar de wc. Maar sommige kinderen hebben wat langer nodig dus kijk vooral ook naar het tempo van je kindje. Er zijn ook kinderen die meteen starten op het toilet omdat zij het potje niet fijn vinden. Ook in dit geval is het belangrijk om te kijken wat jouw kindje het fijnste vind.

We adviseren sowieso om een wc verkleiner en een opstapje te gebruiken. Hierdoor kan je kind het toilet op een veilige en makkelijke manier gebruiken. Het opstapje zorgt ervoor dat de voetjes van je kind kunnen rusten en dit zorgt weer voor een ontspannen en stabiele houding.

De ideale zithouding voor peuters

De optimale zithouding voor kinderen op het toilet staat bekend als de “kikkerpositie”. In deze houding zit je kind met de voeten plat op het opstapje, de knieën lichtjes uit elkaar en de voeten wijzen iets naar voren. Deze positie zorgt voor een lichte kromming in de onderrug en maakt het plassen en poepen gemakkelijker en comfortabeler. Heb je een opstapje maar is deze niet hoog genoeg? Dan kun je er eventueel nog een stapel boeken onder leggen.

Daarnaast is de hoogte van het toilet van belang. Het toilet mag niet te hoog zijn voor kinderen, omdat dit kan leiden tot een onnatuurlijke houding en ongemak. Het is belangrijk dat je kind gemakkelijk op en van het toilet kan stappen zonder hulp als hij of zij straks zindelijk is.

Aandachtspunten voor jongens

Voor jongens is het belangrijk om hen aan te leren om zittend te plassen. Dit voorkomt spetters en rotzooi. Leer je kindje daarom ook meteen om goed op de wc te zitten. Je kunt ook de wc verkleiner andersom op de toilet kunnen leggen, zodat het deel wat achter zijn rug zit dan voor zit, zo voorkom je ook dat hij erover heen plast.

Conclusie

De juiste zithouding op het toilet is belangrijk voor kinderen tijdens de zindelijkheidstraining. Door gebruik te maken van een toilet verkleiner en een opstapje en door de “kikkerpositie” te bevorderen, kunnen ouders een comfortabele en fijne houding bij hun kinderen aanleren. Start hier meteen mee vanaf dag één zodat het meteen goed aangeleerd kan worden. Laat zelf ook zien hoe jij het doet zodat ze daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Geduld en begrip zijn belangrijk tijdens deze fase. Ouders moeten zich bewust zijn van het feit dat elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt en dat ongelukjes gegarandeerd voor gaan komen. Door positieve versterking en aanmoediging kunnen ouders hun kinderen helpen om deze belangrijke vaardigheid onder de knie te krijgen.

Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok voor meer tips en tricks over zindelijkheidstraining en hoe je er een proces van kunt maken waarop jullie samen met veel plezier terugkijken!

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *