Zindelijkheid tips

Zindelijkheid en stress – 5 top tips

Zindelijkheidstraining en stress

Deze blog is erg belangrijk voor ouders die hun kinderen willen helpen om zindelijk te worden, maar ook rekening willen houden met de nodige stress en druk bij jouw kind. Soms heb je het als ouder zelf niet door maar kan dit de oorzaak zijn dat zindelijk worden niet (goed) wil lukken. In dit artikel leggen we uit waarom stress de zindelijkheidstraining negatief kan beïnvloeden en hoe ouders stress kunnen verminderen tijdens het zindelijk maken van hun kind.

Uitdagingen geven stress

De zindelijkheidstraining bij jonge kinderen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van een kind. Hij of zij is weer wat zelfstandiger en het zorgt ook voor een stukje onafhankelijkheid. Het kan echter een moeilijke tijd zijn voor zowel kinderen als ouders. Vooral voor ouders omdat zindelijkheid ook weer een stukje loslaten betekent. Maar ook omdat het stress een van de grootste uitdagingen bij de zindelijkheidstraining is.

Stress kan de zindelijkheidstraining negatief beïnvloeden omdat het kinderen kan demotiveren om zindelijk te leren worden en te oefenen met het plassen en poepen. Wanneer kinderen gestrest zijn, hebben ze moeite met concentreren en zijn ze minder gemotiveerd om dit te leren. Dit geldt ook voor andere vaardigheden naast zindelijkheidstraining. Het kan ook leiden tot uitbarstingen en driftbuien, waardoor de zindelijkheidstraining nog moeilijker wordt.

Hoe kun je stress verminderen?

Dus, hoe kun je als ouder stress verminderen tijdens het zindelijk maken van hun kind? Hier zijn een paar tips:

  1. Wees geduldig: Het kan een tijdje duren voordat kinderen zindelijk worden. Het is belangrijk dat je beseft dat dit proces tijd en geduld kost. Kinderen moeten zich op hun eigen tempo ontwikkelen en ouders moeten geduldig zijn en hun kinderen ondersteunen tijdens dit proces. Snel zindelijk worden in een paar dagen bestaat (op een enkele uitzondering na) niet. Wel kun je ze onder andere door middel van onze methode ondersteunen met het zindelijk leren worden maar alsnog heeft het ene kindje het sneller door dan de ander.
  2. Maak er een feestje van: Zindelijk worden kan een saaie taak zijn waar je misschien niet zoveel zin in hebt. Om het leuker te maken, kunnen je samen met je kindje leuke en creatieve manieren bedenken om jouw kind te motiveren. Gebruik bijvoorbeeld stickers of beloningen om kinderen te stimuleren en hun prestaties te vieren. En vergeet de voorpret ook niet: koop samen leuk ondergoed, een mooi potje en een coole drinkbeker!
  3. Geef positieve feedback tijdens de zindelijkheidstraining: Wanneer kinderen vooruitgang boeken, is het belangrijk om hen positieve feedback te geven. Door hun inspanningen te erkennen en hen te prijzen voor hun prestaties, krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en voelen ze zich beter over zichzelf. Daarom werkt een beloningssysteem met stickers en kleine cadeautjes (die ook kunnen bestaan uit samen een spelletje doen of een kleinigheid) heel erg goed voor het zindelijk leren worden.
  4. Geef het goede voorbeeld: Kinderen leren door te kijken en na te doen. Vooral bij hele jonge kinderen werkt dit goed omdat zij erg nieuwsgierig en leergierig zijn. Als ouders een positieve houding hebben ten opzichte van zindelijkheidstraining en zelf goede hygiëne gewoonten hebben, zullen kinderen deze gewoonten ook overnemen. Laat dus vooral ook aan je kindje zien hoe je een bezoekje aan de toilet brengt, hoeveel papier je bijvoorbeeld pakt en de wc netjes achterlaat. En vergeet het wassen van de handen niet. Lees in deze blog meer tips over zindelijkheid en hygiëne.
  5. Verminder stress: probeer als het even niet meer gaat te zorgen dat je duidelijke afspraken maakt met je partner of andere familie/vrienden en zij het van je over kunnen nemen voor even. Zo kun je zelf tot rust komen als dat nodig is en iets voor jezelf doen. Vaak kan dit al veel verschil maken, ook al is het maar een uurtje. En het scheelt een hoop stress

Met deze tips moet het wel goed komen, heel veel succes! Heb je alsnog meer tips nodig over zindelijkheidstraining? Bekijk dan ook onze Instagram en Facebook kanalen.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *