Zindelijkheid tips

Zindelijkheid in de zomer – 5 grootste voordelen

Zindelijkheidstraining in de zomer

Zindelijkheidstraining in de zomer – De zon heeft zich al een paar keer laten zien in Nederland en dat smaakt natuurlijk naar meer. Het is de tijd van het jaar waarin de dagen langer worden, de temperaturen stijgen en we meer tijd buiten doorbrengen samen met onze kinderen. Het is ook een goede tijd om te beginnen met zindelijkheidstraining voor je kind als je kind hier aan toe is.

We krijgen vaak de vraag van ouders of het slim is om in de winter of in de zomer te beginnen met zindelijkheidstraining. In feite maakt dit niet uit zolang je maar de tijd kunt nemen en de volledige focus op je kind kan richten om hem of haar zindelijk te leren worden. Maar in deze blog benoemen we enkele redenen waarom het fijn is om in de zomer te starten met zindelijkheidstraining.

Het is makkelijker om samen naar buiten te gaan

In de zomer spelen de meeste kinderen spelen en vinden ze het heerlijk om (samen met vriendjes en vriendinnetjes) tijd door te brengen in de tuin, in de speeltuin of misschien wel in het park. Als je vroegtijdig begint met zindelijkheidstraining, kun je gebruik maken van deze extra ruimte en veel tijd buiten spenderen. Het is namelijk veel makkelijker om even erop uit te gaan wanneer je kind kan aangeven dat hij of zij moet plassen. Je hoeft geen luiers te verschonen en je kunt gebruik maken van een openbaar toilet met je kindje.

De zomerkleding is luchtiger

In de zomer dragen we luchtigere kleding, zoals korte broeken, jurken en rokjes. Dit maakt het veel gemakkelijker om snel een broek of jurkje te moeten verwisselen bij je kindje of om even naar het toilet te gaan. Het is ook minder erg als er een ongelukje gebeurt omdat de kleding in de zomer sneller droog wordt en minder snel gaat stinken in vergelijking met een ongelukje in de winter met een dikke winter outfit met 3 lagen. Even een bezoekje brengen aan de toilet en snel weer door met spelen!

Meer tijd en minder stress

In de zomer(vakantie) hebben we vaak meer tijd die we vrij kunnen maken en zijn we minder gestrest, vitamine D doet iedereen goed. Veel ouders hebben in de zomer ook een lange vakantie samen met hun kinderen enn kunnen dus meer tijd besteden aan de zindelijkheidstraining van hun zoon of dochter. Dit betekent dat er minder haast is om naar school of het kinderdagverblijf te gaan en dat er meer tijd is om het kind te helpen bij het wennen aan de wc of het potje.

In een schoolvakantie heb je vaak maar 7 tot 14 dagen de tijd om te oefenen en sommige ouders ervaren dan nog veel druk of stress als het niet wilt lukken. Let er wel op dat je in een periode begint waarbij er niet te veel spannende dingen plaatsvinden, zoals op vakantie gaan of een dagje weg. Dit kan namelijk zorgen voor ongelukjes of een terugval, planning is key!

Kinderen bewegen in de zomer vaak meer

In de zomer is iedereen vaak net wat actiever en zijn de meeste kinderen buiten aan het spelen. Veel beweging is niet alleen gezond maar bevordert ook de stoelgang van je kindje waardoor het plassen en poepen ook makkelijker kan gaan. Bij warm weer drinken kinderen ook meer water waardoor er meer oefenmomenten kunnen zijn om te plassen op het potje of de wc.

Rondlopen in alleen een luier

En natuurlijk is het grootste voordeel dat je je kindje alleen in zijn of haar luier kunt laten rondlopen als het lekker warm is en dus ook sneller zelf op het potje of de toilet kan gaan. Probeer je kindje wel tussendoor te leren hoe hij of zij zelfstandig een broek naar beneden kan doen.

Als je kindje straks zindelijk is, is het ook fijn dat hij of zij helemaal zelfstandig een bezoekje aan de toilet kan brengen. We adviseren wel om je kind niet in zijn of haar blootje te laten lopen want dan is de kans groot dat je kind alleen zindelijk is zonder ondergoed en dat hij of zij de link niet goed kan leggen met ondergoed aan.

Is jouw kindje zindelijk geworden in de zomer of winter? Laat het hieronder weten! En ben je benieuwd of onze Zindelijkheidsbox iets voor jullie is? Kijk dan even hier. Je kunt ons ook volgen op Instagram en Facebook voor meer tips over zindelijkheid.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *