Zindelijkheid tips

Het belang van hygiëne tijdens zindelijkheidstraining

Het belang van hygiëne tijdens zindelijkheidstraining 1

Zindelijkheidstraining is een belangrijke mijlpaal voor kinderen en ouders. Je kindje leert weer een stukje zelfstandiger worden. En hier komen ook vaak (veel) ongelukjes en vieze situaties bij kijken, vooral in de eerste dagen. Denk bijvoorbeeld aan plasjes op de grond of een vieze poepbroek. Daarom is het belangrijk om tijdens de zindelijkheidstraining (en natuurlijk ook daarna) aandacht te besteden aan hygiëne maar in de zindelijkheidstraining is dit extra belangrijk, zo leert jouw kindje dit namelijk ook meteen op de juiste manier. We geven je in deze blog makkelijke tips om te zorgen dat die hygiëne bij jullie tip top in orde is.

Waarom is hygiëne extra belangrijk tijdens zindelijkheidstraining?

Tijdens zindelijkheidstraining komt het regelmatig voor dat het kind een ongelukje heeft en in zijn of haar broek plast of poept. Je moet hem of haar daarom regelmatig verschonen om te voorkomen dat niet alleen jouw kindje maar ook de omgeving vies en onhygiënisch wordt. Bij je kindje kan een natte of vieze luier (die te lang aan blijft) zorgen voor onder andere luieruitslag maar ook andere huidirritaties.

Ook is het belangrijk om het toilet of het potje regelmatig schoon te maken, het beste is na ieder bezoekje. Plas en poep kunnen veel bacteriën en andere ziekteverwekkers bevatten, die zich kunnen verspreiden in de omgeving als deze niet grondig schoongemaakt wordt. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral bij jonge kinderen die nog niet zo’n sterk immuunsysteem hebben.

Daarnaast is het belangrijk om het kind te leren om zijn of haar handen te wassen na een toiletbezoekje. Dit helpt bij het voorkomen van de verspreiding van ziekteverwekkers en vermindert het risico op infecties en ziekten. Maak hier meteen een routine voor en zorg dat je dit zelf ook altijd doet. Sommige kindjes doen het automatisch al na, wat natuurlijk super handig is!

Tips voor het schoon houden van de omgeving tijdens zindelijkheidstraining

  1. Verwissel de luier of onderbroek van het kind direct als deze nat of vies is geworden. Soms geven kindjes dit nog niet meteen aan dus is het goed om hier zelf alert op te zijn.
  2. Maak het toilet en het potje na elk gebruik grondig schoon met een desinfecterend middel zodat deze weer is schoon is voor het volgende wc bezoek.
  3. Gebruik doekjes om het kind schoon te maken na een ongelukje of zet hem of haar even onder de douche als het ongelukje iets erger is. Zo weet je zeker dat hij of zij weer schoon is. Het kost even veel werk maar als jouw kind eenmaal zindelijk is, zal het niet meer nodig zijn.
  4. Was het ondergoed van het kind op hoge temperaturen om bacteriën en ziekteverwekkers te doden.
  5. Leer jouw kind om zijn of haar handen te wassen na elk toiletbezoek. Doe het voor want jongere kinderen doen vaak veel dingen na die ze bij hun ouders of anderen zien. Hoe eerder je je kindje dit leert, hoe makkelijker het ook wordt met de zindelijkheidstraining.

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Wil je meer tips voor de zindelijkheidstraining? Kijk dan even op onze socials zoals Instagram en Facebook

Terug naar lijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *