Zindelijkheid tips

Hoe 3 jarige zindelijk maken?

Hoe 3 jarige zindelijk maken?

”Mijn peuter is 3 jaar maar wil niet zindelijk worden.” En ”Hoe kan ik mijn 3 jarige zindelijk krijgen?”. Deze vragen krijgen we geregeld in onze Hulpgroep of via berichtjes die in de inbox verschijnen op onze Instagram en Facebook kanalen. Vaak begint de tijd dan te dringen bij ouders en kijken ze al verder vooruit. Met 4 jaar is het de bedoeling dat een kindje overdag zindelijk is. Maar ook voor het basisonderwijs is het belangrijk dat een kind op deze leeftijd zindelijk is. Bij sommige basisscholen is het zelfs zo dat ze een kindje wat nog niet zindelijk is kunnen weigeren.

Heb je echt alles al geprobeerd?

Je vind online 1001 tips die kunnen helpen om je kind van 3 jaar te stimuleren om zindelijk te leren worden, en ieder kind is uniek. De een is namelijk al om bij het kijken van een filmpje over zindelijkheid terwijl bij het andere kind niets lijkt te gebeuren. De belangrijkste tips die kunnen helpen bij het zindelijk leren worden hebben we hier nog even voor je op een rijtje gezet:

 • Het begint eigenlijk al bij de voorpret. Laat je kindje mee nieuwe onderbroekjes, een potje, verkleiner en misschien wel een coole beker uitzoeken. Versier samen de toilet zodat zindelijk leren worden echt een feestje is. Als je dit samen doet vorm je al een goed en sterk team en dan is het jullie samen tegen de plasjes en poepjes!
 • Lees boekjes of kijk filmpjes over zindelijkheid. Er wordt op een leuke manier uitgelegd hoe het lichaam werkt en hoe het hele proces van eten en/of drinken tot een plas op poep gaat. Je kindje kan hierdoor gaan beseffen dat hij of zij daar zelf de controle over heeft en hoe cool is dat? We geven ook als tip dat je aan je kindje kunt vertellen dat plasjes en poepjes dol zijn op zwemmen en dat hij of zij daar voor kan zorgen.
 • Laat je kind op gezette tijden op het potje of naar de wc gaan, kijk ook goed wanneer hij of zij moet zodat je daar op in kunt spelen. Het is dus erg belangrijk om goed op te letten. Bij poepen zie je het vaak sneller en geeft een kindje duidelijkere signalen zoals zich terugtrekken in een hoekje of een bepaalde gezichtsuitdrukking. Wanneer je regelmaat ziet in deze momenten kun je je kindje dus herinneren dat het broekje droog moet blijven. Na een maaltijd zijn de darmen volop in werking en kan een wc bezoekje ook makkelijker gaan.
 • Soms zijn de stappen te groot voor een kindje en kun je ze veel kleiner maken en bij iedere stap in de goede richting kun je hem of haar belonen. Als een kind het bijvoorbeeld heel spannend vind om naar de wc of op het potje te gaan kun je hem of haar eerst met een luier aan zijn of haar behoefte laten doen op het potje. Als dat goed gaat probeer je het vervolgens met een gat in de luier en dan zonder luier. Zo krijgt jouw kindje zelf meer zelfvertrouwen.

Lees voor meer tips onze andere blog artikelen

Hoe lastig het ook is, blijf rustig

Zoals we op het begin van het artikel al vertelden kan de druk hoog liggen wanneer jouw kind 3 of ouder is en bijna naar de basisschool moet. Wat heel belangrijk is, is om er niet te veel druk op te leggen bij je kindje want dit kan in veel gevallen ook averechts werken en kan voor een stressvolle situatie zorgen. Of hij of zij kan juist weerstand gaan bieden en ook te veel stress bij de ouder voelen dat hij zindelijk moet worden. Als ouder heb je dat soms zelf niet door en daarom benadrukken we het graag nog even. Zorg voor een ontspannen sfeer en rust in huis als je met zindelijkheidstraining bezig bent. Dan heb je de meeste kans van slagen. Vind je dit lastig? Probeer dan goed met je partner of andere familie te overleggen of je het samen kunt doen. Zo kun jij als ouder ook even tot rust komen als de frustratie hoog is en er geen succesje in zicht lijkt te zijn.

Wanneer hulp zoeken?

Als je kindje 4 jaar is moet hij of zij zindelijk zijn want anders kan het naast een psychische oorzaak zoals angst of stress ook een medische oorzaak hebben. Het kan zijn dat je kindje alleen problemen heeft bij het zindelijk leren worden met poepen, dit kan dan misschien komen door obstipatie. Bij de huisarts kun je hiervoor een middeltje krijgen waardoor de ontlasting zachter wordt. Andere oorzaken kunnen antibiotica, diabetes of een blaasontsteking zijn. Twijfel je hierover? Neem dan altijd contact op met een huisarts zodat ook jouw kindje snel zindelijk is!

Terug naar lijst

Gerelateerde berichten

2 reacties op “Hoe 3 jarige zindelijk maken?

 1. Habibe schreef:

  Kan ik de box ook voor mijn 3 jaarge peuter gebruiken. Ze word bijna 3 half.

  1. . schreef:

   Hi Habibe, dat is zeker mogelijk! Onze box kun je gebruiken vanaf 2/2,5 jaar maar ook voor oudere kindjes die ondersteuning kunnen gebruiken is de box heel fijn. We hebben ook meerdere kinderen van 3 jaar geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *