Zindelijkheid tips

Hoe 3 jarige zindelijk maken?

Hoe 3 jarige zindelijk maken?

“Ik heb een 3 jarige peuter die niet zindelijk wil worden.” Dit is een veelvoorkomende uitspraak die we geregeld horen in onze Hulpgroep en via berichtjes op onze Instagram- en Facebook-kanalen. Voor veel ouders begint de tijd te dringen als hun kind de leeftijd van 3 bereikt, en ze maken zich zorgen over het zindelijk worden. Het is belangrijk om te weten dat het zindelijk maken van een 3 jarige peuter een unieke uitdaging kan zijn. Tegen de tijd dat een kind 4 jaar oud is, wordt verwacht dat hij overdag zindelijk is. Bovendien stellen sommige basisscholen zindelijkheid als voorwaarde voor toelating.

Alles al geprobeerd bij je 3 jarige?

Het internet staat vol met tips om je 3 jarige te stimuleren zindelijk te worden. Het is echter essentieel om te onthouden dat elk kind uniek is. Wat voor het ene kind werkt, werkt mogelijk niet voor het andere. Hier zijn enkele belangrijke tips die kunnen helpen bij het zindelijk maken van een 3-jarige:

  1. Voorpret en teamwerk: Het begint eigenlijk al bij de voorpret. Laat je kind nieuwe onderbroekjes, een potje, een verkleiner en misschien zelfs een leuke drinkbeker uitzoeken. Versier samen het toilet, zodat zindelijk worden een echt feest wordt. Door dit samen te doen, vorm je een sterk team, klaar om samen de uitdaging van plasjes en poepjes aan te gaan.
  2. Lezen en filmpjes kijken: Het lezen van boekjes of het bekijken van filmpjes over zindelijkheid kan op een leuke manier uitleggen hoe het lichaam werkt en hoe het proces van eten en drinken tot plassen en poepen verloopt. Kinderen kunnen beseffen dat ze hier zelf controle over hebben. Vertel je kind dat plasjes en poepjes dol zijn op zwemmen, en dat hij of zij daarvoor kan zorgen. Voor 3 jarige kinderen heb je ook boeken zoals ”Pretpark de Poepfabriek”.
  3. Regelmaat: Laat je 3 jarige kind op vaste tijden naar het potje of de wc gaan. Let goed op de signalen wanneer hij of zij moet. Dit kan variëren, maar meestal kun je na de maaltijd op het toilet mikken, aangezien de darmen dan actief zijn. Bij poepen zijn de signalen vaak duidelijker, zoals zich terugtrekken of een bepaalde gezichtsuitdrukking.
  4. Kleine stappen en beloningen: Als de stappen te groot lijken, kun je ze kleiner maken en bij elke stap kun je je kind belonen. Als je kind bijvoorbeeld bang is om op het potje of de wc te gaan, kun je hem of haar eerst met een luier op het potje laten zitten. Vervolgens kun je een gat in de luier maken, en uiteindelijk kun je proberen zonder luier. Deze geleidelijke aanpak helpt je kind zelfvertrouwen op te bouwen.
  5. Blijf rustig: Zorg ervoor dat je geen druk uitoefent op je kind, vooral als de tijd begint te dringen. Het is belangrijk om geen stress over te dragen, want dit kan averechts werken. Een ontspannen sfeer en rust in huis zijn essentieel tijdens het proces van zindelijk worden. Hieronder zullen we hier nog iets uitgebreider op in gaan.

Lees voor meer tips onze andere blog artikelen of lees de tips op Instagram of Facebook

Hoe lastig het ook is, blijf rustig

Zoals we op het begin van het artikel al vertelden kan de druk hoog liggen wanneer jouw 3 jarige kind of ouder is en bijna naar de basisschool moet. Wat heel belangrijk is, is om er niet te veel druk op te leggen bij je kindje want dit kan in veel gevallen ook averechts werken en kan voor een stressvolle situatie zorgen. Of hij of zij kan juist weerstand gaan bieden en ook te veel stress bij de ouder voelen dat hij zindelijk moet worden. Als ouder heb je dat soms zelf niet door en daarom benadrukken we het graag nog even.

Zorg voor een ontspannen sfeer en rust in huis als je met zindelijkheidstraining bezig bent. Dan heb je de meeste kans van slagen. Vind je dit lastig? Probeer dan goed met je partner of andere familie te overleggen of je het samen kunt doen. Zo kun jij als ouder ook even tot rust komen als de frustratie hoog is en er geen succesje in zicht lijkt te zijn.

Wanneer hulp zoeken?

Wanneer je kind 4 jaar is en nog steeds niet zindelijk is, kan dit verschillende oorzaken hebben. Naast psychische oorzaken zoals angst of stress kunnen medische problemen zoals obstipatie, antibiotica, diabetes of blaasontsteking een rol spelen. Als je twijfelt, neem dan altijd contact op met een huisarts voor professioneel advies.

Het zindelijk maken van een 3 jarige kan een uitdaging zijn, maar met geduld, begrip en de juiste aanpak kun je samen met je kind deze belangrijke mijlpaal bereiken. Onthoud dat elk kind zijn of haar eigen tempo heeft en dat zindelijkheidstraining een unieke reis is voor elk gezin.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

2 reacties op “Hoe 3 jarige zindelijk maken?

  1. Habibe schreef:

    Kan ik de box ook voor mijn 3 jaarge peuter gebruiken. Ze word bijna 3 half.

    1. Anouk . schreef:

      Hi Habibe, dat is zeker mogelijk! Onze box kun je gebruiken vanaf 2/2,5 jaar maar ook voor oudere kindjes die ondersteuning kunnen gebruiken is de box heel fijn. We hebben ook meerdere kinderen van 3 jaar geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *