Zindelijkheid tips

Wat te doen bij een terugval van zindelijkheid?

Wat te doen bij terugval zindelijkheid?

Het kan weleens voorkomen dat een kind een terugval heeft bij zindelijkheid. Dit kan soms weken of zelfs maanden na de zindelijkheidstraining voorkomen. Verwar een terugval overigens niet met een ongelukje want die kunnen nog voorkomen tot de leeftijd van 6 tot 7 jaar (gemiddeld). Dus wanneer je kindje een ongelukje heeft gehad raak niet meteen in paniek! Maar nu even over de terugval, er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt en de redenen benoemen we hieronder:

Er veranderd iets in de situatie bij jouw kindje

Heeft jouw kind een terugval en voelt het alsof jullie weer terug bij af zijn met het zindelijk worden? Dan kan dat misschien wel komen omdat er een verandering in de omgeving van het kind plaats heeft gevonden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe juf op de opvang of op school, een nieuw bed of misschien een verbouwing thuis. Ook kan een nieuw broertje of zusje een oorzaak zijn van een terugval. Wat voor ons als ouders misschien heel vanzelfsprekend is of niet eens opvalt qua verandering, kan voor jouw kindje al de oorzaak zijn van een terugval. Wat je dan het beste kunt doen is jouw kindje weer even wat vaker herinneren of hij/zij naar de wc moet. Besteed ook niet te veel aandacht aan de ongelukjes. Doe een stapje terug en reageer extra enthousiast op het succesje wat behaald word en word ook niet boos. Vaak gaat het dan na enkele dagen weer vanzelf beter. Gaat het niet beter? Dan kan het misschien ook een andere reden hebben.

Jouw kindje mist het belonen of de intensieve aandacht

De tweede reden waarom er een terugval kan voorkomen is omdat jouw kind het belonen of de intensieve aandacht mist die je tijdens de training natuurlijk wel deed. Dit zien we vaker gebeuren en komt dus ook geregeld voor bij gezinnen. Wat je dan kunt doen is het beloningssysteem weer opnieuw tevoorschijn halen. Je kunt dus weer gaan belonen maar focus dan niet op het zindelijk worden. Focus je dan op een andere taak die je aan je kindje kunt leren waardoor de aandacht daar naartoe gaat. Denk bijvoorbeeld aan alle groentes opeten tijdens het avondeten, zonder mopperen naar bed toe gaan of een andere taak die hij of zij kan leren. Welke taak zou jouw kleintje nog kunnen leren?

Je kindje is moe van de training

Dit is ook een verklaring voor een terugval. Het kan als ouder zijnde heel vervelend zijn en je kunt er zelfs gefrustreerd van raken maar vergeet niet dat een zindelijkheidstraining van zeven dagen erg intensief is, ook voor jouw kindje. Je kind kan dus zoals we hierboven zeggen letterlijk moe zijn van de training. Blijf de succesjes die er zijn nog steeds belonen en/of benoemen en probeer ook hier de ongelukjes zo min mogelijk aandacht te geven en te negeren. Probeer je kindje er wel van bewust te maken dat het sneller en makkelijker is om een plasje of poepje op de wc te doen dan ergens anders waar het opgeruimd moet worden. Mocht het toch nog voorkomen, laat hem of haar dan meehelpen met het opruimen. Vaak krijgen ze dan ook meer besef dat dit niet de juiste manier is.

In alle gevallen, houdt vol en je zult zien dat het geduld wordt beloond!

Kijk ook op onze Instagram en/of Facebook pagina voor meer inspiratie en informatie. Je kunt eventueel ook onze andere blogs lezen als het antwoord op jouw vraag hier nog niet bij staat. Je kunt ons ook altijd een berichtje sturen zodat we deze persoonlijk kunnen beantwoorden en je kunnen adviseren en/of motiveren.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *