Zindelijkheid tips

Wat te doen bij een terugval van zindelijkheid?

Wat te doen bij terugval zindelijkheid?

Het kan weleens voorkomen dat een kind een terugval heeft bij zindelijkheid. Dit kan soms weken na de zindelijkheidstraining voorkomen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt en deze benoemen we hieronder:

Er veranderd iets in de situatie

Heeft jouw kind een terugval en voelt het alsof jullie weer terug bij af zijn met het zindelijk worden? Dan kan dat misschien wel komen omdat er een verandering in de omgeving van het kind plaats heeft gevonden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe juf op de opvang of op school, een nieuw bed of misschien een verbouwing thuis. Wat voor ons als ouders misschien heel vanzelfsprekend is of niet eens is opgevallen qua verandering, kan voor hem/haar al de oorzaak zijn. Wat je dan het beste kunt doen is jouw kindje weer even wat vaker herinneren of hij/zij naar de wc moet. Doe een stapje terug en reageer extra enthousiast op het succesje wat behaald word en word ook niet boos. Vaak gaat het dan na enkele dagen weer vanzelf beter.

Het missen van belonen

De tweede reden waarom er een terugval plaats kan vinden kan komen omdat jouw kind het belonen mist of de intensieve aandacht die je tijdens de training gaf. Dit zien we vaker gebeuren en waar je dan voor kunt kiezen is om het beloningssysteem weer tevoorschijn te halen. Nu baseer je het alleen niet op de zindelijkheid maar op een andere taak die je je kind kan leren. Denk bijvoorbeeld aan alle groentes opeten of zonder mopperen naar bed gaan. Zo verleg je de focus op iets anders.

Moe van de training

Vergeet niet dat een zindelijkheidstraining van zeven dagen erg intensief is. Niet alleen voor jou als ouder maar ook voor jouw kind. Je kind kan dus letterijk moe zijn van de training. Blijf de succesjes belonen en probeer de ongelukjes zo min mogelijk aandacht te geven en te negeren. Probeer je kindje er wel van bewust te maken dat het sneller en makkelijker is om een plasje of poepje op de wc te doen dan ergens anders waar het opgeruimd moet worden. Mocht het toch nog voorkomen, laat hem of haar dan meehelpen met het opruimen.

In alle gevallen, houdt vol en je zult zien dat het geduld wordt beloond!

Kijk ook op onze Instagram en/of Facebook pagina voor meer inspiratie en informatie.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *