Zindelijkheid

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk ’s nachts?

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk ’s nachts? 1

Hoe krijg ik mijn kind in de nacht zindelijk? Die vraag komt heel veel voorbij in onze Facebook hulpgroep. En dat is niet zo gek, want hoe fijn is het als jouw kindje dag- én nachtzindelijk is. Vaak hebben kinderen tot 6 jaar nog eens een ongelukje in de nacht en dit is heel normaal. Nachtzindelijkheid kun je niet trainen en gebeurt vanzelf maar je kunt het wel stimuleren met de volgende tips:

  • De eerste stap om nachtzindelijkheid te stimuleren is zorgen dat jouw kind overdag zindelijk wordt. Zo heeft hij of zij overdag al de controle en dit kan er dus ook voor zorgen dat nachtzindelijkheid sneller gaan.
  • Geef je kindje niet te veel te drinken voor bedtijd, zelf vind je slapen met een volle blaas ook niet prettig. IJskoude dranken prikkelt de blaas en nieren dus we adviseren om deze extra te vermijden in de avond.
  • Om te zorgen dat je niet het complete bed moet reinigen kun je zorgen dat er een speciale hoes of matrasbeschermer op het matras van jouw kind ligt. Het zal wat rommel geven en ja er gaan ongelukjes gebeuren, maar dat hoort allemaal bij het leerproces. Ieder ongelukje is ook weer een stap dichterbij een succesje.
  • Zorg dat je kindje nog een paar keer gaat plassen voordat hij of zij gaat slapen. En als hij of zij nog een keer wakker wordt in de nacht kun je hem of haar ook nog een keer laten plassen voor de zekerheid.
  • Eventueel kun je een potje op zijn of haar kamer neerzetten zodat je kindje zelf kan plassen wanneer dat nodig is. Dit is wel een keuze die je zelf moet afwegen want sommige kindjes kunnen het potje niet laten staan of komen zelfs hun plasje vol trots laten zien (waardoor de helft naast het potje beland, haha)
  • Als laatste tip: Beloon de succesjes en wordt ook niet boos wanneer er een ongelukje gebeurt. Zoals we hierboven al zeiden: het is volkomen normaal dat er regelmatig een ongelukje kan plaatsvinden.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips! Vergeet niet onze Instagram en Facebook pagina’s te volgen voor meer tips.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *