Zindelijkheid

‘s nachts zindelijk worden: Hoe doe je dat? 6 tips

's nachts zindelijk worden: Hoe doe je dat? 6 tips

Dit is één van de meest gestelde vragen in onze Hulpgroep en die we in onze inbox ontvangen. Hoe krijg ik mijn kind zindelijk ‘s nachts? Helaas kun je dit niet makkelijk leren zoals bij dagzindelijkheid. Nachtzindelijkheid volgt na dagzindelijkheid maar het kan wat meer tijd en geduld vergen.

Sommige kinderen zijn zelfs pas nacht zindelijk bij de leeftijd van 6 of 7 jaar. Ben dus niet teleurgesteld als dit nog even uitblijft nadat je kind overdag zindelijk is geworden. Waarom kinderen pas later zindelijk zijn in de nacht komt omdat ze tijdens het slapen nog geen controle over hun lichaam hebben en het dus vaak laten lopen zonder daar bewust van te zijn. In deze blog hebben we een aantal handige tips voor je op ee rijtje gezet die nachtzindelijkheid alsnog kunnen stimuleren.

Tip 1: Geduld en begrip:

Het is belangrijk om geduldig en begripvol te zijn als je je kind in de nacht zindelijk wilt leren worden. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo net zoals bij overdag zindelijk worden en het is nogmaals heel normaal dat nachtzindelijkheid langer duurt. Wees geduldig en geef je kind de tijd die het nodig heeft om deze vaardigheid te ontwikkelen. Mocht je kind een droge nacht hebben, reageer dan enthousiast en beloon hem of haar.

Tip 2: Beperk drinken voor het slapengaan:

Om het risico op bedplassen te verminderen, is het verstandig om de inname van vloeistoffen in de avonduren te beperken. Moedig je kind aan om een laatste slokje te nemen ongeveer een uur voor het slapengaan. Dit helpt om de blaas te legen voordat ze naar bed gaan.

Tip 3: Maak gebruik van plaswekkers:

Plaswekkers kunnen nuttig zijn om zindelijkheid ‘s nachts te stimuleren maar dit adviseren we pas in te zetten als de andere tips niet lukken. Deze apparaten detecteren vocht en geven een geluidssignaal af zodra je kind begint te plassen. Dit helpt je kind om wakker te worden en naar het toilet te gaan. We geven je hieronder de voor- en nadelen van het gebruik van een plaswekker:

Voordelen van een plaswekker:

  1. Effectiviteit: Plaswekkers worden beschouwd als een van de meest effectieve methoden voor nachtzindelijkheidstraining. Ze helpen kinderen om bewust te worden van hun blaas en signalen van aandrang te herkennen, waardoor ze wakker worden en naar het toilet gaan.
  2. Zelfstandigheid: Het gebruik van een plaswekker ‘s nachts moedigt kinderen aan om zelfstandig te reageren op het geluidssignaal en naar het toilet te gaan. Hierdoor ontwikkelen ze een gevoel van verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen in hun eigen vermogen om ‘s nachts droog te blijven.
  3. Positieve bekrachtiging: Het succes van een plaswekker wordt vaak beloond en positief bekrachtigd, wat kan bijdragen aan de motivatie en het zelfvertrouwen van het kind tijdens het zindelijkheidsproces.

Nadelen van een plaswekker:

  1. Onderbreking van de slaap: Het geluidssignaal van de plaswekker kan de slaap van het kind en andere gezinsleden verstoren. Hoewel het doel is om het kind wakker te maken, kan dit een goede nachtrust beïnvloeden en kan het moeilijker zijn om weer in slaap te komen.
  2. Tijd om aan te passen aan de plaswekker: Sommige kinderen hebben tijd nodig om te wennen aan het geluid en te leren reageren op de plaswekker. In het begin kunnen er mogelijk meer ongelukjes optreden voordat het kind het systeem volledig begrijpt en erop kan reageren.
  3. Beperkte effectiviteit voor diepe slapers: Kinderen die diep slapen ‘s nachts, kunnen minder responsief zijn op het geluid van de plaswekker. In sommige gevallen kan het nodig zijn om toch over te gaan op een andere manier of methode.
  4. Afhankelijkheid: In sommige gevallen kan een kind afhankelijk worden van de plaswekker om ‘s nachts wakker te worden en naar het toilet te gaan. Het is belangrijk om in dit geval het gebruik van de plaswekker geleidelijk af te bouwen zodra het kind consistent droog blijft om te voorkomen dat ze afhankelijk blijven.

Tip 5: Zorg ‘s nachts voor een rustige en comfortabele slaapomgeving:

Een rustige en comfortabele slaapomgeving kan bijdragen aan het succes om in de nacht zindelijk te worden. Zorg voor een donkere, stille en aangename slaapkamer waar je kind zich veilig en ontspannen voelt. Dit kan helpen om eventuele angsten of ongemakken te verminderen die ook het bedplassen kunnen veroorzaken. En daarbij is een slaaproutine of ritueel ook erg fijn zodat je kind rustig naar bed kan gaan.

Tip 6: Nachtelijke toiletbezoekjes aanmoedigen:

Moedig je kind aan om voor het slapengaan nog 2 keer naar het toilet te gaan en stimuleer nachtelijke toiletbezoekjes wanneer hij of zij moet plassen in de nacht. Je kunt je kind voor en na het bedritueel nog naar het toilet te gaan en je kind aanmoedigen om ‘s nachts op te staan als ze de aandrang voelen. Dit kan hun bewustzijn vergroten en hen helpen om ‘s nachts droog te blijven.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips! Vergeet niet onze Instagram en Facebook pagina’s te volgen voor meer tips.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *