Zindelijkheid, Zindelijkheid tips

5 veelvoorkomende uitdagingen bij zindelijkheidstraining

5 veelvoorkomende uitdagingen bij zindelijkheidstraining en hoe je ze kunt overwinnen

In sommige gevallen gaat het zindelijk leren worden heel erg vlot en zijn er niet of nauwelijks struggles waar ouders en/of kinderen tegenaan lopen. Helaas geldt dat niet voor ieder gezin en krijgen we regelmatig nog vragen hoe ouders op sommige uitdagingen en situaties moeten reageren. We benoemen in deze blog de 5 meest voorkomende situaties en hoe je daar op een fijne manier in kunt spelen en deze uitdagingen samen kunt overwinnen.

Verzet tegen het gebruik van het potje:

Sommige kinderen hebben moeite om zich aan te passen aan het idee van het gebruik van een potje. Dit kan komen door angst voor het potje, of simpelweg een gebrek aan interesse in de hele zindelijkheidstraining. Een luier voelt soms nog veel te comfortabel voor een kindje ook al geeft hij of zij voldoende signalen die laten zien dat je kindje er klaar voor is om zindelijk te leren worden.

Hoe je dit kunt overwinnen: Laat je kindje mee het potje, de toilet verkleiner en eventueel het opstapje mee uitzoeken. Zo heeft hij of zij ook controle over de situatie en als jullie samen van de voorbereiding al een feestje maken zal de motivatie om zindelijk te leren worden ook groeien. Je kunt daarna ook samen het potje te versieren met stickers om deze nog gezelliger te maken. Een andere manier is om te laten zien hoe jij het potje gebruikt, zodat je kind zich meer op zijn gemak voelt bij het idee. Dit kun je ook doen met bijvoorbeeld de lievelingsknuffel van je kindje.

Terugval in gedrag:

Sommige kinderen zullen helaas nog een terugval hebben in hun zindelijkheidstraining. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals te veel druk voelen of stress. Maar het kan ook komen door een verandering in zijn of haar omgeving zoals een nieuwe juf of een nieuw bed. Iets kleins kan namelijk al de trigger zijn voor meer ongelukjes. Wat ook een veel voorkomende oorzaak is is dat een kindje het belonen mist.

Hoe je dit kunt overwinnen: Probeer erachter te komen wat de oorzaak is dat er een terugval is zodat je als ouder kunt inspelen op de situatie. Blijf vooral ook geduldig en pas de tips toe die jullie tijdens de zindelijkheidstraining hebben geleerd. Reageer overenthousiast bij de succesjes en besteed zo min mogelijk aandacht aan de ongelukjes. Laat hem of haar eventueel het ongelukje mee opruimen. Een terugval is vaak maar van korte duur.

Nachtelijke ongelukjes:

We krijgen de afgelopen tijd echt ontzettend veel vragen over nachtzindelijkheid en hoe je dit kunt leren bij een kind. Helaas is dit niet te trainen omdat kinderen geen controle hebben over hun plas en poep wanneer ze slapen. Het kan moeilijk zijn om te bepalen wanneer een kind klaar is om ook ‘s nachts zindelijk te worden. Zindelijkheid in de nacht gebeurt wel nadat een kind dag zindelijkheid is geworden maar bij sommige kinderen kan het nog tot de leeftijd van 6 of 7 jaar duren voordat ze helemaal droog zijn in de nacht.

Hoe je dit kunt overwinnen: Laat je kind weten dat nachtelijke ongelukjes normaal zijn, en blijf rustig en positief. Verminder de hoeveelheid drinken wat je je kindje geeft voor het slapengaan, en zorg ervoor dat hij of zij voor het slapengaan een of twee keer naar de wc gaat. Voor meer tips hoe je nacht zindelijkheid kunt stimuleren kun je deze blog lezen.

Strijd om onafhankelijkheid:

Er zijn ook kinderen die graag hun zelfstandigheid willen laten zien en hulp bij het zindelijk leren worden weigeren. De kinderen schieten dan in de weerstand en willen niets weten van de aanpak die jij hebt voor zindelijkheidstraining.

Hoe je dit kunt overwinnen: Geef je kind de ruimte om zelfstandig te zijn en betrek hem of haar ook bij de voorbereiding zodat hij of zij alvast kan wennen aan de aanpak. Zorg er dus ook voor dat jouw kindje de juiste instructies en routines kent voordat jullie starten. Leg ook uit dat jullie het samen gaan doen als één team maar dat het doel is dat hij of zij straks zelfstandig kan plassen of poepen. Een leuke training die motiveert kan erg helpen, zoals onze Zindelijkheidsbox bijvoorbeeld. Deze motiveert niet alleen jouw kind maar we motiveren ook de ouders. Hoe fijn zou het zijn als je samen met veel plezier op dit proces terug kunt kijken?

Staat de uitdaging waar jullie mee zitten er niet bij? Dan kun je ons gerust een berichtje sturen. Laat het hieronder weten in de reacties, zet jouw vraag in onze Facebook Hulpgroep of stuur ons een berichtje via onze social media kanalen zoals Instagram en Facebook.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *