Zindelijkheid

Waarom een beloningskaart soms niet werkt..

Bij het ene kind werkt een beloningskaart fantastisch, bij het andere kind niet, hoe kan dat?

Kinderen houden van aandacht, wie niet, bijna iedereen vindt het fijn complimenten te krijgen of om te merken dat een project super goed loopt door de inzet die jij eraan besteed hebt. Of dat een ander het simpelweg ziet wanneer je eens wat kasten hebt opgeruimd.

Als de aandacht verslapt, op welke manier dan ook is de lol er al gauw vanaf en dat is zonde, want hoe meer lol, hoe leuker het blijft iets nieuws te leren.

Waarschijnlijk heb je al eerder een beloningskaart gebruikt. Geef eens toe, hoe vaak verslapte de aandacht en vergaten jullie een sticker te plakken? En hoe blij was hij of zij wanneer jij er wel aan dacht en je kind niet?

Uiteindelijk gaat het vaak niet eens om de cadeautjes die ermee verdiend kunnen worden, maar om de aandacht die ze erdoor krijgen.

En dat is nog niet eens de grootste fout die vaak wordt gemaakt bij het gebruik van een beloningskaart. 

stickers plakken

Ideaal aantal vakjes op de kaart

Wat dan wel? Hoeveel stickers moet jouw kindje plakken voordat hij of zij de afgesproken beloning krijgt? We hebben al zoveel foto’s voorbij zien komen van kindjes die met zindelijkheidstraining bezig waren en wel 30 stickers moesten plakken voordat de beloning volgde… Zo jammer! Want juist als de beloning eerder volgt hou je het tempo erin.

Een kind leert dan veel sneller iets nieuws. Hou zijn of haar enthousiasme vast! Doe lekker gek samen en vier succesjes. Juist wanneer je kind iets nieuws gaat leren is het snel belonen erg belangrijk.

Varieer ook eens met het aantal vakjes. Minder vakjes wanneer je kind het nog heel moeilijk vindt (zo krijgt je kind snel een beloning) en wat meer vakjes zodra je kind het eenmaal aanvoelt wanneer hij of zij naar het toilet moet. We gebruiken bij onze zindelijkheidstraining daarom eerst beloningskaarten van 3 vakjes, dan 5, 7 en uiteindelijk 9 vakjes. Zo bouw je het belonen af. Natuurlijk kun je prima doorgaan met belonen, maar zoek dan iets anders dat hij of zij nog kan leren.

Probeer eens een beloningskaart met minder vakjes,

zodat je kind snel zijn eerste succes heeft!

Benieuwd welke mindset je als ouders moet hebben voor een succesvolle training? Lees dan hier verder…

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *