Zindelijkheid tips

Hoe je je kind voorbereidt op zindelijkheidstraining: Tips en tricks

Hoe je je kind voorbereidt op zindelijkheidstraining: Tips en tricks

Zindelijkheidstraining kan voor veel ouders een uitdagende tijd zijn. Het is een grote mijlpaal in de ontwikkeling van het kind, maar het kan ook frustrerend zijn voor zowel ouder als kind. Een goede voorbereiding kan helpen om het proces soepeler te laten verlopen. In deze blogpost geven we tips en trucs om je kind voor te bereiden op zindelijkheidstraining.

Timing is alles

Het is belangrijk om te beginnen met zindelijkheidstraining op het juiste moment. Let goed op de signalen die je kind geeft en begin niet te vroeg. Als je kind bijvoorbeeld begint te klagen over een natte luier, interesse toont in het toilet of zich bewust is van wanneer hij of zij plast of poept, dan is het misschien tijd om te beginnen. Het is belangrijk om geduld te hebben en niet te veel druk op je kind uit te oefenen. Soms wil jij als ouder dat ze snel zindelijk zijn maar kijk echt goed naar wat jouw kind wil. Herken je 3 of meer van deze signalen dan kun je starten met zindelijkheidstraining. Vanaf de leeftijd van 18 maanden is je kindje lichamelijk klaar om zindelijk te worden dus te vroeg beginnen heeft ook een kleinere kans van slagen. Daarom zeggen wij dat je vanaf de leeftijd van 2 of 2,5 jaar kunt beginnen met de box.

Maak het leuk

Zindelijkheidstraining kan voor veel kinderen een stressvolle tijd zijn. Maak het daarom zo leuk mogelijk. Laat je kind bijvoorbeeld zijn of haar eigen potje, drinkbeker of onderbroeken kiezen en kies voor een beloningssysteem en cadeautjes die hem of haar motiveren. Maak er een feestje van samen als één team en blijf het hele proces positief ook al zal dat niet altijd even makkelijk zijn. Geef je kind ook regelmatig complimentjes en moedig hem of haar aan. Dit zal helpen om het proces voor je kind minder stressvol te maken. Straffen heeft geen zin en heeft juist een negatieve uitwerking op zindelijk leren worden.

Leer je kind over het lichaam

Het is belangrijk om je kind te leren over het lichaam en de functie van het toilet. Praat met je kind over de verschillende delen van het lichaam die te maken hebben met plassen en poepen en leg uit hoe het toilet werkt. Om het nog leuker te maken kun je ook samen boekjes over zindelijkheid lezen (Dit zijn onze favoriete boekjes). Ook kun je animatie filmpjes opzoeken over zindelijkheid. Dit kan erg helpen om je kind op zijn of haar gemak te stellen en de angst voor het toilet te verminderen als die er is. Laat je kind weten dat het normaal is om naar het toilet te gaan en dat het belangrijk is om jezelf schoon en gezond te houden. Soms durven kindjes hun behoefte niet los te laten of zijn ze bang dat het pijn doet. Kijk daarom ook altijd naar de oorzaak en vraag waar de angst of spanning vandaan komt zodat je deze weg kunt nemen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met de echte zindelijkheidstraining, is het goed om goed voorbereid te zijn voordat je gaat starten. Laat je kind bijvoorbeeld zitten op het toilet met de kleren aan of oefen met het gebruik van toiletpapier. Dit zal je kind helpen om zich vertrouwd te voelen met het toilet en de stappen die nodig zijn om het te gebruiken. Laat je kind weten dat het oefenen is en dat het niet erg is als het niet meteen lukt. Zorg ervoor dat je het leuk maakt zoals we hierboven hebben beschreven en doe samen met je kindje inkopen voordat jullie starten met het zindelijk leren worden. Als je met onze Zindelijkheidsbox start staan er in het programma boekje nog meer tips hoe je je goed kunt voorbereiden samen met je kindje.

Geef het goede voorbeeld

En tot slot: geef het goede voorbeeld. Vooral jonge kinderen leren door te kijken naar wat hun ouders doen, dus het is belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Laat je kind zien hoe je het toilet gebruikt en benoem wat je doet van naar de wc gaan tot aan het wassen van je handen. Dit zal helpen om het toiletgebruik voor je kind minder eng te maken en het zal je kind aanmoedigen om hetzelfde te doen. In sommige gevallen doen kinderen hun ouders meteen na. Doei privacy op de toilet maar hallo zindelijkheid!

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *