Zindelijkheid tips

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk met poepen?

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk met poepen? 1

We horen vaak van ouders dat plas zindelijkheid makkelijker gaat dan poep zindelijk. Soms voelen ze het verschil tussen een scheetje en poep niet of vinden ze het gewoonweg te spannend omdat het bijvoorbeeld eens pijn heeft gedaan en ze deze link meteen leggen met poepen.

Tip: Laat je kindje naar de wc gaan direct na een maaltijd. De darmen zijn dan nog volop aan het werken. Mocht deze tip toch niet genoeg zijn, dan hebben we er natuurlijk nog een aantal voor je zodat je de spanning weg kunt nemen bij je kindje:

  • Lees bijvoorbeeld ”Pretpark de Poepfabriek” of ”Joep moet Poepen” wanneer je kindje op het potje of de wc zit. Het is een leuke manier om aan je kindje duidelijk te maken wat er gebeurt in het lichaam wanneer hij/zij iets heeft gegeten en waarom het belangrijk is om naar de wc te gaan (poeppies houden nou eenmaal van zwemmen en jouw kindje kan daarvoor zorgen).
  • Ook kun je bijvoorbeeld bellen blazen, dit zorgt voor ontspanning waardoor naar de wc gaan ook makkelijker wordt.
  • Daarnaast kun je poepen op het potje ook stap voor stap doen. Laat als eerste je kind met een luier op het toilet zijn/haar behoefte doen. Daarna kun je je kindje op de wc laten zitten met een luier aan, als hij/zij dan heeft gepoept kun je de luier uitdoen en deze in de wc legen. Dan vaag je of je kindje klaar is voor stap drie en kun je de luier uit doen en hem/haar zonder luier op het potje of de wc laten zitten. Zo geef je je kind de controle en ga je met kleine stapjes richting het einddoel.
  • Geef genoeg vezels en vocht om obstipatie te voorkomen. Roosvicee Laxo is ook fijn om anders te laten drinken. Mocht dit ook niet werken en denk je dat je kindje al verstopt zit, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan met hem/haar. Zij kunnen iets voorschrijven waardoor je kindje makkelijker naar de wc kan.

De allerbelangrijkste tip die we je in deze blog willen geven is dat je vertrouwen naar hem/haar moet uitstralen en dat je er 200% van overtuigd bent dat jouw kindje dit kan. Zet hem op samen!

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *