Zindelijkheid tips

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk met poepen?

Hoe krijg ik mijn kind zindelijk met poepen? 1

We horen vaak van ouders dat plas zindelijkheid makkelijker gaat dan poep zindelijk. Soms voelen ze het verschil tussen een scheetje en poep niet of vinden ze een grote boodschap doen veel te spannend omdat het bijvoorbeeld eens pijn heeft gedaan en ze deze link meteen leggen met poepen. Het gaat ook net wat anders dan een plasje en dat kan er dan voor zorgen dat het iets moeilijker gaat.

Allereerst hebben we een gouden tip wat misschien al de oplossing kan zijn waardoor jouw kindje makkelijker kan poepen:

Tip: Laat je kindje naar de wc gaan direct na een maaltijd. De darmen zijn dan nog volop aan het werken waardoor het vaak wat makkelijker zal gaan. Rustig en ontspannen een bezoekje brengen aan de wc doet ook wonderen dus niet vlug vlug maar laat hem of haar de tijd nemen. Mocht deze tip toch nog niet genoeg zijn, dan hebben we er natuurlijk nog een aantal voor je zodat je de spanning weg kunt nemen bij je kindje:

  • Lees bijvoorbeeld de boeken ”Pretpark de Poepfabriek” of ”Joep moet Poepen” wanneer je kindje op het potje of de wc zit. Het is een leuke manier om aan je kindje duidelijk te maken wat er gebeurt in het lichaam wanneer hij/zij iets heeft gegeten en waarom het belangrijk is om naar de wc te gaan (poeppies houden nou eenmaal van zwemmen en jouw kindje kan daarvoor zorgen). En boekjes lezen is ook nog eens goed voor de taal ontwikkeling bij jonge kindjes.
  • Is jouw kindje meer fan van filmpjes, dan kun je eventueel ook samen een filmpje kijken over het lichaam. Zoek bijvoorbeeld eens op ”zindelijkheidstraining peuter” dan komen er al een aantal leuke animatie filmpjes tevoorschijn.
  • Ook kun je bijvoorbeeld bellen blazen, dit zorgt voor ontspanning waardoor naar de wc gaan ook makkelijker wordt.
  • Daarnaast kun je poepen op het potje ook stap voor stap doen. Dit doe je als volgt: Laat als eerste je kind met een luier en eventueel kleding aan op het toilet zijn/haar behoefte doen wanneer hij of zij aan heeft gegeven naar de wc te moeten. Je doet dan een luier aan maar noemt het geen luier maar bijvoorbeeld een slaapbroekje. Als dat goed gaat kun je aan je kindje vragen of hij of zij klaar is voor de volgende stap. Dat is jouw kindje op de wc laten zitten met alleen een luier aan en zonder kleding. Als hij/zij dan heeft gepoept kun je de luier uitdoen en deze in de wc legen. Dan vaag je of je kindje klaar is voor stap drie en bij deze stap kun je een gat in de luier knippen zodat wanneer jouw kindje poept het meteen in de wc valt terwijl hij of zij nog steeds het comfort van een luier heeft. Vervolgens vraag je weer of jouw kindje klaar is voor de laatste stap en dat is dan zonder luier op het potje of de wc laten zitten en poepen. Zo geef je je kind zelf de controle en ga je met kleine stapjes richting het einddoel. Tussendoor mag je dit ook zeker belonen bij iedere stap in de goede richting.
  • Geef genoeg vezels en vocht om obstipatie te voorkomen. Roosvicee Laxo is ook fijn om anders te laten drinken. Mocht dit ook niet werken en denk je dat je kindje al verstopt zit, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan met hem/haar. Zij kunnen iets voorschrijven waardoor je kindje makkelijker naar de wc kan.

De allerbelangrijkste tip die we je in deze blog willen geven is dat je vertrouwen naar hem/haar moet uitstralen en dat je er 200% van overtuigd bent dat jouw kindje dit kan. Zet hem op samen!

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *