Zindelijkheid tips

Waarom poepen peuters altijd in een hoekje?

Waarom poepen peuters altijd in een hoekje?

We vertelden je in de vorige blog al hoe je een kind zindelijk krijgt met poepen. Waarom peuters in een hoekje poepen is vraag die we ook regelmatig voorbij horen komen bij ouders. Het betekent simpel gezegd dat ze wel al de beheersing hebben over hun lichaam en er controle over hebben om te poepen en het op te houden, maar het nog eng of spannend vinden om dit op het potje of op de wc te doen. In een hoekje ziet niemand ze en kunnen ze in alle rust en ontspanning hun behoefte doen. Eigenlijk het stukje privacy wat wij als volwassenen ook nodig hebben tijdens de ”grote boodschap”.

Soms is het lastig hoe je hier mee om moet gaan want je wilt je kind de ruimte gunnen om zijn of haar behoefte te doen maar tegelijkertijd wil je er ook voor zorgen dat ze zo snel mogelijk op het potje of op de wc poepen. De wc kun je voor later bewaren want zodra je begint met zindelijkheidstraining is het slim om te starten met het potje omdat dit eenvoudiger is en een goede tussenstap om mee te starten. Hoe pak je het aan zodat jouw kindje straks netjes op het potje en vervolgens op de wc poept? Dat doe je zo:

We hebben een stappenplan hiervoor. Precies op de manier dat jouw kindje er zelf controle over kan hebben en het kleine stapjes zijn richting het einddoel:

  1. De eerste stap is om het potje op de plek waar jouw peuter graag zijn behoefte doet te zetten en laat hem of haar met kleding en luier aan zijn of haar behoefte doen. Zet het potje niet te vaak op deze plek. Het is een mooi begin als dit goed gaat. Is dit dan voor de eerste keer in het hoekje in de woonkamer? Prima voor de eerste keer. Als je merkt dat dit goed gaat kun je naar de volgende stap. Vraag ook aan jouw kindje of hij of zij er klaar voor is voordat je naar de volgende stap gaat.
  2. Is je kindje klaar voor de volgende stap? Dan kun je een gat in de luier knippen als je kindje moet poepen en zodra hij of zij op het potje gaat zitten valt de drol in de wc. Zo kan hij of zij zelf ook zien dat het helemaal niet eng is om te poepen op het potje. Je kindje heeft nog steeds het comfort van de luier maar tegelijkertijd het besef dat de drol niet in de luier hoeft maar uiteindelijk in het potje moet. Dit is natuurlijk al een hele grote stap voor je peuter dus wanneer er een succes behaald is, reageer dan ook enthousiast en je kunt dit eventueel ook belonen
  3. Als deze stap lukt kun je het potje steeds meer richting toilet verplaatsen (of misschien in één keer als het heel goed gaat, maar dat moet je zelf aanvoelen of dat al kan). Wanneer het potje op het toilet staat kan jouw peuter ook wennen aan deze ruimte en zal de overstap van het potje naar de wc ook minder groot zijn. Vraag ook echt na iedere stap of hij of zij klaar is voor de volgende stap zodat jouw kindje voldoende zelfvertrouwen heeft opgebouwd.
  4. Mocht er alsnog een keer een ongelukje zijn, geen probleem! Dat kan nou eenmaal gebeuren. Laat hem of haar dan ook mee helpen om het op te ruimen en gooi samen de drol in de wc. Zo begrijpt hij of zij ook dat hij of zij naar het potje of de wc moet om te poepen en dat het eigenlijk veel meer werk is om de drol op te ruimen en een schone luier/broek aan te moeten trekken dan dat hij meteen op de wc zou gaan zitten. Soms werkt dit niet meteen maar blijf het proberen.

We hopen dat deze tips jullie helpen zodat jouw peuter snel op de wc poept poept in plaats van een hoekje! In de volgende blog gaan we je vertellen we waarom kinderen poepen eng vinden en geven we nog een aantal tips. Mocht je niet kunnen wachten of heb je een andere vraag? Dan kun je ook eens op onze social media kanalen zoals Instagram, Facebook en/of TikTok kijken.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *