Zindelijkheid tips

Waarom poepen peuters in een hoekje?

Waarom poepen peuters in een hoekje?

We vertelden je in de vorige blog al hoe je een kind zindelijk krijgt met poepen. Waarom peuters in een hoekje poepen is vraag die we vaker voorbij zien komen. Het betekent dat ze wel de beheersing hebben over hun lichaam maar het nog eng vinden om dit op het potje of de wc te doen. In een hoekje ziet niemand ze en kunnen ze in alle rust en ontspanning hun behoefte doen.

Wij hebben hier de volgende tips voor:

  1. De eerste stap is om het potje op de plek waar jouw peuter graag zijn behoefte doet te zetten. Doe dit niet te vaak maar het is een mooi begin als het dan al zou lukken op het potje.
  2. Daarna kun je een gat in de luier maken zodat de drol meteen in het potje valt en hij ook kan zien dat het helemaal niet eng is. Dit is natuurlijk al een hele grote stap voor je peuter dus wanneer er een succes behaald is, reageer dan ook enthousiast.
  3. Als dit lukt kun je het potje steeds meer richting toilet verplaatsen (of misschien in een keer als het goed gaat). Zo kan je peuter ook wennen aan de toilet en kan hij uiteindelijk ook eens proberen om op de wc zijn behoefte te doen.
  4. Mocht er een ongelukje zijn, laat hem dan ook mee helpen om het op te ruimen en gooi samen de drol in de wc. Zo begrijpt hij ook dat hij naar het potje of de wc moet om te poepen en dat het eigenlijk veel meer werk is om de drol op te ruimen en een schone luier/broek aan te moeten trekken dan dat hij meteen op de wc zou gaan zitten.

Hopelijk helpen deze tips en poept jullie peuter snel op de wc in plaats van een hoekje! In de volgende blog gaan we je vertellen we waarom kinderen poepen eng vinden en geven we nog een aantal tips. Deze blog komt vrijdag online.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *