Zindelijkheid tips

Waarom vinden kinderen poepen eng?

Waarom vinden kinderen poepen eng?

Waarom kinderen poepen eng vinden kan verschillende redenen hebben en welke dat zijn laten we in deze blog zien.

Daarnaast geven we eind juni 2023 een webinar samen met Hadassa van Superpoeper.nl. Zij is dé poep expert van Nederland en heeft al enorm veel gezinnen geholpen met vele poepproblemen kinderen tegenaan lopen. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, stuur deze dan via een DM op onze social media kanalen of stuur ons een e-mail en dan gaan we deze beantwoorden!

Je kindje is bang om in de wc te vallen

Voor ons is het heel logisch dat wij niet in de wc kunnen vallen maar een jong kindje kan deze link nog niet leggen en is bang dat hij zo in de wc valt. Deze angst word ook toiletangst genoemd. Als ouders zijnde is het heel belangrijk om hier niet lacherig mee om te gaan. Ga hier niet in mee maar neem deze angst wel serieus. Het kan anders zijn dat het kind zich niet begrepen of gesteund word. Wat je kunt doen is eerst achterhalen waarom jouw kindje bang is om in de wc te vallen (zijn het bijvoorbeeld monsters die uit de wc kunnen komen of echt de angst dat jouw kindje er zelf in kan vallen). Vervolgens laat je zien dat er niets kan gebeuren. Toiletangst is een fase en hoort bij de ontwikkeling van je kindje dus dit gaat ook weer over.

Het wc-papier doet pijn

Deze reden spreek voor zich en wat je dan kunt doen is ander toiletpapier kopen. Zorgen dat de billen zachtjes af worden geveegd en eventueel ook insmeren als het echt heel erg pijn doet.

Een vervelende associatie met poepen door een vervelende of pijnlijke ervaring

Dit kan bijvoorbeeld komen door diarree, luieruitslag of obstipatie maar ook door buikpijn die daardoor veroorzaakt werd. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat jouw kindje leert begrijpen dat dit niet iedere keer zo is wanneer hij of zij moet poepen. Je kunt door Roosvicee Laxo bijvoorbeeld zorgen dat het wat makkelijker gaat wanneer er sprake is van obstipatie. Als dit regelmatig gebeurt kun je de huisarts bellen. Zorg ervoor dat het geen vervelende ervaring meer is maar je er samen een feestje van maakt. Dit kun je doen door de tips toe te passen die hieronder staan.

Je kind schaamt zich en vinden het het bijvoorbeeld vies

Vermijd het woord ”vies” zoveel mogelijk wanneer je het over poep hebt. Een kind is namelijk nog erg beïnvloedbaar en zal dan ook snel de link leggen dat poep vies is en het slecht is. Wat je hier tegen kunt doen is samen naar de wc gaan en eventueel aan je kind vertellen dat iedereen moet poepen. Je kunt dan ook onderstaande boekjes samen lezen of filmpjes kijken over hoe het lichaam werkt zodat hij of zij ook kan zien dat het nergens voor nodig is om je te schamen wanneer je een grote boodschap moet doen.

Je kind vind het lastig om het los te laten

Soms vinden kinderen het heel lastig om de poep los te laten omdat ze het gevoel hebben dat dit echt een deel van hun is. Stom toch dat ze het dan in een wc of potje moeten doen, je het dan doorspoelt en niet meer bij hen hoort? Als dit de reden is, is het belangrijk om duidelijk te vertellen dat dit zo hoort. Dit kun je ook doen op een speelse wijze met boekjes of filmpjes. Wat je ook kunt doen is hem of haar eerst in de luier laten poepen en de drol vervolgens samen in de wc gooien. Zo ziet jouw kindje ook wat er gebeurt en kun je vertellen wat er gebeurt nadat de drol wordt doorgespoeld.

En meer tips

Het is belangrijk om vertrouwen uit te stralen naar je kindje, alles stap voor stap te doen en de controle bij hem of haar te laten. Dat kan soms lastig zijn voor ouders en vraagt geduld. Maar geloof ons, dat geduld wordt beloond. Wanneer je gefrustreerd of gestresst reageert zal jouw kindje dat voelen en dat werk averechts. We hebben dan ook nog een aantal tips die kunnen helpen voor te ontspannen en die jullie samen (tijdens zindelijkheidstraining) kunnen toepassen:

  1. Doe alles stapje voor stapje. Laat je kind eerst wennen aan het potje of de wc door hem of haar met luier op het potje de behoefte te laten doen. Als dit goed gaat kun je naar de volgende stap en dat is een gat in de luier maken waardoor de drol meteen in het potje of de wc valt. En als dat goed gaat kun je het zonder luier proberen.
  2. Lees boekjes over poepen zoals Joep moet Poepen of Pretpark de Poepfabriek zo leert je kindje op speelse wijze hoe het lichaam werkt en hoe heel het proces gaat
  3. Ga samen bellenblazen op de wc, dit is niet alleen leuk maar werkt ook afleidend en heel ontspannend
  4. Laat zien dat poepen helemaal niet eng is en doe het bijvoorbeeld voor met de lievelingsknuffel of pop van je kindje, of doe het zelf voor!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips, heel veel succes!

Heb je nog meer tips nodig? Stuur ons dan een berichtje via Instagram of Facebook, of in onze Facebook hulpgroep waar je je voor kunt aanmelden na aanschaf van de Zindelijkheidsbox

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *