Zindelijkheid tips

Waarom vinden kinderen poepen eng?

Waarom vinden kinderen poepen eng?

Waarom kinderen poepen eng vinden kan verschillende redenen hebben:

  • Je kindje is bang om in de wc te vallen
  • Het wc-papier doet pijn
  • Je kind heeft een vervelende associatie met poepen door een vervelende of pijnlijke ervaring (bijvoorbeeld obstipatie, diarree of uitlag)
  • Je kind schaamt zich en vinden het het bijvoorbeeld vies
  • Je kind vind het lastig om het los te laten

Het is belangrijk om vertrouwen uit te stralen naar je kindje en ook de controle bij hem of haar te laten. Er zijn een aantal tips die kunnen helpen voor te ontspannen en die jullie samen (tijdens zindelijkheidstraining) kunnen toepassen:

  1. Doe alles stapje voor stapje. Laat je kind eerst wennen aan het potje of de wc door hem of haar met luier op het potje de behoefte te laten doen. Als dit goed gaat kun je naar de volgende stap en dat is een gat in de luier maken waardoor de drol meteen in het potje of de wc valt. En als dat goed gaat kun je het zonder luier proberen.
  2. Lees boekjes over poepen zoals Joep moet Poepen of Pretpark de Poepfabriek zo leert je kindje op speelse wijze hoe het lichaam werkt en hoe heel het proces gaat
  3. Ga samen bellenblazen op de wc, dit is niet alleen leuk maar werkt ook afleidend en heel ontspannend
  4. Laat zien dat poepen helemaal niet eng is en doe het bijvoorbeeld voor met de lievelingsknuffel of pop van je kindje, of doe het zelf voor!

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips, heel veel succes!

Heb je nog meer tips nodig? Stuur ons dan een berichtje via Instagram of Facebook, of in onze Facebook hulpgroep waar je je voor kunt aanmelden na aanschaf van de Zindelijkheidsbox

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *