Zindelijkheid tips

Hoe lang peuter op het potje laten zitten?

Hoe lang peuter op het potje laten zitten?

Het zindelijk maken van een peuter is een mijlpaal waar veel ouders naar uitkijken. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kind, maar het kan ook een uitdagend proces zijn. Een van de vragen die veel ouders hebben, is: “Hoe lang moet ik mijn hem of haar op het potje laten zitten?” In deze blog bespreken we het belang van geduld en geven we je enkele tips om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Elk kind is uniek

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en zijn eigen tempo heeft als het gaat om het zindelijk leren worden. Sommige kinderen kunnen binnen enkele dagen succesvol zindelijk worden, terwijl het bij anderen iets meer tijd kost en het nog iets langer kan duren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je kind te volgen in zijn of haar eigen tempo. Onze methode ondersteunt niet alleen jouw kind maar ook jou als ouder in dit proces.

Observeren en communiceren

Observeer je kind om te kijken of het klaar is voor zindelijkheidstraining. Let op signalen zoals het aangeven dat de luier nat is of aangeven dat ze naar het toilet moeten. Begin ook met het praten over het potje en het toilet, zodat je peuter begrijpt waarvoor ze dienen. Dit is ook heel goed voordat je begint met het zindelijk leren worden zodat je kind goed voorbereid is als jullie gaan starten met het programma. Communiceer duidelijk en positief over het potje, zonder druk uit te oefenen.

In de Zindelijkheidsbox hebben we makkelijke schema’s toegevoegd waarin je alles precies in kunt vullen van drink tijd tot de tijd dat je kind een plasje doet. Zo zie je dat er ook een routine in komt en hier kun je dan weer makkelijk op inspelen.

Maak het leuk

Om je kind te motiveren, kun je het proces leuk maken. Versier het potje bijvoorbeeld met stickers of laat je kind een favoriet boekje meenemen om tijdens de potjes training te lezen. Creëer een ontspannen en positieve sfeer rondom het potje, zodat je kind er graag op wil zitten. Ook hier kan een goede voorbereiding meehelpen en een kind motiveren.

Neem de tijd

Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het potjes proces. Zorg voor een rustige periode waarin je de training kunt starten en 7 dagen op rij vrij hebt. Dit kan bijvoorbeeld een vakantie of een lang weekend zijn. Hierdoor kun je je volledig richten op het zindelijk maken van je kind en eventuele terugvallen opvangen zonder extra stress. Zorg dat je kind ook niet naar de opvang hoeft. Wanneer dit niet lukt is het goed om te communiceren met de opvang of gastouder over jullie aanpak. In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.

Stapsgewijze aanpak

Begin met regelmatige potje momenten gedurende de dag, bijvoorbeeld na het ontwaken, na de maaltijd en voor en na het slapen. Dit zijn fijne momenten waarop de meeste succesjes plaatsvinden bij kinderen. Moedig je kind aan om op het potje te zitten en prijs hem of haar wanneer het lukt. Soms vinden kinderen het zitten op het potje al heel erg spannend dus beloon je kindje dan dat hij of zij al op het potje durft te zitten. Verwacht niet meteen resultaten, maar wees wederom weer geduldig. Geleidelijk aan kun je de tijd tussen de potje momenten verlengen en je kindje aanmoedigen om naar het potje te gaan wanneer hij of zij de aandrang voelt.

Help, mijn kind wil niet meer van het potje af!

Er zijn ook kindjes die het liefste de hele dag op het potje of de wc blijven zitten voor een succesje. Dit is natuurlijk niet de bedoeling want zo komt er perongeluk een succesje en kan je kind nog niet leren om de controle over zijn of haar blaas te herkennen. Wat je dan moet doen kun je in deze Instagram post lezen.

Wanneer je start met zindelijkheidstraining en hoe je deze signalen herkend, lees je hier!

Voor nog meer tips over zindelijkheid en de Zindelijkheidsbox kun je ook onze Instagram en Facebook pagina volgen.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *