Zindelijkheid tips

Zindelijkheidstips voor school en opvang

Zindelijkheidstips voor school en opvang

Zindelijkheidstraining is een belangrijke fase in de ontwikkeling van kinderen. Maar wat gebeurt er als kinderen naar school of de opvang gaan en hoe kun je als ouder ervoor zorgen dat ze droog blijven? In deze blog delen we zindelijkheidstips voor kinderen op school en de opvang omdat we vaak de vraag krijgen wat een ouder moet doen als zijn of haar kind naar de opvang moet tijdens het zindelijk leren worden of nadat ze pas zindelijk zijn. We adviseren dan ook om minimaal 7 dagen op rij vrij te plannen als je met onze methode van Zindelijkheidsbox aan de slag gaat, zodat er niet te snel een verandering plaats vind en de kans op meerdere ongelukjes of een terugval groter is.

  1. Communiceer goed met de leerkracht of begeleider: Het is belangrijk om te communiceren met de leerkracht of begeleider op school of de opvang over het zindelijkheidsproces van je kind. Geef aan wat de beste manier is om je kind te ondersteunen en te motiveren en deel eventuele problemen waar je tegenaan loopt leg ook uit wat de methode is die jullie hebben gebruikt zodat de leerkrachten en/of begeleiders hier ook mee door kunnen gaan. Dit kan helpen om een consistent zindelijkheidsplan te creëren tussen thuis en de school/opvang en verkleint de kans op ongelukjes.
  2. Zorg voor een extra schoon setje kleding: Zorg ervoor dat je kind altijd een extra setje schone kleding en sokken bij zich heeft op school of de opvang. Dit voorkomt dat je kindje in zijn of haar natte kleding rond moet lopen als er een ongelukje gebeurt. Je kunt eventueel ook nog een tweede setje mee geven wanneer er sprake is van meerdere ongelukjes. Bij de opvang geven ouders vaak al een extra setje kleding mee. Belangrijk is dat de begeleiders geen luier om doen bij je kind omdat dit heel erg verwarrend kan zijn. Het is goed om dit ook extra te benoemen want in sommige kinderopvangen wordt er na 2 ongelukjes al een luier aangetrokken bij een kind.
  3. Herinner je kind eraan om naar het toilet te gaan: Leer je kind om regelmatig naar het toilet te gaan en herinner hem of haar eraan om dit ook te doen op school of de opvang. Als je kind nog niet helemaal zindelijk is, kun je de leerkracht of begeleider vragen om je kind regelmatig te herinneren om naar het toilet te gaan. Dit kan helpen om ongelukjes te voorkomen en je kind te motiveren om droog te blijven. Soms vinden kinderen dit spannend of eng omdat er vaak meerdere toiletten zijn in één ruimte. Wat je dan kunt doen is voordat je jouw kindje brengt samen met hem of haar en eventueel een leerklacht of begeleider naar de wc gaan en uitleggen dat het daar hetzelfde werkt als thuis en ze bij de leerkracht of begeleider aan mogen geven dat ze moeten plassen of poepen.
  4. Maak gebruik van beloningen: Maak gebruik van een beloningssysteem om je kind te motiveren om droog te blijven op school of de opvang. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een sticker systeem zijn of kleine traktaties als je kind een hele dag droog blijft en welke je na schooltijd kunt geven. Beloningen kunnen helpen om het proces van zindelijkheidstraining leuker te maken en je kind te motiveren om door te gaan. Je hoeft bij beloningen niet alleen aan spullen te denken maar je kunt ook denken aan samen een spelletje doen of naar de speeltuin, en een compliment, knuffel of 10 minuten langer tv kijken kan ook al een beloning zijn. Ben je op zoek naar meer beloning ideeën, bekijk dan even deze Instagram post.
  5. Geef je kind zelfvertrouwen: Geef je kind zelfvertrouwen door hem of haar te vertellen hoe goed hij of zij het doet tijdens het zindelijkheidsproces. Benadruk de kleine successen en geef complimenten als je kind droog blijft op school of de opvang. Door je kind zelfvertrouwen te geven, zal hij of zij meer gemotiveerd zijn om droog te blijven en te leren. Ook bij ongelukjes kun je aan je kind vertellen dat dit kan gebeuren en helemaal niet erg is en dit ook een leermomentje is. De volgende keer gaat het vast beter! Een kind straffen heeft geen zin omdat er dan te veel focus op het negatieve is en dit voor een negatief zelfbeeld of faalangst kan zorgen, dit kan op lange termijn echt een probleem worden.
  6. Leer je kind om hulp te vragen: Leer je kind om hulp te vragen als hij of zij naar het toilet moet op school of de opvang. Dit kan helpen om ongelukjes te voorkomen en je kind te ondersteunen tijdens het zindelijkheidsproces. Praat met de leerkracht of begeleider over de beste manier om je kind te leren om hulp te vragen als het nodig is. En ga zoals we bij punt 3 ook benoemden samen (met de leerkracht of begeleider) naar de wc voordat de dag op school of de opvang begint. Zo heeft jouw kindje een vertrouwd persoon bij zich en kun je hem of haar uitleggen hoe het op school gaat met een bezoekje brengen aan de wc.

Hopelijk gaan deze tips je helpen, het belangrijkste is de communicatie om verwarring te voorkomen bij de school/opvang, ouders en natuurlijk je kind. Met deze tips heb je de minste kans op ongelukjes.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *