Zindelijkheid

Hoe oud kind op potje?

Hoe oud kind op potje?

Hou oud moet je kind zijn om zindelijk te leren worden? Er is geen vaste leeftijd wanneer je kindje op het potje zou moeten, dus hoe oud jouw kind moet zijn om op het potje te kunnen is lastig te benoemen. Kinderen zijn na 18 maanden lichamelijk klaar om zindelijk te worden omdat ze dan de controle hebben over het poepen en plassen. Natuurlijk is dit niet de maatstaf om meteen te starten met zindelijkheidstraining maar moet je ook kijken naar de signalen die jouw kindje geeft waaraan je kunt herkennen dat hij of zij er klaar voor is. Good to know: jongetjes zijn vaak wat later dan meisjes met zindelijkheid.

Wist je trouwens dat kinderen in 1953 met gemiddeld 1,5 jaar al zindelijk werden? De oorzaak hiervan is dat er toen geen comfortabele luiers waren die het plasje of poepje goed opvingen en absorbeerden. De meeste gezinnen hadden vaak katoenen luiers die een kindje veel minder lang kon dragen waardoor het dus makkelijker was om je kind snel zindelijk te leren worden in plaats van continu die luiers te moeten verschonen en wassen.

Daarnaast leven we nu in een tijd waarin de luiers ons het gemak geven wat we in ons drukke leven tegenwoordig goed kunnen gebruiken. Maar terug naar waar we gebleven waren: op welke signalen moet je letten om te weten of je kindje klaar is voor het potje?

Wat zijn de signalen om te starten?

Als je drie of meer van de volgende signalen herkend kun je starten met de training:

 • Kan jouw kindje nee zeggen?
 • Kan jouw kindje iets van de grond oprapen?
 • Kan jouw kindje iets of iemand nadoen?
 • Kan jouw kindje aangeven dat er iets in de luier is gedaan?
 • Kan jouw kindje jou iets duidelijk maken met of zonder woorden?
 • Kan jouw kindje een makkelijke taak uitvoeren?
 • Kan jouw kindje zelfstandig lopen?

Hoe veel signalen herken jij? En is het tijd om te starten? Belangrijk is ook dat jij er als ouder klaar voor bent. Want al kan jouw kindje er klaar voor zijn maar heb jij nog de twijfels, dan is het goed om die eerst weg te krijgen. Jullie moeten het tenslotte samen doen en jouw kindje zal ook aanvoelen hoe jij erin staat. Je kunt in onze Facebook groep bijvoorbeeld de mooiste succesverhalen van andere ouders lezen met motiverende woorden die jou meer zekerheid kunnen geven. Wil je meer over de signalen lezen, bekijk dan dit blog artikel.

Zindelijkheid stimuleren

Twijfel je of jouw kindje er klaar voor is? Dan kun je de zindelijkheid ook stimuleren met subtiele tips. Dwingen of te veel druk erop zetten werkt averechts en zal een strijd opleveren dus doe dat vooral niet. De volgende tips kunnen je helpen met het stimuleren. Wil je hier meer over weten, dan kun je deze blog lezen.

 • Maak je kindje bewust van het proces in het lichaam van eten tot aan een toiletbezoekje
 • Doe het voor, jonge kinderen zijn vaak heel nieuwsgierig en doen ook veel dingen na
 • Begin met de voorpret, potje en een mooie beker kopen
 • Zorg voor ritme en regelmaat in huis wanneer je wilt starten met zindelijkheidstraining
 • Let op plas en poep signalen die jouw kindje geeft

Hopelijk helpen bovenstaande tips en kunnen jullie met veel plezier aan de zindelijkheidstraining beginnen. Heb geduld en zorg dat je de volledige focus en aandacht op jouw kind en de zindelijkheidstraining kunt richten. En kijk vooral ook naar het tempo van jouw kindje. Ieder kind is anders dus zal ook tijdens zindelijkheidstraining een ander pad bewandelen. Mocht je dit nu moeilijk vinden of heb je toch nog twijfels of je wel of niet moet starten en of jouw kind oud genoeg is en klaar is voor het potje, stuur ons dan een berichtje.

Je kunt ook op onze social media kanalen zoals Instagram, Facebook en Tiktok kijken voor meer tips en hoe je een feestje kunt maken van zindelijkheidstraining.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *