Zindelijkheid

Op welke leeftijd beginnen met zindelijkheidstraining?

Welke leeftijd beginnen met zindelijkheidstraining?

Met welke leeftijd je dus moet beginnen met zindelijkheidstraining kan lastig zijn. Want wist je dat kinderen in 1953 in Nederland al met gemiddelde leeftijd van 1,5 jaar zindelijk waren? Terwijl we nu vaak langer wachten tot de leeftijd van 3 jaar en ouder. De oorzaak hiervan is vooral ook het comfort van de luiers. Katoenen luiers zaten immers niet zo lekker als de luiers die onze kindjes nu dragen. Maar goed, terug naar de vraag met welke leeftijd je kunt beginnen.

Ben jij er ook klaar voor?

In theorie zou je kunnen starten met de leeftijd vanaf 18 maanden oftewel 1,5 jaar. Het lichaam van een kindje is op dat moment klaar om controle te hebben over zijn of haar blaas en aandrang van poepen. De vraag is natuurlijk of ze er mentaal ook klaar voor zijn en of jij er als ouder ook klaar voor bent. Want soms is jouw kindje er klaar voor maar jij zelf niet en vallen de signalen die we verder in dit artikel benoemen ook minder op. Zindelijk worden is een hele nieuwe fase in het leven van jullie als gezin en jouw kind en dat betekent ook weer een stukje meer zelfstandigheid (en dus ook loslaten).

De signalen om te starten

Maar als je goed op je kindje let toont hij of zij signalen waaraan je kunt herkennen dat hij of zij klaar is om te starten met zindelijkheidstraining. Herken je 3 of meer van de onderstaande signalen, dan kun je in principe starten.

  • Kan hij of zij zelfstandig lopen?
  • Kan hij of zij nee zeggen?
  • Kan hij of zij iets oprapen van de grond?
  • Kan hij of zij een eenvoudige taak uitvoeren?
  • Kan hij of zij jou iets duidelijk maken met of zonder woorden
  • Kan hij of zij aangeven dat er iets in zijn of haar luier zit?
  • Kan hij of zij iets of iemand nadoen?

Als je bij 3 of meer punten dus denkt: ”ja dit kan mijn kind!”. Dan is het tijd om na te denken over zindelijkheidstraining en hoe jullie dit aan gaan pakken. Ook wanneer je kind ouder is dan de leeftijd van 2,5 is het verstandig om zo snel mogelijk te starten zodat je niet met de stress zit van de basisschool. Zindelijkheidstraining moet een leuk moment zijn waar je fijn op terug kunt kijken. Ook is dit iets wat je in rust moet doen dus niet even snel tussendoor.

Wat is de beste tijd om te starten?

De beste tijd om te starten met zindelijkheidstraining in combinatie met onze zindelijkheidsbox is de tijd wanneer je minstens 7 dagen op rij vrij kunt nemen en niets op de planning hebt. Denk dan bijvoorbeeld aan een (school)vakantie of een weekend met een paar vrije dagen erachteraan. We adviseren nogmaals echt om een hele week vrij te nemen omdat je zo de meeste kans van slagen hebt en de volledige aandacht en focus naar de zindelijkheidstraining gaat. Heb je zelf geen 7 dagen de tijd?

Probeer dan eventueel met je partner en/of familie af te stemmen hoe jullie deze 7 dagen op rijd kunnen managen. We benoemen familie omdat zij vaak meer tijd en aandacht hebben dan een kinderopvang. Op de kinderopvang hebben ze meerdere kinderen en moet de aandacht verdeelt worden. De kans dat zij de signalen bij jouw kindje niet zien en hem of haar een luier aan doen is groot. En wanneer jouw kindje weer een luier om krijgt kan dit zorgen voor verwarring en dus ook een terugval.

In het beste geval gaat het na een paar dagen al super goed, blijft je kindje helemaal droog en kunnen jullie binnen deze week je eerste uitstapje maken maar dat kunnen we natuurlijk niet garanderen! En wat neem je mee als je dat uitstapje gaat maken? We hebben in deze Instagram post een makkelijke paklijst staan met dingen die je absoluut niet mag vergeten.

Voor nu hebben we nog één vraag: wanneer gaan jullie starten?

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *