Zindelijkheid

Hoe lang ongelukjes bij zindelijkheid?

ongelukjes zindelijkheid hoe lang?

Hoe lang kunnen er nog ongelukjes gebeuren bij zindelijkheid? Vaak krijgen we deze vraag of het bericht van ouders dat hun zoon of dochter nog een ongelukje heeft nadat hij of zij het diploma heeft gekregen en officieel zindelijk is. Dat er nog af en toe een ongelukje gebeurd is heel normaal en niets om je zorgen over te maken.

Ongelukjes kunnen zelfs nog voorkomen tot de leeftijd van 6 of 7 jaar, dat klinkt zo ver weg als je kindje al op vroege leeftijd zindelijk is geworden maar raak niet in paniek wanneer dit het geval is. Wanneer er meerdere ongelukjes zijn dan spreken we over een terugval (daar kun je in deze blog meer over lezen en geven we tips hoe je ervoor kunt zorgen dat het snel beter gaat).

Wat zijn de oorzaken van ongelukjes?

  • Jouw kindje heeft te veel prikkels gekregen door bijvoorbeeld spelen, een verjaardag of een andere activiteit waardoor hij of zij snel afgeleid is. Wat je dan kunt doen is regelmatig herinneren om te gaan plassen, of let op de tijden wanneer je kindje naar de wc moet. Doe dit ook weer niet te vaak want het moet natuurlijk zijn of haar initiatief blijven;
  • Wanneer je in een andere omgeving bent is het slim om alvast een bezoekje aan de wc te brengen met je kindje zodat je kunt uitleggen dat het hetzelfde gaat als thuis. Vind hij of zij het spannend? Dan kun je natuurlijk gewoon mee gaan;
  • Stress kan ook een oorzaak zijn. Kinderen voelen heel goed aan hoe ouders zich voelen en wanneer stress een rol speelt kan dit dus zorgen voor een ongelukje. Vaak vergeten we dan extra op te letten als ouders zijnde dus dit is dan weer een goede reminder dat we het rustig aan moeten doen en onze routine weer op moeten pakken;
  • Een nare ervaring kan ook voor een ongelukje zorgen. Zoals pijn bij het poepen of plassen of een wc in een onbekende omgeving. Een openbare toilet waarbij er meerdere wc’s bij elkaar zijn (zoals op school) kunnen vaak ook spannender zijn. Goed om dus ook hier samen een bezoekje aan te brengen zodat je de spanning kunt wegnemen;
  • Een medische oorzaak zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking. Als je dit vermoed en je kindje pijn ervaart is het goed om de huisarts te bellen zodat zij jou verder kunnen helpen. Hopelijk is het snel opgelost en kan jouw kindje daarna weer zorgeloos naar de wc.

Een paar belangrijke tips wanneer er een ongelukje is gebeurd:

  • Word niet boos op je kindje. Vaak werkt dit averechts en kan het zorgen voor nog een (of meer) ongelukje(s). Juist wanneer er een succesje is mag je dat zeker laten weten aan je kindje door middel van een (over)enthousiast compliment of een dikke knuffel, dit motiveert alleen maar!
  • Probeer er vooral ook niet te veel aandacht aan te besteden anders word het groter gemaakt dan dat het daadwerkelijk is. Jouw kindje heeft het waarschijnlijk niet zo bedoeld en in sommige gevallen schaamt een kindje zich ook. Dus hop een schone broek aan en weer verder spelen.

Maar wanneer spreek je nu van zindelijkheid?

Als een kind maximaal 4 ongelukjes per week heeft, waarvan maximaal 1 per dag, dan kun je hem/ haar zindelijk noemen. Belangrijk is dan wel dat hij/zij niet naar de wc of het potje gestuurd wordt, maar dat het echt op eigen initiatief gebeurt.

Wist jij dit of dacht jij dat zindelijkheid compleet droog zou zijn? Wij zijn heel benieuwd. En vind je het leuk om meer inspiratie en tips te ontvangen? Vergeet ons dan niet te volgen op onze socials zoals Instagram, Facebook en sinds kort ook TikTok!

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *