Zindelijk in 10 stappen

Er zijn verschillende manieren om je kind zindelijk te leren worden. Sommige ouders introduceren een potje en zetten hun kind hier regelmatig op, zodat hij of zij er vertrouwd mee wordt. Vaak is dat in combinatie met een luierbroekje, waardoor het kind eigenlijk geen ongelukjes kan hebben. Ook zijn er kinderen die van de ene op de andere dag ineens droog zijn. Als dat bij jouw kind het geval is heb je veel geluk!
 
Heb je geen zin om maanden met potjes in de weer te zijn en wil je jouw kind graag in een korte tijd zindelijk leren worden? Ook dat kan! Zo dachten wij er ook over. Wanneer je een week intensief met je kind aan de slag gaat met zindelijkheidstraining, op een positieve manier, dan is jouw kind binnen een week zindelijk. 
 
Ook voor jullie band is dat geweldig. Je kind krijgt deze week zoveel onverdeelde aandacht, hij of zij zal het geweldig vinden! Daarnaast groeit het zelfvertrouwen van je kind enorm wanneer hij of zij aan het einde van deze week zo’n grote stap heeft gemaakt. Jullie zullen trots zijn. Het dweilen deze week zal wat minder leuk zijn, maar de aandacht voor elkaar en het resultaat zorgt ervoor dat het dat meer dan de moeite waard is!
 
Stappenplan zindelijkheid:
 
 1. Doe de luier uit en laat deze uit. Kinderen houden van duidelijkheid en voorspelbaarheid, anders kunnen ze dwars of onzeker worden, zo zielig, dat wil je niet.
 2. Gooi alle luiers samen in een schone prullenbak, dit zorgt ook weer voor duidelijkheid voor je kind. (Haal ze er eventueel later uit om bijvoorbeeld aan een vriendin te geven)
 3. Geef hem of haar een onderbroekje aan en geef meteen een compliment.
 4. Bescherm je meubels
 5. Geef je kind lekker veel te drinken, zodat je veel kunt oefenen
 6. Leg het initiatief bij jouw kind door te zeggen: “Zeg jij het wanneer je moet plassen?”
 7. Word nooit boos bij een ongelukje, van fouten kun je leren
 8. Een succes behaald? Reageer heel enthousiast en plak een sticker op zijn of haar beloningskaart
 9. Doet je kind een middagdutje? Noem de luier dan voortaan een “slaapbroekje”, ook zo voorkom je verwarring.
 10. Houd vol
 
Als jouw kind niet zoveel wil drinken, wees dan creatief. Zorg voor leuke, nieuwe bekers, geef zijn of haar favoriete drankje (even niet aan de suikers denken, dat komt na de training wel weer). Lukt het nog niet om hem of haar veel te laten drinken? Koop of maak dan wat waterijsjes, daar is bijna elk kind dol op!
 
Ga ervoor! 

6 gedachten over “Zindelijk in 10 stappen”

  • Hi Derycke, dat is natuurlijk vervelend, maar kinderen kunnen t/m hun 7e jaar nog steeds bedplassen. Daarin is jouw kleinkind niet de enige. Wat je nog kunt proberen is een plaswekker. Dat is een onderbroekje met een sensor die een alarm afgeeft zodra deze nat wordt. Zo wordt je kleinkind wakker gemaakt als hij/zij in zijn/haar broek plast. Bedenk wel dat dit helaas niet zomaar in een week opgelost is. Dit kan maanden trainen zijn.

   Beantwoorden
 1. Mijn zoon word 31 augustus 4 nu is hij met plassen wel zindelijk maar met poepen niet het is net alsof hij niet voelde dat hij moet heb je hier ook tips voor. Bij voorbaat dank

  Beantwoorden
  • Een aantal tips op een rij:
   – Zorg voor voldoende vezels en vocht, dat helpt om ‘de boel’ soepel te houden.
   – Laat je kind bellen blazen op de wc of het potje, dit werkt afleidend en tevens fysiek ontspannend, dat nodig is om te kunnen poepen.
   – Probeer na een maaltijd even te gaan, omdat de darmen dan nog in beweging zijn, dat is makkelijk om te kunnen poepen.
   – Lees het boekje: “pretpark de poepfabriek”, hierin wordt op een speelse manier uitgelegd hoe het lijf in de basis werkt en dat neemt angst weg.
   – Vertel dat poepiedrollen van zwemmen houden, misschien net als jouw kind en dat je kind daarvoor kan zorgen. Dat vinden ze vaak echt magisch.

   Beantwoorden
 2. Mijn kind is 2 jaar en 9 maanden is hij sinds februari aan te leren maar is nog altijd een beetje moeilijk voor hem hij doet nog soms 3 keer tot 4 keer ongelukjes
  Graag en advies aub
  Bedankt

  Beantwoorden
  • Hi Layla, elk kind is hier anders in. Daarom hebben wij er ook voor gekozen om een FB community aan onze training toe te voegen, waarbij we ook inhoudelijk op jouw vraag in kunnen gaan. Ik zal je via e-mail benaderen om dieper op je vraag in te kunnen gaan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie