Zindelijkheid tips

Hoe leer ik mijn kind naar de wc te gaan?

hoe leer ik mijn kind naar de wc gaan?

Hoe leer ik mijn kind naar de wc gaan? In de meeste gevallen leer je je kind niet meteen om naar de wc te gaan, maar begin je met het potje. Vaak is een potje minder spannend dan de wc. Het potje zit immers laag bij de grond, je kindje ziet zijn/haar behoefte erin liggen en is niet zo indrukwekkend als de diepe en grote wc. Maar uiteindelijk is de overgang naar de wc een belangrijke stap in de zindelijkheidstraining. Hoe kun je je kindje voorbereiden op deze overgang?

  1. Creëer een leuke en aangename wc-omgeving: Maak van de wc een plek waar je kindje graag naartoe wil. Hang bijvoorbeeld tekeningen op die hij/zij zelf heeft gemaakt of zorg voor andere versieringen die je kindje leuk vindt. Een opstapje kan ook helpen om de wc toegankelijker te maken. Laat je kindje het opstapje samen met jou versieren, bijvoorbeeld met stickers of verf en leer hoe hij of zij er het beste en meest ontspannen op kan gaan zitten. Op deze manier wek je de interesse van je kindje voordat hij of zij daadwerkelijk op de wc gaat.
  2. Laat je kindje meekijken: Vaak zijn kinderen al nieuwsgierig naar de wc en gaan ze geregeld mee als jij een bezoekje brengt aan het toilet. Moedig dit extra aan en betrek je kindje bij het proces, leer hem of haar meteen het juiste toiletritueel aan. Jonge kinderen imiteren alles van hun ouders, dus zo ook misschien al het zitten op de wc. Leg je kindje uit wat er gebeurt op het toilet en leer meteen op de juiste manier hoe het moet. Vertel op een eenvoudige en begrijpelijke manier over het plassen en poepen en waarom het belangrijk is om naar de wc te gaan.
  3. Gebruik boekjes als leermiddel: Lees boekjes voor over de wc en laat je kindje op een leuke en speelse manier kennismaken met de werking van het lichaam en het proces van eten tot een wc-bezoekje. Er zijn verschillende leuke en informatieve boekjes beschikbaar, zoals “Pretpark de Poepfabriek”, “Bobbi op het Potje” of “Hé, wie zit er op de Wc?”. Door samen deze boekjes te lezen, maak je je kindje bewust van het lichaam en leer je je kind waarom hij of zij uiteindelijk naar de wc gaat! Een aantal van deze boekjes zijn ook te bestellen in onze webshop.
  4. Maak het minder spannend: Als je kindje nog steeds terughoudend is om de wc te gebruiken, kun je verschillende dingen proberen om de angst te verminderen. Laat aan je kindje zien dat zijn of haar lievelingsknuffel of pop ook op de wc durft en leer het op deze manier ook aan je kindje. Je kunt ook zelf nog eens voordoen hoe je naar de wc gaat, zodat je kindje ziet dat het eigenlijk helemaal niet spannend is. Daarnaast zijn er leuke activiteiten die je kunt doen op de wc, zoals een wedstrijdje (bellen)blazen of samen een filmpje kijken. Deze afleiding en ontspanning kunnen helpen om de angst te verminderen.
  5. Maak het magisch: Een leuke truc om je kindje te motiveren naar de wc te gaan, is door blauwe kleurstof in de wc te doen en je kindje te vertellen dat hij of zij kan toveren door het plasje. Het idee dat het plasje de kleur van het water kan veranderen, kan je kindje enthousiast maken en de wc-bezoekjes nog veel leuker maken.
  6. Neem kleinere stappen: Mocht het nog steeds spannend of eng zijn voor je kindje, dan kun je ook kleinere stappen nemen met het wc-bezoekje. Als je kindje aangeeft dat hij of zij een plas of poep moet doen, kun je hem of haar een luier (oftewel slaapbroekje) geven en vervolgens laten plassen of poepen op de wc, terwijl hij of zij nog zit met de luier aan. Vraag vervolgens aan je kindje of hij of zij klaar is voor de volgende stap, en dat is dan met een gat in de luier naar de wc gaan. Op deze manier valt de behoefte direct in de wc, maar voelt je kindje nog steeds de luier, wat een veilig gevoel kan geven. Als dat goed gaat, kun je het zonder luier proberen. Zo forceer je niets en ga je alsnog op het tempo van je kindje.

Hopelijk helpen deze tips je om je kindje succesvol naar de wc te begeleiden en een leuke en effectieve zindelijkheidstraining te hebben! Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook voor meer tips over zindelijkheidstraining en ontdek ook onze Zindelijkheidsbox, die handige hulpmiddelen en advies voor jou als ouder bevat voor dit proces. Je krijgt met onze box stap voor stap uitgelegd wat je iedere dag moet doen, zeven dagen op rij.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *