Zindelijkheid tips

Hoe leer ik mijn kind naar de wc te gaan?

hoe leer ik mijn kind naar de wc gaan?

In de meeste gevallen leer je je kind niet meteen om naar de wc te gaan met begin je met het potje. Vaak is een potje minder spannend dan de wc. Ook met onze zindelijkheidstraining begin je op het potje maar na een paar dagen ga je over naar de wc. Dit kan voor veel kindjes een erg spannend moment zijn. Het potje zit immers laag bij de grond, je kindje ziet zijn/haar behoefte erin liggen en is niet zo indrukwekkend als de diepe en grote wc.

Hoe kun je je kindje voorbereiden op de wc?

  • Maak van de toilet een leuke en aangename omgeving. Hang bijvoorbeeld tekeningen op die hij/zij zelf heeft gemaakt of zorg voor een andere versiering. Of kies samen een leuk opstapje uit en ga deze versieren. Zo wek je de interesse van je kindje voordat hij of zij daadwerkelijk op de wc gaat
  • Vaak zijn kinderen wel al nieuwsgierig naar de toilet en misschien gaat hij of zij geregeld mee als jij een bezoekje brengt aan de toilet. Ga daar ook vooral mee door want jonge kinderen imiteren alles van hun ouders, dus zo ook misschien al het zitten op de wc. Je zou hem of haar ook al uit kunnen leggen wat er gebeurt op het toilet.
  • Lees boekjes over de wc en laat je kindje op een leuke en speelse manier kennismaken met de werking van het lichaam en hoe het proces van eten tot een wc bezoekje gaat. Pretpark de Poepfabriek, Bobbi op het Potje of Hé wie zit er op de Wc? zijn leuke boekjes om je kindje bewust te maken over het lichaam en waarom hij of zij uiteindelijk naar de wc gaat!

En als bovenstaande tips niet werken?

  • Laat aan jouw kindje zien dat zijn of haar lievelingsknuffel of pop ook op de wc durft of doe het zelf nog eens voor. Zo kun je laten zien dat het eigenlijk helemaal niet spannend is.
  • Ga een wedstrijdje (bellen)blazen op de wc, dit is niet alleen leuk maar zorgt ook voor ontspanning
  • Kijk samen een filmpje op de wc
  • Doe blauwe kleurstof in de wc en vertel jouw kindje dat hij of zij kan toveren door het plasje, hoe cool is dat?!
  • Mocht het dan nog steeds spannend of eng zijn, dan kun je ook kleinere stappen nemen met het wc bezoekje. Als je kindje aangeeft dat hij of zij een plas of poep moet doen kun je hem of haar een luier (oftewel slaapbroekje) aan geven en dan kan hij of zij vervolgens plassen of poepen op de wc zittend met de luier aan. Vraag vervolgens aan je kindje of hij of zij klaar is voor de volgende stap en dat is dan met een gat in de luier naar de wc gaan. Zo valt zijn of haar behoefte meteen in de wc maar voelt je kindje nog steeds de luier wat veiliger kan voelen. Als dat goed gaat kun je het zonder luier proberen. Zo forceer je niets en ga je alsnog op het tempo van de kindje.

Hopelijk helpen deze tips en hebben jullie een leuke en succesvolle training op de wc!

Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram en Facebook voor meer tips over zindelijkheidstraining en onze Zindelijkheidsbox.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *