Zindelijkheid

Hoe een zoekboek kan helpen bij het zindelijk maken van je peuter

Wanneer je jouw kindje zindelijk wil maken kan een zoekboek erg waardevol zijn! 

In dit artikel leg ik uit waarom.

Er zijn verschillende dingen waar je tegenaan kunt lopen tijdens de zindelijkheidstraining van je peuter. Vaak kun je deze ‘problemen’ in 4 categorieën verdelen. 

Zo heb je grofweg 4 zindelijkheidstypes. 

  1. De ik was niet aan het opletten professor; vergeet alles tijdens zijn of haar spel
  2. De control freak; wil het supergraag in een keer goed doen allemaal
  3. De ophouder; wanneer je kindje een keerde harde ontlasting heeft gehad
  4. De ik durf niet; ze zijn bang voor de wc of het potje of durven niet zo goed ‘los’ te laten

Een zoekboek is voor het 4e zindelijkheidstype super waardevol! Wanneer jouw kindje het een beetje spannend vindt allemaal, zal het plassen of poepen iets moeilijker zijn, simpelweg omdat de spieren dan teveel aangespannen worden om te kunnen plassen of poepen. 

Wanneer je hem of haar op het potje laat gaan is een zoekboek een onbewuste ontspanningsoefening. Zijn of haar gedachten zijn dan helemaal bij het vinden van het plaatje.. de spieren ontspannen zich hierdoor vanzelf en is een succesje eerder een feit. Dat zorgt dan weer voor een gevoel van trots en zo beland je in een positieve spiraal!

Naast een zoekboek heb je hiervoor natuurlijk meerdere trucjes… Een filmpje kijken op je telefoon kan ook helpen, maar is een stuk minder gezellig en educatief als een mooi zoekboek. 

Daarnaast kun je jouw peuter eens laten bellen blazen als hij of zij op het potje of de wc gaat, dat leidt de gedachtes een beetje af en zorgt tevens voor fysieke ontspanning waardoor een plasje eerder lukt. Tot slot kun je nog uitleggen hoe zijn of haar lijf in de basis werkt, want ook kennis vermindert spanning. 

Zelf vinden we deze zoekboekjes erg mooi:

Wat is jullie favoriete zoekboek? En hebben jullie deze al eens ingezet tijdens de zindelijkheidstraining van je peuter? Wij zijn benieuwd! Laat je het ons weten?

author-avatar

Over Dustin

Wij zijn ouders van 3 kinderen, Jasmijn, Sebas en Morris. We zijn zindelijkheidsbox.nl gestart, omdat we in onze omgeving hebben gemerkt dat mensen het lastig vinden om hun kind zindelijk te leren worden. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je het vol? Wat doe je als het mis gaat? Of als je kind niet wil? Wat heb je nodig? Wij geven je graag een steuntje in de rug en willen je helpen als je het niet meer weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *