Zindelijkheid tips

Welke leeftijd beginnen met potje

Welke leeftijd beginnen met potje?

Er is geen vast moment of leeftijd waarop je het beste kunt beginnen met het potje.

Vaak zie je dat peuters van 2 tot 3 jaar wel signalen afgeven, waaraan je kunt merken dat ze er klaar voor zijn om met zindelijkheidstraining te starten en op het potje te gaan. 

Door de waan van de dag en alle hectiek doordeweeks zijn deze signalen je misschien niet opgevallen. Als het om zindelijkheidstraining gaat is het vaak belangrijker te kijken naar die signalen dan naar de leeftijd.

Wat zijn de signalen dan zoal dat jouw kindje klaar is voor het potje? En start je wel met een potje of meteen met een verkleiner op de wc? Lees gauw verder, we vertellen het je hier graag.

Een potje gebruik je eigenlijk alleen de eerste dagen tijdens de zindelijkheidstraining, omdat kindjes het vaak spannend vinden om meteen op de ‘grote wc’ te gaan. Ook is het vaak handig om de eerste dagen een potje te gebruiken, omdat je deze lekker dichtbij kunt zetten tijdens het spelen. Het even ophouden tot je bij de wc bent is de eerste dagen van de training vaak nog wat te moeilijk. Maar daar komt snel verandering in.

De signalen waarop je kunt letten zijn de volgende;

  • Benoemt jouw kindje het wanneer er iets in zijn of haar luier is gedaan?
  • Kan hij/ zij al lopen?
  • Lukt het hem of haar iets kleins van de grond op te pakken?
  • Kan jouw kindje jou iets duidelijk maken met of zonder spraak?
  • Kan hij of zij iets of iemand nadoen
  • Lukt het je kindje een klein taakje te begrijpen en uit te voeren?

Herken jij er al een stuk of 4? En is je kindje minimaal 2 jaar? Dan kun je het zeker proberen.

Het is vaak veel fijner, wanneer je op tijd begint in plaats van te wachten totdat ze bijna naar de basisschool gaan. Zo is de druk minder groot en kindjes van 2 tot 2,5 jaar zijn vaak veel nieuwsgieriger naar het potje en de wc en minder ‘verknocht’ aan de luier. 

Vaak hoor je mensen ook zeggen dat de zomer een ideaal moment is om te starten, maar dat maakt eigenlijk helemaal niet uit. Belangrijker is dat je wat tijd vrij kunt maken om er samen mee aan de slag te gaan. 

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *