Zindelijkheid tips

Welke leeftijd beginnen met potje? De beste leeftijd

Welke leeftijd beginnen met potje?

Welke leeftijd beginnen met potje – Allereerst willen we je vertellen: er is geen vast moment of leeftijd waarop je het beste kunt beginnen met het potje.

Vaak zie je dat peuters van 2 tot 3 jaar wel signalen afgeven, waaraan je kunt merken dat ze er klaar voor zijn om met zindelijkheidstraining te starten en op het potje te gaan. 

Door de waan van de dag en alle hectiek doordeweeks bij ons als ouders zijn deze signalen je misschien niet opgevallen. Als het om zindelijkheidstraining gaat is het vaak belangrijker te kijken naar die signalen dan naar de leeftijd.

Wat zijn de signalen dan zoal dat jouw kindje klaar is voor het potje? En start je wel met een potje of meteen met een verkleiner op de wc? Lees gauw verder, we vertellen het je hier graag.

Wanneer gebruik je een potje?

Een potje gebruik je eigenlijk alleen de eerste dagen tijdens de zindelijkheidstraining, omdat kindjes het vaak spannend vinden om meteen op de ‘grote wc’ te gaan. Ook is het vaak handig om de eerste dagen een potje te gebruiken, omdat je deze lekker dichtbij kunt zetten tijdens het spelen. Het even ophouden tot je bij de wc bent is de eerste dagen van de training vaak nog wat te moeilijk. Maar daar komt snel verandering in.

De signalen waarop je kunt letten

  • Benoemt jouw kindje het wanneer er iets in zijn of haar luier is gedaan?
  • Kan hij/ zij al lopen?
  • Lukt het hem of haar iets kleins van de grond op te pakken?
  • Kan jouw kindje jou iets duidelijk maken met of zonder spraak?
  • Kan hij of zij iets of iemand nadoen
  • Lukt het je kindje een klein taakje te begrijpen en uit te voeren?

Herken jij er 3 of meer? En is je kindje minimaal 2 jaar? Dan kun je het zeker proberen.

Het is vaak veel fijner, wanneer je op tijd begint in plaats van te wachten totdat ze bijna naar de basisschool gaan. Zo is de druk minder groot en kindjes van 2 tot 2,5 jaar zijn vaak veel nieuwsgieriger naar het potje en de wc en minder ‘verknocht’ aan de luier. 

Vaak hoor je mensen ook zeggen dat de zomer een ideaal moment is om te starten, maar dat maakt eigenlijk helemaal niet uit. Belangrijker is dat je wat tijd vrij kunt maken om er samen mee aan de slag te gaan. 

En wat ook niet onbelangrijk is, is om te bedenken of jij er zelf ook klaar voor bent. Je doet dit samen met je kindje als één team en het kan soms frustrerend zijn als er op het begin nog heel veel ongelukjes gebeuren. Bedenk dan dat de juiste mindset voor jou als ouder jullie ook verder gaat brengen. We hebben in deze blog wat tips op een rijtje gezet die jullie gaan helpen tijdens dit avontuur: 4 Mindset tips voor een zindelijkheidstraining met succes.

Volg je ons al op Instagram en Facebook? Hier delen we nog meer tips over zindelijkheid

author-avatar

Over Dustin

Wij zijn ouders van 3 kinderen, Jasmijn, Sebas en Morris. We zijn zindelijkheidsbox.nl gestart, omdat we in onze omgeving hebben gemerkt dat mensen het lastig vinden om hun kind zindelijk te leren worden. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je het vol? Wat doe je als het mis gaat? Of als je kind niet wil? Wat heb je nodig? Wij geven je graag een steuntje in de rug en willen je helpen als je het niet meer weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *