Zindelijkheid

Wat te doen als je kind niet zindelijk wil worden?

wat als je kind niet zindelijk wil worden?

We zien het weleens voorbij komen op onze hulpgroep, een ouder die zich geen raad meer weet omdat zijn/haar kindje niet mee wil werken en totaal geen interesse heeft om zindelijk te worden. Soms zo erg dat het één grote strijd wordt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling want de weg naar zindelijkheid moet juist een mooi avontuur zijn wat je samen beleeft en waar je samen met een fijn gevoel op terug kunt kijken. Daarom wat korte tips op een rijtje hoe je hiermee om moet gaan.

Wil jouw kind niet zindelijk worden vóór de zindelijkheidstraining

 • Let goed op de signalen of jouw kindje wel echt klaar is voor de training. De signalen kun je in deze blog vinden.
 • Mocht hij/zij genoeg signalen laten zien om te starten, dan kun je hem of haar alsnog stimuleren voor zindelijkheid:
 • Lees bijvoorbeeld alvast samen boekjes over plassen en poepen
 • Koop samen met je kindje een drinkbeker die hij of zij mooi vind
 • Zoek samen een potje en/of wc verkleiner en eventueel een krukje uit
 • Maak er een feestje van op de wc door bijvoorbeeld mooie tekeningen op te hangen of het potje en/of de wc verkleiner te versieren
 • Zet zijn of haar lievelingspop of knuffel op het potje en/of de wc om te laten zien dat het helemaal niet eng of spannend hoeft te zijn

Wil jouw kind tijdens de training niet meer

 • Soms is jouw kindje letterlijk moe van de intensieve training en lijkt het alsof zindelijkheid ineens heel ver weg is. Probeer hem dan aan te moedigen met woorden dat je zeker weet dat hij/zij dit kan. Straal dat vertrouwen ook uit want dat voelen ze waardoor het weer beter zal gaan.
 • Doe het samen als een team in plaats van de strijd met elkaar aan te gaan. Jullie samen tegen de ongelukjes. Schenk zo min mogelijk aandacht aan de ongelukjes en prijs de succesjes vooral want daar gaat het natuurlijk om!
 • Als er al succesjes zijn geweest is het goed om te laten weten dat hij of zij al heeft bewezen dat hij of zij het al heel goed kan. Probeer er niet te veel druk op te leggen want dit kan vervelend zijn voor jullie beide. In dat geval is het goed om een stapje terug te doen en het iets meer los te laten zodat jouw kindje meer initiatief krijgt hierin. Gebeurt er dan een ongelukje? Jammer maar dat is weer een leermoment.

Probeer in bovenstaande gevallen ook duidelijk te krijgen waarom jouw kindje niet zindelijk wilt worden. Misschien vind hij of zij het erg spannend of heeft hij of zij bijvoorbeeld een keer pijn gehad bij het poepen of plassen. Zodra je dit weet kun je hem of haar geruststellen.

Mindset

Geloof ons, die zindelijkheidstraining is voor een groot deel ook mindset. Probeer vol te houden, ook als er na 1, 3 of 5 dagen geen succesje is gekomen. Jullie zijn met een (of meer) reden(en) begonnen met de zindelijkheidstraining dus houdt die in gedachte. Er zijn momenten tijdens het programma dat je door de bomen het bos niet meer ziet maar bedenk dat je niet de enige ouder bent die dit heeft doorstaan. Je kunt ook altijd voor bemoedigende woorden naar onze besloten hulpgroep waar je motiverende succesverhalen van andere ouders kunt lezen. Heb het vertrouwen in jou en je kindje, ga er samen voor en dan is zindelijkheid daar sneller dan gedacht!

Wil je nog meer motivatie? We uploaden wekelijks op onze Instagram en Facebook kanalen en sinds kort hebben we ook TikTok waar je ons op kunt volgen.

Terug naar lijst

2 reacties op “Wat te doen als je kind niet zindelijk wil worden?

 1. Mortier schreef:

  Onze dochter weet maar al te goed dat ze moet plassen op het potje maar ze zegt het niet.als we haar ze op zetten doet ze pipi. De grote boodschap dat is een ander verhaal….dit wil ze enkel in haar pamper doen.

  1. . schreef:

   Hi Lobke, belangrijk is dat het haar eigen initiatief wordt om op het potje te gaan. Probeer het dus aan haar te laten en haar af en toe te herinneren dat haar broekje droog moet blijven. Mocht er dan een ongelukje gebeuren, dan is dit wel een goed leermoment voor haar. Je kunt haar ook het ongelukje mee op laten ruimen zodat ze beseft dat het opruimen veel meer werk is dan een plasje op het potje. Wat betreft de grote boodschap zou je het in kleinere stapjes kunnen doen: eerst met de pamper op het potje, dan met een gat in de pamper en daarna zonder pamper. Zo bouwt ze het vertrouwen op en ligt de controle bij haar, heel veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *