Zindelijkheid

Wat als kind echt niet zindelijk wil worden?

Wat als kind echt niet zindelijk wil worden?

Het is een bekend probleem dat we regelmatig zien in onze hulpgroep: ouders die zich geen raad weten omdat hun kindje niet zindelijk wil worden en totaal geen interesse toont in het potje of de wc. Het kan soms al een strijd zijn voordat je begint, terwijl de weg naar zindelijkheid juist een mooi avontuur zou moeten zijn met veel plezier. In deze blog delen we enkele tips om met dit probleem om te gaan en ervoor te zorgen dat de zindelijkheidstraining een positieve ervaring wordt die je samen met je kindje beleeft.

  1. Let op de signalen: Het is belangrijk om goed op te letten of je kindje wel echt klaar is voor de zindelijkheidstraining. Let op signalen zoals interesse tonen in het potje of de wc, aangeven dat hij of zij moet plassen of poepen, of droge periodes heeft tijdens de dag. We hebben ook nog meerdere signalen waar je op kunt letten. Welke dat zijn lees je in dit artikel. Wanneer drie of meer van deze signalen aanwezig zijn, kun je starten met de zindelijkheidstraining.
  2. Stimuleer interesse: Als je kindje voldoende signalen vertoont om te starten met de training, kun je hem of haar stimuleren voor zindelijkheid. Lees bijvoorbeeld samen boekjes over plassen en poepen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Laat je kindje een mooie drinkbeker uitkiezen die hij of zij mooi vindt en zoek samen een potje en/of wc-verkleiner uit. Maak de wc leuker door bijvoorbeeld mooie zelfgemaakte tekeningen en knutselwerkjes op te hangen of het potje en/of de wc-verkleiner te versieren. Als je de voorbereidingen al op een leuke manier begint zal de zindelijkheidstraining ook vlotter verlopen.
  3. Maak het minder spannend: Soms kan een kindje tijdens de training erg vermoeid raken en lijkt zindelijkheid ineens ver weg. Het is natuurlijk ook een intensieve periode waarbij je kindje ineens geen luier meer gaat dragen. Moedig je kindje aan met positieve woorden en straal vertrouwen uit. Zie het als een teaminspanning, waarbij jullie samen de uitdaging aangaan. Besteed zo min mogelijk aandacht aan ongelukjes en prijs vooral de succesjes. Het is jullie samen tegen de ongelukjes!
  4. Geef ruimte en toon begrip: Leg niet te veel druk op je kindje, want dit kan het proces bemoeilijken en kan er zelfs voor zorgen dat je kindje een afkeer tegen het potje of de wc gaat krijgen. Als er al succesjes zijn geweest, laat dan weten dat hij of zij al heeft laten zien dat hij of zij het al heel goed kan. Als er ongelukjes gebeuren, zie het dan als leermomenten die jullie dichterbij een succesje gaat brengen. Wanneer je kindje niet zindelijk wil worden is het goed om erachter proberen te komen waarom je kindje niet zindelijk wil worden. Vraag aan hem of haar wat er is. Misschien ervaart hij of zij angst of heeft hij of zij een vervelende ervaring gehad met plassen of poepen. Wanneer je dit weet kun je de angst of spanning beter wegnemen en hem of haar geruststellen. Je kunt bijvoorbeeld aan je kindje vertellen over een ervaring die jij weleens gehad hebt en dat het iedereen kan overkomen.
  5. Werk aan je mindset: Zindelijkheidstraining vergt vaak ook een positieve mindset en dit is niet altijd even makkelijk. Vooral op de eerste dagen als er veel ongelukjes kunnen gebeuren. Houd vol, ook als er na enkele dagen nog geen succes is geboekt. Herinner jezelf eraan waarom je met de training bent begonnen en wees ervan overtuigd dat jullie dit samen kunnen bereiken. Weet dat je niet alleen staat en zoek steun in bijvoorbeeld onze besloten Facebook hulpgroep met motiverende succesverhalen van andere ouders.

Wil je meer motivatie en steun? Volg dan onze wekelijkse updates op Instagram, Facebook en TikTok!

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

2 reacties op “Wat als kind echt niet zindelijk wil worden?

  1. Mortier schreef:

    Onze dochter weet maar al te goed dat ze moet plassen op het potje maar ze zegt het niet.als we haar ze op zetten doet ze pipi. De grote boodschap dat is een ander verhaal….dit wil ze enkel in haar pamper doen.

    1. Anouk . schreef:

      Hi Lobke, belangrijk is dat het haar eigen initiatief wordt om op het potje te gaan. Probeer het dus aan haar te laten en haar af en toe te herinneren dat haar broekje droog moet blijven. Mocht er dan een ongelukje gebeuren, dan is dit wel een goed leermoment voor haar. Je kunt haar ook het ongelukje mee op laten ruimen zodat ze beseft dat het opruimen veel meer werk is dan een plasje op het potje. Wat betreft de grote boodschap zou je het in kleinere stapjes kunnen doen: eerst met de pamper op het potje, dan met een gat in de pamper en daarna zonder pamper. Zo bouwt ze het vertrouwen op en ligt de controle bij haar, heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *