Droog in 1 week, waarom?

Toen je in verwachting was van jullie kindje had je misschien al een werknaam bedacht, kruimel, spruit, boontje, guppie, erwtje… en ondertussen dacht je na over zijn of haar echte naam. 
Ook had je misschien al ideeën over hoe je jullie ‘spruitje’ straks zou gaan opvoeden.
Positief opvoeden ofwel positive parenting, een veelgebruikte term. Natuurlijk! Een beetje vreemde term ergens, want wie wil zijn kindje nou negatief opvoeden, niemand toch? 
Maar het dekt de lading. Je bent in de wolken en wil het allerbeste voor je kindje. 
Maar wat is het allerbeste? En is er wel een allerbeste manier of is ieder kind uniek? 
En heeft elk kind een andere aanpak nodig? Zeker weten!

 

De Zindelijkheidsbox is ook als een guppie begonnen. We google’n onszelf een weg door het ouderschap, net als vele andere ouders waarschijnlijk. Zo deden we dat ook toen we ons 1e kindje van toen 2,5 jaar zindelijk wilde leren worden. Maar wat een informatie, zoveel tips, maar niet echt een houvast, een stappenplan of zoiets, waarbij je als ouders bij de hand genomen wordt. Zeker niet voor de wijze waarop wij het graag wilde doen. Intensief aan de slag, zodat je met een week of wat echt uit de luiers bent.
 
We zagen veel tips en ook een manier waarop het in drie dagen zou lukken. Dat sloot nog het meeste aan bij wat wij in gedachten hadden. Niet dat het binnen drie dagen moest lukken, maar meer dat we geen maanden met een potje in de weer wilde zijn. Dus gingen we op onze eigen manier, met bergen tips van Internet aan de slag. En is het ons binnen een week gelukt. 

Vrienden waren benieuwd hoe we dit gedaan hadden, omdat hun kindjes vaak al een stuk ouder waren en nog niet zindelijk. We besloten er een programma voor te ontwikkelen.


Droog in 1 week. Waarom een week?


Rond dag 4 van onze weg naar zindelijkheid hadden we het wel een beetje gehad.
Veel ongelukjes, ons meisje leek het nog niet te snappen… Was ze er wel aan toe? Of misschien nog te jong? Allerlei vragen die ons nu ook veel gesteld worden. 

Wij besloten er een week voor uit te trekken om het voor onszelf af te bakenen. Het is best intensief wanneer je het zoveelste ongelukje staat op te dweilen.

Bij ons meisje ging de knop rond de 6e dag om en daarna ging het zó snel. Ineens had ze het door. Wat waren we trots en wat was ons meisje trots! Het beste besluit voor ons op dat moment om het vol te houden en het lukte nog

Deze drie elementen zijn hierbij belangrijk:

  • Beloningsgericht; we gebruiken beloningskaarten met vrolijke dierenstickers; kinderen vinden het fantastisch de stickers op hun kaart te mogen plakken en hebben al snel door dat ze er een ‘klein’ cadeautje mee kunnen verdienen. Met de nadruk op klein, omdat het niet de bedoeling is de druk op te voeren.
  • Coaching; middels de besloten Facebook Community begeleiden we ouders bij al hun vragen totdat hun kind zijn of haar plas diploma heeft verdiend. Ook kun je hier sparren met andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten.
  • Onverdeelde aandacht; we vragen ouders er een volledige week voor uit te trekken, waardoor jouw kind het in alle rust kan leren. En jullie kunnen terugkijken op een succesvolle en fijne week vol aandacht met elkaar. Ondanks het dweilen 😉

Omdat positief opvoeden ons aanspreekt hebben we de training hierop gebaseerd.
Inmiddels hebben we met de Zindelijkheidsbox al ruim 15.000 ouders mogen begeleiden, hebben we op basis daarvan continue het programma aangepast en is het inmiddels geen guppie meer, maar een methode geworden.

Plaats een reactie