Zindelijkheid

Droog in 1 week, waarom?

Droog in 1 week, waarom? 1

Toen je in verwachting was van jullie kindje had je misschien al een werknaam bedacht, kruimel, spruit, boontje, guppie, erwtje… en ondertussen dacht je na over zijn of haar echte naam. 
Ook had je misschien al ideeën over hoe je jullie ‘spruitje’ straks zou gaan opvoeden.
Positief opvoeden ofwel positive parenting, een veelgebruikte term. Natuurlijk! Een beetje vreemde term ergens, want wie wil zijn kindje nou negatief opvoeden, niemand toch? 
Maar het dekt de lading. Je bent in de wolken en wil het allerbeste voor je kindje. 
Maar wat is het allerbeste? En is er wel een allerbeste manier of is ieder kind uniek? 
En heeft elk kind een andere aanpak nodig? Zeker weten!

Droog in 1 week, waarom? 2

De Zindelijkheidsbox is ook als een guppie begonnen. We google’n onszelf een weg door het ouderschap, net als vele andere ouders waarschijnlijk. Zo deden we dat ook toen we ons 1e kindje van toen 2,5 jaar zindelijk wilde leren worden. Maar wat een informatie, zoveel tips, maar niet echt een houvast, een stappenplan of zoiets, waarbij je als ouders bij de hand genomen wordt. Zeker niet voor de wijze waarop wij het graag wilde doen. Intensief aan de slag, zodat je met een week of wat echt uit de luiers bent.

We zagen veel tips en ook een manier waarop het in drie dagen zou lukken. Dat sloot nog het meeste aan bij wat wij in gedachten hadden. Niet dat het binnen drie dagen moest lukken, maar meer dat we geen maanden met een potje in de weer wilde zijn. Dus gingen we op onze eigen manier, met bergen tips van Internet aan de slag. En is het ons binnen een week gelukt. 

Vrienden waren benieuwd hoe we dit gedaan hadden, omdat hun kindjes vaak al een stuk ouder waren en nog niet zindelijk. We besloten er een programma voor te ontwikkelen.

Droog in 1 week. Waarom een week?

Rond dag 4 van onze weg naar zindelijkheid hadden we het wel een beetje gehad.
Veel ongelukjes, ons meisje leek het nog niet te snappen… Was ze er wel aan toe? Of misschien nog te jong? Allerlei vragen die ons nu ook veel gesteld worden. 

Wij besloten er een week voor uit te trekken om het voor onszelf af te bakenen. Het is best intensief wanneer je het zoveelste ongelukje staat op te dweilen.

Bij ons meisje ging de knop rond de 6e dag om en daarna ging het zó snel. Ineens had ze het door. Wat waren we trots en wat was ons meisje trots! Het beste besluit voor ons op dat moment om het vol te houden en het lukte nog

Deze drie elementen zijn hierbij belangrijk:

 • Beloningsgericht; we gebruiken beloningskaarten met vrolijke dierenstickers; kinderen vinden het fantastisch de stickers op hun kaart te mogen plakken en hebben al snel door dat ze er een ‘klein’ cadeautje mee kunnen verdienen. Met de nadruk op klein, omdat het niet de bedoeling is de druk op te voeren.
 • Coaching; middels de besloten Facebook Community begeleiden we ouders bij al hun vragen totdat hun kind zijn of haar plas diploma heeft verdiend. Ook kun je hier sparren met andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten.
 • Onverdeelde aandacht; we vragen ouders er een volledige week voor uit te trekken, waardoor jouw kind het in alle rust kan leren. En jullie kunnen terugkijken op een succesvolle en fijne week vol aandacht met elkaar. Ondanks het dweilen 😉

Omdat positief opvoeden ons aanspreekt hebben we de training hierop gebaseerd.
Inmiddels hebben we met de Zindelijkheidsbox al ruim 15.000 ouders mogen begeleiden, hebben we op basis daarvan continue het programma aangepast en is het inmiddels geen guppie meer, maar een methode geworden.

Droog in 1 week, waarom? 3

Terug naar lijst

4 reacties op “Droog in 1 week, waarom?

 1. Femke schreef:

  Goedenavond,
  Wij zitten nu op dag 7 van de zindelijkheidstraining. Onze dochter van 2,5 jaar leek het vrij snel te begrijpen en geeft het grootste gedeelte van de dag aan dat ze naar het potje moet. Toch heeft ze elke dag nog 2 plasongelukjes, zelfs als we haar vlak daarvoor hebben herinnerd met de zin “zeg maar tegen papa/mama als je moet plassen/poepen”. We zijn gewoon thuis, reageren rustig en consequent op de ongelukjes, maar toch blijft het misgaan. Komt dit meer voor?
  Groetjes,
  Femke

  1. Dustin v. schreef:

   Hoi Femke,

   Zijn het bepaalde momenten waarop de ongelukjes gebeuren? Bijvoorbeeld vaak aan het einde van de dag? Het kan zijn dat ze dan wat meer moe is, waardoor het eerder misgaat. Wanneer je consequent volhoudt op de manier zoals je beschrijft doe je het supergoed en zal het echt snel beter gaan. Niet aan jezelf gaan twijfelen hoor. Gewoon doorgaan, net iets vaker herinneren op de momenten waarop je verwacht dat het mis kan gaan. Niet boos worden als het misgaat en haar gewoon lekker laten helpen bij het opruimen van de ongelukjes, dan gaat het snel beter.

 2. Shana schreef:

  Mijn dochter 2 jaar en 4 maanden heeft precies nog niet het besef dat ze een ongelukje heeft gehad . Ze is nat en speelt gewoon verder . En als ze toevallig iets op het potje heeft gedaan , begin ik enthousiast te klappen en dan doet zij el met mij mee maar ze snapt niet wat ze heeft gedaan . Is ze er klaar voor om er al mee te beginnen

  1. Dustin v. schreef:

   Hoi Shana,

   Gezien haar leeftijd is de kans groot dat ze er echt al wel klaar voor is. Maar het is belangrijker om te letten op de signalen dan alleen naar leeftijd te kijken. Wanneer je 3-4 signalen herkent kun je starten.

   Signalen zijn:

   – Kan zij lopen
   – Kan zij jou iets duidelijk maken met of zonder spraak?
   – Kan zij een eenvoudig taakje begrijpen/ uitvoeren
   – Kan zij iets of iemand nadoen?
   – Kan zij iets kleins van de grond oprapen
   – Geeft zij het aan wanneer er iets in de luier is gedaan?
   – Kan zij nee zeggen?

   Groetjes, Janneke
   Zindelijkheidsbox.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *