Hoe vaak zet je je kindje op de wc tijdens zindelijkheidstraining? Je wilt het natuurlijk niet overdrijven, maar ook weer niet te laat zijn en dat er ongelukjes gebeuren. Als je de Zindelijkheidsbox hebt besteld krijg je er trainingsschema’s bij waarop je precies de tijden kunt bijhouden wanneer jouw kindje naar de wc of op het potje gaat. Zo zul je zien dat er ook regelmaat in zit en kun je daar makkelijk op inspelen.
De belangrijkste tijden
De tijden die je het beste kunt aanhouden om je kind naar de wc te laten gaan zijn in ieder geval de volgende:
- Nadat je kindje wakker is geworden
- Na een maaltijd, de darmen zijn dan namelijk nog volop aan het werken waardoor het poepen vaak makkelijker is
- Voor een dutje of voordat je kindje in de avond naar bed gaat
Het is slim om hem of haar op het begin om de 2 uur te herinneren op het begin. Of misschien geeft jouw kind zelfs wel signalen als hij of zij naar de wc moet. De signalen kunnen bijvoorbeeld, aan de luier trekken, wiebelen of zich afzonderen zijn. Waarom kinderen bijvoorbeeld in een hoekje poepen lees je in deze blog. Uiteindelijk moet het zijn of haar eigen initiatief worden dus probeer in de loop van de week van trainen het herinneren ook af te bouwen en ervoor te zorgen dat jouw kindje uit zichzelf op het potje of de wc gaat of aangeeft dat hij of zij moet poepen en plassen.
Wat als je kind de hele tijd op het potje of de wc wil
Er zijn ook kindjes die het potje of de wc ontzettend interessant vinden. Zo interessant dat ze er het liefste de hele tijd op blijven zitten. Helaas is dit niet de beste manier wanneer je met zindelijkheidstraining bezig bent want daardoor kan je kindje per ongeluk een succesje hebben. Ook kan het zijn dat het potje uiteindelijk saai word omdat hij of zij er te vaak op heeft gezeten. Het is dus slim om dus tegen jouw kindje te vertellen dat hij of zij alleen op het potje of de wc gaat wanneer hij of zij écht moet poepen of plassen. Laat hem of haar maximaal 3 minuten op het potje of de wc zitten. Wanneer je kind alsnog weerstand geeft kun je er een spelletje van maken door bijvoorbeeld te zeggen: ”Wie het eerste bij de bank/keuken is!”
Het kan ook zo zijn dat je kindje om de 10 minuten kleine druppels plast. Op het begin van de training kan dit weleens voorkomen en kun je het zien als een prestatie en dit eventueel belonen maar als je verder in de training bent kun je hem of haar ook uitleggen dat hij of zij goed moet uitplassen en dat het de bedoeling is om echte plasjes te maken. Zo voorkom je ook dat je kindje te vaak op het potje of de wc wil.
Wat als je kind er niet op wil
Maar wat nou als je kind helemaal niet op de wc of het potje wil? We raden als eerste aan om het potje of de wc aantrekkelijk te maken. Kies samen een potje uit, versier deze of versier de wc met mooie zelfgemaakte tekeningen. Wil dit niet werken? Dan kun je ook wat blauwe kleurstof in de wc of het potje doen en tegen je kindje vertellen dat hij of zij kan toveren, dit vinden kinderen meestal ook erg leuk. Lees samen boekjes of kijk filmpjes over poep en plas en hoe het lichaam precies werkt. Jouw kindje heeft zelf de controle over zijn of haar poep en plas en laten deze nu net heel erg van zwemmen in het potje of op de wc houden. Hij of zij kan daar dus voor zorgen!
Willen bovenstaande tips nog niet werken? Dan hebben we hier nog meer tips. Maar je mag ons natuurlijk ook altijd een berichtje sturen als je ten einde raad bent en even niet meer weet hoe je het aan moet pakken. Het komt goed!