Fantastisch, het is voor ouders en peuters geweldig wanneer jullie het laatste stapje naar volledige zindelijkheid mee willen stimuleren. 

Wanneer een peuter thuis de Zindelijkheidstraining van de Zindelijkheidsbox heeft gevolgd is hij of zij zover om zelf aan te geven wanneer hij of zij naar het toilet moet. Een hele stap!

Ouders hebben een intensieve trainingsweek achter de rug, prijs hun hier gerust voor 🙂 Ze hebben hun kindje geleerd overdag zindelijk te zijn. Vanaf dag éen van de training hebben ze de pamper overdag weggelaten, het kindje extra veel laten drinken en heel veel gedweild. De kindjes hebben veel leuke dierenstickers geplakt op de beloningskaarten, mini cadeautjes gekregen en hun plas diploma behaald!

Stem met de ouders af welke ondersteuning zijn of haar kindje nog van jullie nodig heeft. Sommige kindjes zijn namelijk al helemaal droog, anderen kunnen nog wat dromerig zijn en extra reminders nodig hebben. Het is belangrijk om het initiatief bij de peuter te houden!

Zeg jij het wanneer je naar het toilet moet?

In een andere omgeving dan thuis kan een peuter soms meer afgeleid zijn, daarom is het van belang het kindje te helpen herinneren dat hij of zij het moet zeggen wanneer het naar de toilet moet.

Let goed op deze signalen:

  • Staat hij of zij te wiebelen?
  • Grijpt hij of zij naar zijn of haar kruis?
  • Staat hij of zij in een hoekje?

Doe in géén geval een Pamper om wanneer hij of zij wakker is. Dit zou voor een peuter te verwarrend zijn. Ook niet bij uitstapjes. Stem even af met de ouders of ze wel een slaapbroekje gebruiken. Is dit het geval? Noem het dan ook een slaapbroekje in plaats van een luier.

Veel meer is er niet nodig, na een à twee weken zullen er echt geen ongelukjes meer volgen, het is dan voor deze peuter automatisme geworden en dit geeft hem of haar een zelfverzekerd gevoel en scheelt het kinderdagverblijf vele vieze luiers!

Aanmelden

Willen jullie de kindjes op jullie kinderdagverblijf ook bij deze ontwikkeling ondersteunen? Meld je dan hieronder gratis aan als partner van de Zindelijkheidsbox.

    Zo kunnen ouders in de buurt zien welk kinderdagverblijf in hun omgeving peuters ondersteunt bij al hun mijlpalen. Wij vermelden jullie kinderdagverblijf dan op onze website.

    Benieuwd welk beloningssysteem de peuters gebruikt hebben? Klik dan hier om deze te bekijken.