Zindelijkheid tips

Waarom is mijn kind niet meer zindelijk?

Waarom is mijn kind niet meer zindelijk? 1

Yes, eindelijk is je kindje zindelijk en kunnen de luiers uit huis. Maar dan ineens is er toch weer een terugval. Misschien na een maand of na een wat langere tijd. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe dit nu kon gebeuren. Wij zien deze vraag ook regelmatig voorbij komen in onze Facebook Hulpgroep (als je de Zindelijkheidsbox besteld krijg je toegang tot deze groep). Er zijn een aantal dingen die voor een terugval kunnen zorgen en ook wat je ertegen kunt doen.

  1. Er vind een verandering plaats in het leven van je kindje. Dit kan een grote of een kleine verandering zijn. Bijvoorbeeld een nieuwe juf op school of een nieuwe klas maar ook een verandering thuis in het gezin zoals een nieuw broertje of zusje of een nieuw bed kan al zorgen voor een terugval van zindelijkheid. Probeer in deze gevallen niet te veel aandacht aan de ongelukjes te besteden maar doe een stapje terug en herinner jouw kindje er weer iets vaker aan om naar de wc te gaan. Bij een succesje reageer je ook weer wat enthousiaster net zoals tijdens de Zindelijkheidstraining.
  2. Je kindje mist misschien de intensieve aandacht van tijdens de zindelijkheidstraining en/of het belonen. We raden dan niet aan om hem of haar op het gebied van zindelijkheid te belonen maar een beloningskaart te gebruiken voor een andere taak die hij of zij nog moet leren. Je kunt dan denken aan je eten opeten of naar bed toe gaan zonder te mopperen. Zo verleg je de focus van zindelijkheid naar iets anders, heeft hij of zij alsnog de juiste aandacht én leert je kindje hier ook nog iets van.
  3. Een ongelukje is normaal. Tot de leeftijd van 6 of 7 jaar is het normaal dat er zich een ongelukje voordoet. Als dit vaker gebeurt spreken we van een terugval. Schiet bij één ongelukje dus ook niet meteen in paniek want het kan goed zijn dat dit eenmalig was. Wanneer er zich een ongelukje voordoet kun je jouw kindje wel mee laten opruimen. Zo wordt hij of zij zich er ook bewust van dat het makkelijker is om naar de wc te gaan dan plas of poep op te ruimen, zich te moeten wassen en schone kleding aan te moeten doen.

Hopelijk helpen bovenstaande tips! Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook en Instagram voor wekelijkse tips.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *