Zindelijkheid

Waarmee ga je beginnen als je een kind zindelijk wilt maken?

Waarmee ga je beginnen als je een kind zindelijk wilt maken? 1

Waarmee je gaat beginnen als je een kind zindelijk wilt maken was het eerste wat we ons afvroegen voordat de Zindelijkheidsbox ontstond. We hadden namelijk geen idee hoe we moesten beginnen en nadat we gingen zoeken op Google kwamen we ook niet heel veel verder. We kunnen ons dus voorstellen dat jij die vraag ook hebt en geen flauw idee hebt hoe je moet starten. Daarom hebben we een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.

De signalen die je kind geeft

Het is makkelijk als je kind signalen geeft waaraan je kunt zien dat hij of zij klaar is om zindelijk te leren worden. Ook is het belangrijk dat hij of zij 18 maanden of ouder is want dan is je kindje lichamelijk klaar en heeft hij of zij de controle over de poep en plas. We adviseren om te starten tussen de 2 en 2,5 jaar omdat die leeftijden de meeste kans van slagen geeft. Maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en zal het ene kindje er eerder of later zindelijk zijn dan de ander. Kan je kindje bijvoorbeeld zelfstandig lopen en een eenvoudige taak uitvoeren? Dan kun je al bijna starten. Ben je benieuwd wat de andere signalen zijn en waar je op met letten om te zien of jouw kindje toe is aan zindelijkheidstraining? Lees dan deze blog.

De zindelijkheidstraining voorbereiding

Je kunt niet van de ene op de andere dag starten met de zindelijkheidstraining. Het is namelijk slim om je goed voor te bereiden en maak van de voorbereiding ook samen met je kindje een feestje. Een goed begin is tenslotte het halve werk. Als je de box hebt besteld staat in het trainingsprogramma hoe je je precies kunt voorbereiden op de zindelijkheidstraining en wat je hier allemaal voor nodig hebt. Zo weet je dus precies wat je te doen staat en hoef je je daar geen druk meer over te maken. Je koop onder andere (samen met je kindje) het potje, de wc-verkleiner, een opstapje en natuurlijk niet te vergeten, de cadeautjes! Maar je hebt natuurlijk nog meer nodig, namelijk..

Een positieve mindset

En mogen we daar ook een bult zelfvertrouwen aan toevoegen? Straal het vertrouwen uit naar je kleintje wanneer jullie starten en zorg dat de zindelijkheidstraining een moment wordt waar je met veel plezier op terug kunt kijken. Kinderen voelen altijd heel goed aan hoe een ouder zich voelt en met de zindelijkheidstraining is dit niet anders. Als jij er vol energie en met veel positiviteit in gaat zal jouw kindje dat ook voelen. Zit het op een gegeven moment toch even tegen en heb je motiverende woorden nodig? Dan kun je terecht in onze Facebook Hulpgroep die we speciaal hebben opgericht zodat we jouw vragen kunnen beantwoorden maar ook om weer de motivatie te krijgen van ons maar ook van andere ouders. Er staan mooie succesverhalen in maar je kunt er ook de vragen van andere ouders vinden, zo kun je lezen dat je niet de enige bent die tegen deze problemen aan loopt.

Ga jij beginnen?

Heb je na het lezen van deze blog nog steeds twijfels hoe je het aan moet pakken en/of dat jouw kindje (maar ook jijzelf) echt klaar zijn om te beginnen met het zindelijk leren worden? Kijk dan ook op onze social media kanalen zoals Instagram, Facebook en TikTok voor meer tips of stuur ons een privé berichtje! En voor de ouders die de zindelijkheidstraining zijn begonnen, hoe zijn jullie begonnen? Wij zijn heel erg benieuwd naar jullie antwoord dus laat het hieronder in de comments weten.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *