Zindelijkheid

Met welke leeftijd is een kind echt zindelijk?

Met welke leeftijd is een kind zindelijk?

Met welke leeftijd is een kind buiten Nederland zindelijk? Een leuk weetje: In Niet-Westerse landen zijn kinderen veel eerder zindelijk. Zij zijn vaak jonger dan de leeftijd van 2(!) jaar en gebruiken een methode genaamd Baby-Zindelijkheids-Communicatie. Deze methode houdt in dat ouders de signalen oppikken die hun kleintje geeft, waardoor ze kunnen zien wanneer het kind klaar is om te starten met zindelijkheidstraining. Hoewel deze methode anders is dan de zindelijkheidstraining die wij kennen, kan het wel een waardevolle aanvulling zijn voordat je met de training begint.

De leeftijd voor zindelijkheidstraining

Bij onze zindelijkheidstraining en Zindelijkheidsbox raden we aan om tussen de leeftijd van 2 en 2,5 jaar te beginnen, omdat dit de leeftijdscategorie is waarin kinderen de meeste kans hebben om succesvol zindelijk te worden. Ook zijn ze zelfstandiger en kunnen ze rond deze tijd lopen en iets duidelijk maken aan hun ouders.

Natuurlijk zijn er altijd kinderen die eerder of later willen beginnen want soms hebben we kinderen van nog geen 2 jaar oud die zindelijk zijn terwijl een ander kindje zindelijk leert worden met de leeftijd van 3 jaar. Houdt wel in gedachte dat een jong kind leergieriger is en minder moeite heeft met afscheid nemen van de luiers. Maar het allerbelangrijkste is om niet te veel druk op het kind te leggen, maar wel te stimuleren en te ondersteunen.

Hier zijn enkele tips om dit te doen:

  1. Volg de signalen: Let goed op de signalen die je kind geeft wanneer hij of zij op het potje of naar de wc moet. Dit kunnen bijvoorbeeld gezichtsuitdrukkingen, houdingsveranderingen of woorden zijn. Door deze signalen te herkennen, kun je je kind helpen om op het juiste moment naar de wc te gaan.
  2. Creëer een routine: Stel een regelmatig wc-schema in (in onze box hebben we handige schema’s zitten die je alleen nog hoeft in te vullen), waarbij je kind op vaste tijden naar de wc gaat. Dit helpt het kind om gewend te raken aan het idee van zindelijkheid en maakt het gemakkelijker om het te volgen. Ook is het voor je kindje fijn als hij of zij een routine hierin krijgt.
  3. Beloon succes: Moedig je kind aan en beloon het wanneer het met succes naar de wc gaat. Dit kan bijvoorbeeld door stickers te geven met een speciaal beloningssysteem of door een klein cadeautje te geven. Op deze manier creëer je een positieve associatie met zindelijkheid. Wij merken bij Zindelijkheidsbox dat dit kinderen heel veel motivatie kan geven. Een beloning hoeft ook niet altijd in de vorm van een cadeau te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een ijsje, snoepje of samen een dansje doen op het favoriete lied van je kindje.
  4. Geduld en begrip: Het is belangrijk om geduldig en begripvol te zijn tijdens de zindelijkheidstraining. Er zullen onvermijdelijk ongelukjes gebeuren, en het is belangrijk om kalm te blijven en je kind gerust te stellen. Straf het kind niet voor ongelukjes, maar moedig het juist aan om het de volgende keer beter te doen. Een positieve benadering werkt het beste. Soms lijkt het alsof er niets gebeurt maar bedenk dat er al veel in het hoofdje van je kind omgaat en dat hij of zij het nog moet leren herkennen om op het potje of op de wc te plassen.

Het is ook verstandig om ruim van tevoren met zindelijkheidstraining te beginnen als je kind binnenkort naar het basisonderwijs gaat. In Nederland is dit met de leeftijd van 4 jaar maar in België al veel eerder. Op deze manier hoef je de training niet onder te veel druk te doen, waardoor het soms nog lastiger kan zijn. Gun jezelf en je kind de tijd om op een fijne en leuke manier zindelijk te worden en om er samen een feestje van te maken.

Onthoud dat de ervaring van zindelijk worden een teaminspanning is. Maak er een mooie ervaring van waar je later met plezier op terug kunt kijken. Jullie kunnen dit samen! Blijf positief, blijf ondersteunend en wees trots op de vooruitgang die je kind boekt. Succes met de zindelijkheidstraining!

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *