Zindelijkheid tips

Kan je een kind trainen om zindelijk te worden?

Kan je een kind trainen om zindelijk te worden?

Kan je een kind trainen om zindelijk te worden? Als je dit op Google in typt staat er vaak niet dat je je kind traint om zindelijk te worden maar dat hij of zij leert om zindelijk te worden. En je kunt hem of haar dat zeker leren. We geven je in deze blog een kort overzicht hoe je dat aan kunt pakken.

Stap 1: De interesse opwekken

Mocht er nog geen interesse in het zindelijk worden zijn, dan kun je op een subtiele manier toch de interesse opwekken bij je kindje. Je doet dit door hem of haar kennis te laten maken met het potje. Je kunt deze bijvoorbeeld samen kopen samen met de wc verkleiner en eventueel een opstapje. Om het nog leuker te maken kun je deze ook versieren. Je kunt ook samen met je kindje een mooie drinkbeker uitzoeken die je speciaal voor het zindelijk leren worden kunt kopen.

Daarnaast is het ook goed om alvast samen boekjes te lezen of filmpjes te kijken over zindelijkheid. Vaak staat er in kinderboekjes op een leuke manier beschreven hoe het lichaam precies werkt en hoe het proces in het lichaam gaat van het eten van een maaltijd tot een plasje of poepje. Je kunt dan denken aan het boek Pretpark de Poepfabriek of Bobbi op het potje. We hebben in onze webshop ook nog andere boeken staan waarbij je kindje op een leuke manier kennis kan maken met zindelijk worden.

Stap 2: De signalen

Als de interesse er is en je merkt dat er voldoende signalen zijn kun je starten. Maar hoe weet je wat de signalen zijn? Deze hebben we voor je op een rijtje gezet. Herken je er 3 of meer? Dan kun je in principe starten met zindelijkheidstraining.

  • Kan jouw kindje nee zeggen?
  • Kan jouw kindje iets oprapen van de grond?
  • Kan jouw kindje een eenvoudige taak uitvoeren?
  • Kan jouw kindje iets of iemand nadoen?
  • Kan jouw kindje duidelijk maken aan jouw dat er iets in de luier is gedaan?
  • Kan jouw kindje jouw iets duidelijk maken met of zonder woorden?
  • Kan jouw kindje zelfstandig lopen?

Hoeveel signalen herken jij?

Stap 3: Zindelijkheid stimuleren

Denk je dat je nog niet voldoende signalen herkend of twijfel je of hij of zij er wel echt klaar voor is? Dan kun je zindelijkheid nog eens extra stimuleren. Neem hem of haar eens mee naar de wc als je zelf moet gaan. Jonge kinderen vinden dit vaak reuze interessant en zijn erg benieuwd wat papa en/of mama daar nu eigenlijk doet? Het kan zelfs zo zijn dat ze je na gaan doen en meteen de handelingen van een bezoek aan de wc oppikken. Je kunt eventueel nog de boekjes erbij pakken en als je nog geen potje en andere spullen die je nodig hebt hebt gekocht neem je kindje dan ook mee. Zo krijgen zij ook de controle en vaak werkt dat super motiverend.

Kijk ook eens naar de signalen wanneer jouw kindje aan het poepen of plassen is in zijn of haar luier. Kinderen trekken vaak een gezicht als ze aan het persen zijn of trekken zich terug in een hoekje van de woonkamer omdat ze privacy willen. Deze signalen zijn straks wanneer je met de training gaat beginnen super fijn om op te letten zodat je hem of haar op tijd kunt herinneren om op het potje of de wc te gaan.

Stap 4: De voorbereiding

Dan is het nu bijna tijd om te beginnen met de zindelijkheidstraining. Nog een belangrijke vraag: Ben jij er ook klaar voor? Vaak zijn onze kindjes er wel klaar voor maar twijfelen ouders zelf nog. Goed om die twijfel bij jezelf weg te nemen zodat je in een ontspannen sfeer en rust de training kunt gaan doen. Wanneer je de box hebt besteld is het slim om van te voren het programma boekje door te lezen zodat je niet voor verassingen komt te staan en je op verschillende situaties kunt inspelen. Naast het programma boekje vind je in de box ook het beloningssysteem met stickervellen en stickers en de schema’s waarbij je precies in kunt vullen wanneer jouw kindje moet plassen en/of poepen. Tot slot vind je natuurlijk ook het plas- en poepdiploma in de box. Want die kan natuurlijk niet ontbreken wanneer jouw kindje zindelijk is!

Stap 5: De zindelijkheidstraining

Zijn jullie er klaar voor? Dan kunnen jullie met veel plezier (en vooral geen druk en stress) starten met de zindelijkheidstraining. Mocht je toch nog ergens over twijfelen of je weet het niet meer omdat er op de eerste dagen alleen maar ongelukjes lijken te gebeuren? Dan kun je je ook aanmelden voor onze speciale Facebook Hulpgroep waarin we je vragen beantwoorden of je even bemoedigende woorden nodig hebt van ons en/of andere ouders. Zorg ervoor dat jij met je kindje één team bent en ervoor gaan zorgen dat die luiers binnen no-time de deur uit kunnen en je natuurlijk terug kunt kijken op een leuke zindelijkheidstraining!

Ben je nieuwsgierig geworden of onze box daarbij kan helpen? Neem dan een kijkje bij onze producten. Voor meer tips kun je ook op onze social media kanalen zoals Instagram, Facebook en TikTok kijken.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *