Zindelijkheid tips

Kan je een kind trainen om zindelijk te worden? 5 stappen voor succes

Kan je een kind trainen om zindelijk te worden? 5 stappen voor succes

Wanneer je op Google zoekt naar manieren om je kind zindelijk te maken, zie je vaak dat er niet wordt gesproken over het ‘trainen’ van je kind, maar eerder over het ‘leren’ van zindelijkheid. Toch is het zeker mogelijk om je kind te trainen om zindelijk te worden. Ook al klinkt trainen strenger dan leren, dat hoeft het absoluut niet te zijn. Het mag juist een feestje worden. In deze blog delen we een stappenplan hoe je dit kunt aanpakken. Geef er vooral ook jouw draai aan. Of vind je het moeilijk? Volg dan ons programma van 7 dagen.

Stap 1: De interesse opwekken

Als je merkt dat je kind nog niet echt interesse heeft in zindelijkheid, kun je op een subtiele manier die interesse wekken. Begin ook niet overhaast met trainen maar kijk echt wat het juiste moment is. Een effectieve manier is om je kind kennis te laten maken met het potje. Ga samen met je kind een potje, een wc-verkleiner en misschien zelfs een opstapje kopen. Om het nog leuker te maken, kunnen jullie deze ook nog eens versieren. Kies samen een speciale drinkbeker uit die alleen wordt gebruikt voor het zindelijk worden. Je kindje voelt zich hierdoor ook zelfstandig en verantwoordelijk, en dat kan nog meer motiveren.

Daarnaast is het een goed idee om samen boekjes te lezen of filmpjes te kijken over zindelijkheid. Kinderboeken zoals “Pretpark de Poepfabriek” en “Bobbi op het potje” beschrijven op een leuke manier het proces van eten tot naar het potje gaan. Er zijn op internet nog meer boeken en filmpjes beschikbaar die zindelijkheid op een kindvriendelijke en leuke manier uitleggen.

Stap 2: De signalen

Het herkennen van signalen dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining is belangrijk. Hier zijn enkele signalen die erop kunnen wijzen dat je kind er klaar voor is:

  • Kan je kind “nee” zeggen?
  • Kan je kind iets van de grond oprapen?
  • Kan je kind eenvoudige taken uitvoeren?
  • Kan je kind dingen of mensen nadoen?
  • Kan je kind aangeven dat er iets in de luier is gebeurd?
  • Kan je kind communiceren, met of zonder woorden?
  • Kan je kind zelfstandig lopen?

Als je drie of meer van deze signalen herkent, kan dit een indicatie zijn dat je kunt beginnen met het trainen van zindelijkheid. Wil je meer lezen over de signalen, bekijk dan deze blog.

Stap 3: Zindelijkheid stimuleren

Als je denkt dat je kind nog niet helemaal klaar is of als je twijfelt, kun je de interesse in zindelijkheid verder stimuleren. Neem je kind bijvoorbeeld mee naar de wc als jij moet gaan. Jonge kinderen vinden dit vaak fascinerend en willen graag weten wat er gebeurt. Dit kan zelfs leiden tot het imiteren van de handelingen. Hoe jonger je kindje is, hoe makkelijker dit ook zal gaan. Je kunt ook letten op signalen wanneer je kind in zijn of haar luier plast of poept. Deze signalen zijn handig om te herkennen wanneer je begint met de daadwerkelijke training.

Stap 4: De voorbereiding

Voordat je begint met de zindelijkheidstraining, is het belangrijk om er zelf ook klaar voor te zijn. Neem eventuele twijfels weg, zodat je de training ontspannen en rustig kunt uitvoeren. Lees het programma boekje van tevoren door en zorg dat je de stappen al een keer doorgenomen hebt zodat je niet voor verassingen komt te staan. Deze voorbereidingen helpen je om makkelijker in te spelen op verschillende situaties tijdens de training. Soms zijn er onvoorziene situaties, maar dan kun je ons altijd een berichtje sturen privé of in de Hulpgroep. Hier heb je toegang tot als je de Zindelijkheidsbox hebt besteld.

Stap 5: De zindelijkheidstraining

Als jij en je kind er klaar voor zijn, is het tijd om met enthousiasme aan de zindelijkheidstraining te beginnen. Maak je geen zorgen als er in het begin (veel) ongelukjes gebeuren; dit hoort erbij. Je kind trainen om zindelijk te leren worden heeft tijd nodig, dus doe het ook vooral op jullie tempo.

Samen vormen jij en je kind een team tijdens deze fase. Met geduld, begrip en een positieve instelling zal je kind al snel zonder luiers kunnen en kun je terugkijken op een geslaagde zindelijkheidstraining!

Benieuwd naar onze Zindelijkheidsbox? Neem een kijkje in onze webshop voor handige hulpmiddelen om te starten met trainen. Meer tips vind je ook op onze sociale media: Instagram, Facebook en TikTok. Samen maken we van zindelijk worden een leuke en succesvolle stap voor jouw kind!

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *