Zindelijkheid

Hoogsensitief kind en zindelijkheidstraining: 5 super tips voor ouders

Hoogsensitief kind en zindelijkheidstraining: 5 super tips voor ouders

Mijn kind is hoogsensitief, hoe leer ik hem zindelijk worden?

Voor ouders van hoogsensitieve kinderen kunnen de gebruikelijke mijlpalen in de ontwikkeling van hun kleintje een uitdaging zijn. Het kan soms langer duren of moeilijker zijn om deze doelen te bereiken, zoals het stoppen met de speen of zindelijk worden. Dit is begrijpelijk, want hoogsensitieve kinderen ervaren de wereld intenser en reageren vaak anders op veranderingen.

“Zelf hebben we 3 kinderen, die alledrie hoogsensitief zijn. Deze ervaring hebben we verwerkt in het trainingsprogramma van de Zindelijkheidsbox. “

Het Geheim van Succes: Geduld en Begrip

We begrijpen de uitdagingen die je als ouder van een hoogsensitief kind kunt tegenkomen. Sterker nog, we hebben zelf drie kinderen die hoogsensitief zijn, dus we weten uit eigen ervaring dat zindelijkheidstraining soms wat langer kan duren. Maar onthoud, elk kind is anders, en dat geldt ook voor de snelheid waarmee ze nieuwe vaardigheden oppikken.

Stel zindelijk leren worden vooral niet uit, uit angst voor een mislukking, want met deze tips gaat het jullie zeker lukken! Hoe eerder je hiermee start, hoe meer tijd je ook hebt om je kind zindelijk te leren worden. Zo ervaart hij of zij ook niet te veel druk.

Dwing niets

Het is belangrijk om je kind nooit te dwingen, of hij of zij hoogsensitief is of niet. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een hekel aan gedwongen worden en zijn daar ook iets gevoeliger voor. Voor hen is het van cruciaal belang dat ze de controle behouden. Zet je kind niet op het potje of de wc, maar laat hem of haar het initiatief nemen. Dit zal op het eerst zorgen voor meer ongelukjes maar door een ongelukje kan jouw kind juist leren hoe het moet en zal dit hem of haar dichterbij een succesje brengen.

Gebruik de kracht van verbeelding

Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een levendige verbeelding. Een geweldige manier om hen te helpen bij zindelijkheidstraining is door gebruik te maken van deze verbeeldingskracht. Het boekje “Pretpark de poepfabriek” is een aanrader, omdat het op een leuke en visuele manier uitlegt hoe het lichaam werkt. Deze kennis kan de spanning verminderen en de weg vrijmaken voor een soepelere en meer ontspannen zindelijkheidstraining. We hebben in onze webshop nog meer leuke boekjes die op een leuke manier aan je kind kunnen leren hoe het lichaam werkt.

Begrijp de angst

Sommige hoogsensitieve kinderen vinden zindelijk worden erg spannend. In dit geval kun je alle stappen van de training van tevoren uitleggen en aankondigen dat je kind mag aangeven wanneer hij of zij klaar is voor de volgende stap. Zorg ervoor dat je duidelijk bent dat jullie deze stappen samen zullen zetten en dat de luier niet meer teruggaat. Dit geeft hen houvast en controle. En het zorgt ervoor dat het op zijn of haar eigen tempo gebeurt. Tip: begin hier dan ook ruim optijd mee zodat jullie niet veel druk ervaren tijdens het zindelijk leren worden. Want hierdoor kan de spanning juist toenoemen.

Vermoeid en prikkelbaar

Hoogsensitieve kinderen ervaren prikkels sterker dan anderen. Aan het einde van de dag kunnen ze daardoor vermoeider zijn dan hun niet-hoogsensitieve leeftijdsgenoten. Zorg voor extra rustmomentjes en herinner hen aan het droog blijven van hun broekje. Een beetje fysiek contact kan hierbij helpen.

Hoogsensitieve kinderen kunnen je vertragen en bewuster maken van de wereld om je heen, wat een prachtig geschenk is.

Heb je vragen of heb je behoefte aan meer tips? Aarzel niet om ze te stellen via onze e-mail info@zindelijkheidsbox.nl of via onze social media kanalen zoals Instagram of Facebook! Heb je onze box besteld? Dan krijg je automatisch toegang tot onze besloten hulpgroep. We begrijpen de uitdagingen waar je voor staat en we staan klaar om te helpen. Samen maken we de reis van zindelijkheidstraining succesvol en stressvrij voor zowel jou als je hoogsensitieve kind.

author-avatar

Over Dustin

Wij zijn ouders van 3 kinderen, Jasmijn, Sebas en Morris. We zijn zindelijkheidsbox.nl gestart, omdat we in onze omgeving hebben gemerkt dat mensen het lastig vinden om hun kind zindelijk te leren worden. Waar begin je? Hoe vaak? Hoe houd je het vol? Wat doe je als het mis gaat? Of als je kind niet wil? Wat heb je nodig? Wij geven je graag een steuntje in de rug en willen je helpen als je het niet meer weet.

20 reacties op “Hoogsensitief kind en zindelijkheidstraining: 5 super tips voor ouders

  1. Mirjam schreef:

    Hoi! Onze zoon van 6 (hoogsensitief en hoogbegaafd) is overdag prima zindelijk maar lekt bijna elke avond / nacht door (draagt nog een luier). Bij het verschonen wordt hij woest en krijst alles bij elkaar en is hij totaal niet wakker te krijgen. We lopen hierop compleet leeg en hebben een groot slaaptekort hierdoor. Hem op de wc zetten werkt ook niet goed.
    Ik denk aan meer contact met zijn lijf laten leggen, maar hoe? Een plaswekker zal denk ik ook niks voor hem doen. Het is geen onwil; hij voelt het gewoon echt niet.

    1. Dustin v. schreef:

      Hi Mirjam, wat vervelend voor hem. En ook voor jullie en jullie nachtrust. Met doorlekken bedoel je denk ik dat zijn luier overvol zit? Let je al op dat je niet te veel drinken meer geeft na het avondeten?
      Voor jullie situatie zat ik inderdaad in eerste instantie aan een plaswekker te denken. Waarom denk je dat dit geen oplossing is?
      Een andere optie die ik wel eens gehoord heb is een dubbele luier bij doorlekken. Hierbij knip je een gat in de eerste luier die je aan doet, zodat het door kan lekken in de tweede luier die je eroverheen aan doet.
      Aangezien hij al 6 is zou ik toch de plaswekker overwegen.

  2. Tine schreef:

    Beste,

    mijn dochter van 7 jaar oud, kan naar het toilet gaan. Toch heeft ze dagelijks nog ongelukjes. Zowel stoelgang als urine. S nachts draagt ze een luier. Ze trekt zich er niets van aan als ze een vieze broek heeft, blijft er gewoon mee rondlopen. Ze wil haar pamper s nachts niet uitlaten, wil een baby zijn zegt ze. ,At kan ik doen om haar toch afscheid te laten nemen van haar pamper? Beloningssystemen werken steeds maar eventjes.

    1. Dustin v. schreef:

      Beste Tine,
      Ik begrijp dat dit niet prettig is. Je weet dat ze het kan en ze lijkt de draak met je te steken. Dit komt soms ook wel eens voor bij ouders die onze training gebruiken, wanneer ze de training succesvol hebben afgerond. De reden die we hier voor kunnen duiden is dat ze de intensieve aandacht van de training kwijt zijn. Daarom adviseren we de resterende beloningskaarten te gebruiken voor iets anders dan zindelijkheid. Bijvoorbeeld bord leeg eten, of andere dingen waar ze moeite mee hebben. Op die manier verleg je de aandacht. (Je weet namelijk dat ze het kan) En kun je je energie gebruiken voor iets positiefs.
      Zoals je al aan geeft werkt een beloningssysteem tijdelijk, maar heeft het effect. Dat bevestigd mijn vermoeden dat het een stukje aandacht is wat ze van je verlangt. Hopelijk kun je hier iets mee.

  3. Simona schreef:

    Goedendag,

    Mijn zoontje is deze zomer 3,5 jaar. Wij zijn al circa een half jaar bezig met zindelijkheid. We zijn altijd heel open geweest over plassen en poepen. Hij kwam soms even om de hoek kijken of zei : ik hoor een plasje!
    Sinds enkele maanden is deel van het avondritueel om voor het slapen naar de wc te gaan. Dit gaat zonder problemen en regelmatig komt er dan een plasje. Dit kost wel veel tijd (zingen, boekjes lezen etc). Hij vind het dan leuk een stickertje uit te kiezen en op een overvol blaadje te plakken (cadeautjes deden hem niks). Zonder afleiding van mama of papa wil hij niet op de wc en blijft er ook niet op zitten. Vanuit zichzelf voelt hij vrijwel nooit aan wanneer hij moet plassen. Soms zegt hij wel daarna ; ik heb net een plasje gedaan.
    De laatste tijd vraag ik hem regelmatig wil je een onderbroek of een luier? Dan zegt hij altijd een onderbroek maar dit eindigt altijd met een ongelukje. Waar hij vervolgens er verdrietig over is. Als ik hem herinner aan het potje of de wc antwoord hij altijd: maar mama ik hoef nu geen plasje te doen.
    Waardoor ik dan toch weer neig vaker een luier aan te doen.. hij is namelijk snel faalangstig en onzeker en ik wil natuurlijk niet dat dit groeit maar juist afneemt.
    Ik heb jullie box nog niet geprobeerd. Ik lees dat bij hooggevoelige kinderen het beter is hen de regie te geven, maar als ik dat doe dan lijkt er niets te gebeuren. Nog tips?

    1. Dustin v. schreef:

      Beste Simona,

      Wanneer je als ouder duidelijk en consequent bent over wat en hoe jullie het aanpakken geeft dat een kind vaak pas echt rust.
      Je neemt dan de leiding, waardoor een kind op jou kan vertrouwen. Dit betekent zeker niet dat je moet pushen, maar gewoon duidelijk aangeeft hoe jullie dit aanpakken. En hoe je dat kunt doen wordt in de box heel duidelijk uitgelegd. Zo leer je als ouder ook welke moeilijke momenten erbij horen, wat het veel makkelijker maakt het vol te houden. Belangrijk is in elk geval een moment te kiezen waarop jullie starten en dat de luier dan uitgaat en uitblijft, behalve tijdens slaapjes. Leg uit dat tijdens de training de ongelukjes juist de ‘gelukjes’ zijn, doordat hij hierdoor het gevoel van aandrang leert herkennen. Bij een volle stickerkaart zou je ook voor een andere manier van belonen kunnen kiezen, bijvoorbeeld het avondeten mogen kiezen, een klein zakje chips, even tv kijken, opa of oma bellen, iets dat hem motiveert om zijn kaart vol te krijgen. En wanneer hij een sticker plakken op zich al leuk vindt is dat uiteraard ook al helemaal prima en voldoende.

      Groetjes, Janneke

  4. Joyce schreef:

    Onze oudste zoon is 4, verhoogd prikkelgevoelig en gaat sinds anderhalve maand naar school. Hij was sinds januari dit jaar zindelijk en dat heeft de nodige moeite gekost. Het ging echter goed op een enkel ongelukje af en toe na. Sinds ruim een week heeft hij zo’n drie ongelukjes per dag, inclusief poep.
    Zelf verklaar ik het als reactie op de eerste weken basisschool maar naast dat ik het voor hem heel vervelend vind, weten mijn man en ik niet meer hoe we dit patroon kunnen doorbreken en tenslotte heeft de BSO aangegeven dat “we het er toch eens over moeten hebben”.
    Alle tips als beloningssysteem en op vaste tijden naar het toilet laten gaan, hebben we al ruimschoots toegepast in het verleden.
    Is er iets waar we nog niet aan gedacht hebben?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Joyce, wat vervelend voor hem en voor jullie. Als ik zo je verhaal lees zou ik inderdaad ook denken dat dit aan de spanning van de eerste weken basisschool ligt. Gaat het alleen mis op school? We horen vaker dat kinderen op school niet naar de wc willen. Heb je het hier met hem over gehad? Wil hij daar niet naar de wc? Is het daar vies/druk of speelt er iets anders? Probeer dit met hem te bespreken. Misschien kan hij het wel, maar is er een onderliggende reden waarom hij op school niet wil gaan. Je mag ons ook mailen op info@zindelijkheidsbox.nl. We denken graag met je mee.

  5. Mieke schreef:

    Mijn dochter heeft nu een obsessie dat haar plasser nat is na het plassen en lang nat blijft volgens haar. Ze roept en huilt dan, druppel uit de kont. Ze krijgt het niet droog en wil véél wc papier. Ze wil dan ook met haar broek omlaag blijven en papier ertussen doen. Plassen is een probleem ze wil nooit omdat ze hier zelf ook geenzin in heeft. Is dit hoogsenstief en wat kan ik doen?

    1. Dustin v. schreef:

      Beste Mieke,

      Het klinkt alsof ze nog niet goed uitplast. Je zou bijvoorbeeld met haar een liedje kunnen zingen, zolang ze op de wc of het potje zit en dat ze dan net zo lang probeert en uitplast totdat het liedje voorbij is. Daarna even afdrogen en mocht er nog een klein druppeltje zijn, leg dan uit dat dat niet erg is. Ze draagt een onderbroeje, die vangt een druppeltje echt wel op. En ze trekt toch elke dag weer een nieuw broekje aan 🙂 Verder zou ik adviseren er niet teveel aandacht aan te schenken, vaak helpt dat ook goed.

      Groetjes, Janneke
      Zindelijkheidsbox

  6. Sofie schreef:

    Mijn zoontje van bijna 4 jaar is ook hoog gevoelig. Hij is overdag zinderlijk met plassen. Poepen doet hij al 2 jaar alleen ‘s nachts in zijn luier tijdens het slapen. Hij geeft aan dat hij Poepen eng vind en is bang dat het pijn gaat doen. Hebben jullie nog tips?

    1. Dustin v. schreef:

      Hoi Sofie,

      Jazeker. Je zou het stappenplan met de luier eens kunnen proberen.
      Dat wil zeggen alleen een luier aan wanneer hij zegt dat hij moet poepen. Dan daarin poepen, luier weer uit en samen weg kiepen. Belangrijk is dan dat je zegt dat dat stap 1 is van alle stappen die jullie gaan nemen, maar dat hij mag bepalen wanneer hij klaar is voor de volgende stap. Dat is zittend op de wc met luier, vervolgens met een gat in de luier geknipt en dan met de luier naar beneden. Zo doe je het echt stapje voor stapje en krijgt hij vertrouwen.

      Groetjes, Janneke
      Zindelijkheidsbox.nl

      1. Sandra schreef:

        Onze dochter van nu 4, had heel veel angst voor het poepen. Ze vroeg op een gegeven moment een luier, ging inneen hoekje staan, kwam daarna direct naar ons toe en wij hebben elke keer samen met haar, de poep uit de luier in de wc gegooid. Op die manier kan ze eraan refereren dat dat toch echt de lokatie is waar poep hoort. Daarna heeft ze heel lang alleen maar met een wc verkleiner of op het potje willen poepen. Pas nu (ruim 1.5 jaar later) gaat ze vaker op de wc, zonder verkleiner. Gun de hooggevoelige kindjes de tijd om te wennen 😉. Heel veel succes!

        1. Anouk . schreef:

          Goedemorgen Sandra, bedankt voor je berichtje en wat fijn om te horen dat het gelukt is! Sommige kindjes hebben inderdaad iets meer tijd nodig en als je ze dat gunt heb je er daarna zoveel profijt van.

  7. M. schreef:

    Mijn zoon is 3,5 jaar en in principe zindelijk. Hij heeft geen luier meer om. Hij geeft aan wanneer hij moet plassen en poepen. Dan moet echter de luier wel om. Hij weigert om op het potje te gaan zonder luier.
    Beloningskaarten om de luier langzaam af te doen is hij niet gevoelig voor. Hebben jullie tips?

    1. Dustin v. schreef:

      Jazeker hebben we tips voor je. Je kunt aangeven aan je zoontje dat dit heel knap van hem is, dat het alleen wel pas de 1e stap naar zindelijkheid is en dat jullie uiteindelijk alle stappen zullen nemen om volledig zindelijk te zijn. Je kunt daarbij aangeven dat je er zeker van bent dat hem dit gaat lukken en dat hij mag bepalen wanneer hij klaar is voor de volgende stap. Om dit proces wat te versnellen mag je hem zeggen dat hij een klein cadeautje uit mag kiezen zodra hij toe is aan de volgende stap. En dat is steeds maar echt een ministapje. Hij mag dan met luier aan op het potje of de wc gaan zitten. Daarna met een gat in de luier op het potje of het toilet. Dan met luier naar beneden geschoven en tot slot zonder luier. Zo forceer je niets en pak je het stapsgewijs aan op zijn tempo. Zet hem op samen!

  8. Aline schreef:

    Heey mijn stiefzoon is 11jaar, hoog sensitief en is nog steeds niet zindelijk. Plassen gaat maar het andere is altijd in de broek. Ook kan hij hier zelf uren met rondlopen zonder dit zelf door te hebben. Een onderzoek hebb we ook gedaan of het zou kunnen liggen aan de sluitspier maar geen lichamelijke afwijking gevonden. We hebben al vanalles geprobeert door te belonen, door hem verschillende keren op de wc te zetten, hem zelf laten doen tot hij zelf naar de wc gaat. Maar telkens is zijn poep niet proper of houd hij die vuile broek gewoon aan. Nog een jaar te gaan en hij gaat naar het middelbaar, heb maar bang dat hij zal gepest worden hierdoor. Weet geen raad meer.

    1. Dustin v. schreef:

      De box is voor hem misschien wat te ‘kinderlijk’, omdat de training gericht is op kinderen van 2-3 jaar. Misschien is het voor jullie een idee om er samen afspraken over te maken. Bijvoorbeeld dat hij elke 2 uur gewoon even gaat proberen. Ook kun je misschien een andere manier van belonen voor hem kiezen. Bijvoorbeeld voor elke dag dat hij proper is gebleven hij een half uurtje extra mag gamen of iets anders dat voor hem echt een beloning is.

  9. Jolanda schreef:

    Wij hebben een dochter van 6 jaar die nog steeds niet zindelijk is.
    Ze is bang dat dingen worden afgepakt of dat ze iets mist (ze heeft dan geen controle meer)
    Is deze box ook geschikt voor ons?
    Ze is totaal niet gevoelig voor een sticker beloning systeem

    1. Dustin v. schreef:

      6 jaar is wel wat ouder dan gemiddeld inderdaad, dus ik vraag me af of ze de dierenstickers dan nog wel zo leuk vindt. Eventueel kun je een los beloningssysteem voor meisjes erbij aanschaffen. Deze heeft meer echt meiden stickers, dat motiveert haar misschien meer.

      Wanneer je samen alvast wat leuke kleine cadeautjes uitkiest en extra leuke meiden onderbroekjes, krijgt ze misschien meer het gevoel dat ze de luier mag ruilen voor iets veel mooiers. Zo’n saaie luier ruilen voor leuke meiden onderbroekjes! Dan heeft ze gelijk niet het gevoel dat er iets van haar afgepakt wordt, maar meer het idee dat ze er iets mee wint. Zeker in combinatie met de cadeautjes die jullie samen voor haar uitkiezen voor tijdens de training.

      Daarnaast krijgt ze tijdens de training een hele week onverdeelde aandacht en dat is ook iets dat haar juist iets oplevert ipv dat het haar iets ‘kost’. Zo wordt het sticker beloningssysteem waarschijnlijk een stuk interessanter voor haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *