Hoog sensitief kind en zindelijkheid

Mijn kind is hoogsensitief, hoe leer ik hem zindelijk worden?

Wanneer iets verandert in het leven van een kind dat hoogsensitief is, kan dat voor ouders heel pittig zijn! Voorheen zag je die situaties misschien niet aankomen, maar na een tijdje ben je er op ingesteld. Niet dat het je niet meer kan verrassen, maar vaak bedenk je je vooraf hoe je iets aan moet pakken, omdat je weet dat het bij jouw kind wel eens anders kan gaan.

Stoppen met de speen of zindelijk leren worden kan daarom soms wat langer duren of moeilijker gaan dan bij een kind dat minder prikkelgevoelig is.

“Zelf hebben we 3 kinderen, die alledrie hoogsensitief zijn. Deze ervaring hebben we verwerkt in het trainingsprogramma van de Zindelijkheidsbox. “

Bij ons had de een het zindelijk leren worden wat sneller door dan de ander, maar dat is oke, ieder kind is anders, volg zijn of haar tempo en forceer niets.

Stel zindelijk leren worden niet uit, uit angst voor een mislukking, want met deze tips gaat het jullie zeker lukken!

 1. Dwing niets; een hoogsensitief kind heeft daar vaak een gruwelijke hekel aan. Voor deze kids is het extra belangrijk dat het initiatief bij hem of haar ligt en je hem of haar niet op het potje of de wc zet, maar dat hij of zij zelf de controle houdt.
 2. Maak gebruik van hun levendige fantasie! Het boekje “Pretpark de poepfabriek” is een echte aanrader, het legt op een leuke manier uit hoe het lichaam van binnen werkt. Dat maakt het visueel, wat voor gevoelige kids echt fijn is. Deze kennis over hun lichaam maakt het ook minder spannend, waardoor ontspanning ervoor zorgt dat het veel makkelijk gaat allemaal.
 3. Wanneer jouw kind het toch nog spannend vindt, kun je vooraf alle stappen van het zindelijk leren worden uitleggen en aangeven dat hij of zij het mag zeggen wanneer hij of zij klaar is voor de volgende stap. Wees wel duidelijk dat jullie alle stappen gaan zetten samen en dat de luier niet meer terug komt. Ook dat geeft ze houvast.
 4. Het kan zijn dat jouw kind aan het einde van de dag wat meer vermoeid is dan anders, houd daar rekening mee en zorg voor extra rust momentjes. Bij een hoogsensitief kind komen prikkels veel sterker binnen. Help hem of haar aan het einde van de dag iets meer door te herinneren dat zijn of haar broekje droog moet blijven en maak daarbij even fysiek contact.

Een hoogsensitief kind wil je vertragen en bewuster maken en dat is mooi!

Vragen? Stel ze hier!

4 gedachten over “Hoog sensitief kind en zindelijkheid”

 1. Heey mijn stiefzoon is 11jaar, hoog sensitief en is nog steeds niet zindelijk. Plassen gaat maar het andere is altijd in de broek. Ook kan hij hier zelf uren met rondlopen zonder dit zelf door te hebben. Een onderzoek hebb we ook gedaan of het zou kunnen liggen aan de sluitspier maar geen lichamelijke afwijking gevonden. We hebben al vanalles geprobeert door te belonen, door hem verschillende keren op de wc te zetten, hem zelf laten doen tot hij zelf naar de wc gaat. Maar telkens is zijn poep niet proper of houd hij die vuile broek gewoon aan. Nog een jaar te gaan en hij gaat naar het middelbaar, heb maar bang dat hij zal gepest worden hierdoor. Weet geen raad meer.

  Beantwoorden
  • De box is voor hem misschien wat te ‘kinderlijk’, omdat de training gericht is op kinderen van 2-3 jaar. Misschien is het voor jullie een idee om er samen afspraken over te maken. Bijvoorbeeld dat hij elke 2 uur gewoon even gaat proberen. Ook kun je misschien een andere manier van belonen voor hem kiezen. Bijvoorbeeld voor elke dag dat hij proper is gebleven hij een half uurtje extra mag gamen of iets anders dat voor hem echt een beloning is.

   Beantwoorden
 2. Wij hebben een dochter van 6 jaar die nog steeds niet zindelijk is.
  Ze is bang dat dingen worden afgepakt of dat ze iets mist (ze heeft dan geen controle meer)
  Is deze box ook geschikt voor ons?
  Ze is totaal niet gevoelig voor een sticker beloning systeem

  Beantwoorden
  • 6 jaar is wel wat ouder dan gemiddeld inderdaad, dus ik vraag me af of ze de dierenstickers dan nog wel zo leuk vindt. Eventueel kun je een los beloningssysteem voor meisjes erbij aanschaffen. Deze heeft meer echt meiden stickers, dat motiveert haar misschien meer.

   Wanneer je samen alvast wat leuke kleine cadeautjes uitkiest en extra leuke meiden onderbroekjes, krijgt ze misschien meer het gevoel dat ze de luier mag ruilen voor iets veel mooiers. Zo’n saaie luier ruilen voor leuke meiden onderbroekjes! Dan heeft ze gelijk niet het gevoel dat er iets van haar afgepakt wordt, maar meer het idee dat ze er iets mee wint. Zeker in combinatie met de cadeautjes die jullie samen voor haar uitkiezen voor tijdens de training.

   Daarnaast krijgt ze tijdens de training een hele week onverdeelde aandacht en dat is ook iets dat haar juist iets oplevert ipv dat het haar iets ‘kost’. Zo wordt het sticker beloningssysteem waarschijnlijk een stuk interessanter voor haar.

   Beantwoorden

Plaats een reactie