Hoog sensitief kind en zindelijkheid

Mijn kind is hoogsensitief, hoe leer ik hem zindelijk worden?

Wanneer iets verandert in het leven van een kind dat hoogsensitief is, kan dat voor ouders heel pittig zijn! Voorheen zag je die situaties misschien niet aankomen, maar na een tijdje ben je er op ingesteld. Niet dat het je niet meer kan verrassen, maar vaak bedenk je je vooraf hoe je iets aan moet pakken, omdat je weet dat het bij jouw kind wel eens anders kan gaan.

Stoppen met de speen of zindelijk leren worden kan daarom soms wat langer duren of moeilijker gaan dan bij een kind dat minder prikkelgevoelig is.

“Zelf hebben we 3 kinderen, die alledrie hoogsensitief zijn. Deze ervaring hebben we verwerkt in het trainingsprogramma van de Zindelijkheidsbox. “

Bij ons had de een het zindelijk leren worden wat sneller door dan de ander, maar dat is oke, ieder kind is anders, volg zijn of haar tempo en forceer niets.

Stel zindelijk leren worden niet uit, uit angst voor een mislukking, want met deze tips gaat het jullie zeker lukken!

  1. Dwing niets; een hoogsensitief kind heeft daar vaak een gruwelijke hekel aan. Voor deze kids is het extra belangrijk dat het initiatief bij hem of haar ligt en je hem of haar niet op het potje of de wc zet, maar dat hij of zij zelf de controle houdt.
  2. Maak gebruik van hun levendige fantasie! Het boekje “Pretpark de poepfabriek” is een echte aanrader, het legt op een leuke manier uit hoe het lichaam van binnen werkt. Dat maakt het visueel, wat voor gevoelige kids echt fijn is. Deze kennis over hun lichaam maakt het ook minder spannend, waardoor ontspanning ervoor zorgt dat het veel makkelijk gaat allemaal.
  3. Wanneer jouw kind het toch nog spannend vindt, kun je vooraf alle stappen van het zindelijk leren worden uitleggen en aangeven dat hij of zij het mag zeggen wanneer hij of zij klaar is voor de volgende stap. Wees wel duidelijk dat jullie alle stappen gaan zetten samen en dat de luier niet meer terug komt. Ook dat geeft ze houvast.
  4. Het kan zijn dat jouw kind aan het einde van de dag wat meer vermoeid is dan anders, houd daar rekening mee en zorg voor extra rust momentjes. Bij een hoogsensitief kind komen prikkels veel sterker binnen. Help hem of haar aan het einde van de dag iets meer door te herinneren dat zijn of haar broekje droog moet blijven en maak daarbij even fysiek contact.

Een hoogsensitief kind wil je vertragen en bewuster maken en dat is mooi!

Vragen? Stel ze hier!

Plaats een reactie