Zindelijkheid tips

Hoe om te gaan met verlegenheid en schaamte bij zindelijkheidstraining

hoe om te gaan met verlegenheid en schaamte bij zindelijkheid bij kinderen

Als kinderen zich verlegen of beschaamd voelen tijdens het zindelijk leren worden kan dat lastig zijn voor een ouder om daarop te reageren. Een tijdje geleden schreven we al een blog hoe je om kunt gaan met teleurstelling en frustraties. Als ouder is het belangrijk om te begrijpen dat verlegenheid en schaamte normaal zijn tijdens het zindelijk leren worden, het is immers een nieuwe en onbekende vaardigheid die je je kind gaat leren.

Verlegenheid en schaamte bij zindelijkheidstraining kunnen om verschillende redenen ontstaan. Het kan zijn omdat je kind bang is om bijvoorbeeld in het openbaar te poepen of te plassen, of omdat hij of zij zich niet comfortabel voelt om te worden gezien tijdens het gebruik van het toilet. Verlegenheid en schaamte kunnen ook ontstaan als gevolg van kritiek van anderen, zoals ouders of verzorgers, die het kind op de vingers tikken als het iets verkeerd doet. In sommige gevallen kunnen kinderen ook verlegenheid en schaamte voelen als gevolg van een traumatische ervaring, zoals een ongelukje op school.

Je kunt echter wel een aantal manieren vinden om je kind te helpen omgaan met deze emoties en zich comfortabeler voelen tijdens de zindelijkheidstraining.

Begrijp dat deze emoties normaal zijn

Het is belangrijk om te begrijpen dat verlegenheid en schaamte normaal zijn tijdens het zindelijk leren worden. Zindelijkheidstraining is zoals we hierboven al schreven een nieuw proces voor kinderen en ook iets wat hen in verlegenheid kan brengen. Ze laten namelijk iets van hunzelf los op het potje of de wc. Door hen te laten weten en zelf te beseffen dat verlegenheid en schaamte normaal zijn, kun je je kind helpen door hier met hem of haar over deze emoties te praten zodat ze zich minder alleen te voelen tijdens zindelijkheidstraining. Toon begrip en vertel bijvoorbeeld dat jij deze emoties ook weleens hebt ervaren en dat het heel normaal is.

Leg het proces uit

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je kind te helpen zich comfortabeler te voelen tijdens de zindelijkheidstraining is om het proces uit te leggen. Leg uit wat er van hem of haar wordt verwacht en wat de stappen zijn die moeten worden genomen om succesvol zindelijk te worden. Door het proces uit te leggen, kunt je hem of haar helpen zich voor te bereiden op wat komen gaat. Dit zal niet alleen ervoor zorgen dat deze emoties minder worden maar zorgt ook voor een stukje motivatie bij je kind. Zo worden jullie een echt team samen en zal je kindje niet voor verassingen komen te staan.

Maak er een feestje van

Een andere manier om je kind zich comfortabeler te laten voelen tijdens de zindelijkheidstraining is door er een spel van te maken. Zorg voor een leuk en motiverend beloningssysteem en hang deze bijvoorbeeld op het toilet of de badkamer. Geef je kind stickers of andere beloningen elke keer dat hij of zij met succes naar het toilet gaat. Dit kan je kind helpen zich gemotiveerder en minder angstig te voelen tijdens het proces. En een cadeautje kan bijvoorbeeld ook een dansje of samen een spelletje doen zijn. Het hoeft niet groot en duur te zijn om het leuk te maken

Bied ondersteuning en aanmoediging

Het bieden van ondersteuning en aanmoediging is ook belangrijk tijdens het zindelijk leren worden. Moedig je kind aan en bied hulp wanneer dat nodig is. Door aanmoediging en ondersteuning te bieden, kunt je hem of haar helpen zich veiliger en comfortabeler te voelen tijdens het proces. Dit kun je doen door zindelijkheid bespreekbaar te maken en wanneer er een ongelukje gebeurt kalm te reageren. Vertel je kindje dat een ongelukje kan gebeuren en dat jullie er samen voor gaan zorgen dat het de volgende keer beter gaat. En wist je dat een ongelukje eigenlijk stiekem een gelukje is? Want deze brengt je eigenlijk weer dichterbij een succesje en is een leermoment.

Onthoud dat elk kind leert op zijn of haar eigen tempo en met de juiste aanmoediging en steun kan uw kind succesvol zijn in de zindelijkheidstraining, heel veel succes alvast!

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzonder mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *