Zindelijkheid tips

Hoe kan je een kind stimuleren om zindelijk te worden?

Hoe kan je een kind stimuleren om zindelijk te worden?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een kind stimuleren om zindelijk te worden lijkt een hele klus (en soms kan het zo ook voelen), maar met een aantal praktische en handige tips hopen we dat het toch een stukje makkelijker wordt voor jullie. Allereerst is het goed om te weten of jouw kindje klaar is om te starten met zindelijkheidstraining. Maar hoe herken je deze signalen?

Signalen dat je kindje klaar is voor zindelijkheidstraining:

  1. Fysieke signalen: Let op of je kindje een droge luier kan houden gedurende een langere periode, bijvoorbeeld tijdens het middagdutje. Ook kan het zijn dat je kindje aangeeft wanneer hij of zij een plas of poep moet doen.
  2. Bewustwording: Je kindje begint te begrijpen wat er gebeurt als hij of zij moet poepen of plassen. Dit kun je bijvoorbeeld merken doordat je kindje aangeeft dat zijn of haar luier vies is of doordat hij of zij interesse toont in het toilet of potje.
  3. Motorische vaardigheden: Je kindje kan zelfstandig gaan zitten en weer opstaan, wat belangrijk is voor het gebruik van het potje of de wc.

Er zijn nog een aantal signalen waaraan je kunt herkennen dat je kind klaar is om zindelijk te leren worden. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Als je de signalen herkent en je ben klaar om te starten, kun je je kind stimuleren met de volgende tips:

  1. Maak je kindje bewust van het proces: Maak je kindje bewust van wat er gebeurt als hij of zij moet poepen of plassen. Dit is de beste manier om hem of haar te stimuleren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door samen een filmpje te kijken of een boekje te lezen, zoals “Joep moet Poepen”, “Hé wie zit er op de Wc?”, “Bobbi op het Potje” of een van de andere boekjes. Op deze speelse manier leert jouw kleintje hoe het lichaam werkt en hoe het proces verloopt van eten of drinken tot naar de wc of het potje gaan.
  2. Laat je kindje meekijken: De meeste kindjes zijn nieuwsgierig en vragen zich vaak af wat papa en/of mama doen in dat kleine hokje. Neem je kindje gerust eens mee tijdens een toiletbezoekje, zodat hij of zij ziet hoe jij het doet. Kinderen imiteren vaak hun ouders, dus als jij het goede voorbeeld geeft van een toiletbezoekje, is de kans groter dat hij of zij dit overneemt. (En vergeet niet meteen het handen wassen te leren)
  3. Let op de signalen van je kindje: Observeer goed wat de signalen zijn van jouw kindje als hij of zij moet plassen of poepen. Sommige kindjes trekken zich terug, hebben een bepaalde gezichtsuitdrukking of gaan al hurken terwijl zij hun behoefte doen. Hier kun je tijdens de training op inspelen. Het is helemaal goed als je kindje al kan aangeven dat hij of zij iets moet doen of iets in de luier heeft gedaan.
  4. Betrek je kindje bij de voorbereiding: Zoek samen met je kindje een leuk potje uit. Op deze manier heeft je kindje een gevoel van controle en wordt het iets waar hij of zij naar uit kan kijken. Na de aanschaf van het potje kunnen jullie het samen versieren. Dit geldt ook voor het opstapje. Maak er letterlijk een feestje van samen!
  5. Zorg voor een ontspannen sfeer: Te veel druk leggen werkt averechts. Te veel spanning voor je kindje zal niet helpen bij de zindelijkheidstraining. Heb vertrouwen dat jullie dit samen kunnen als een echt team. Maak er dus ook een mooie en leuke ervaring van!

Hopelijk helpen deze tips je op weg om je kindje succesvol zindelijk te maken en hem of haar te stimuleren om zindelijk te leren worden. Maar als je meer tips nodig hebt, kijk dan eens op onze Facebook– of Instagram-pagina voor extra inspiratie en advies.

author-avatar

Over Anouk

Ik werk sinds november 2022 bij Zindelijkheidsbox. Het geeft zoveel voldoening om andere ouders te kunnen helpen met deze bijzondere mijlpaal in het leven van hun kind. Soms heb je als ouder een steuntje in de rug nodig, en dan zijn wij er om je te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *