Zindelijkheid tips

Hoe kan je een kind stimuleren om zindelijk te worden?

Hoe kan je een kind stimuleren om zindelijk te worden? 1

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een kind stimuleren om zindelijk te worden lijkt een hele klus (en soms kan het zo ook voelen) maar met een aantal praktische en handige tips hopen we dat het toch een stukje makkelijker wordt voor jullie. Allereerst is het goed om te weten of jouw kindje klaar is om de starten met zindelijkheidstraining. Je leest in deze blog wat de signalen zijn waar je op moet letten om te zien of jullie kunnen starten.

Als je de signalen herkend en je kunt starten kun je je kind stimuleren met de volgende tips:

  • Maak je kindje bewust wat er gebeurt als hij of zij moet poepen of plassen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door samen een filmpje te kijken of een boekje te lezen zoals Joep moet Poepen, Hé wie zit er op de Wc?, Bobbi op het Potje of één van de andere boekjes. Zo leert jouw kleintje hoe het lichaam werkt op een speelse manier en hoe het proces gaat van iets eten of drinken tot naar de wc of op het potje gaan.
  • De meeste kindjes zijn nieuwsgierig en vragen zich al vaak af wat papa en/of mama doen in dat kleine hokje. Je kunt je kindje gerust eens meenemen tijdens een toiletbezoekje zodat hij of zij ziet hoe jij het doet. Vaak doen kinderen hun ouders ook na dus als jij meteen het goede voorbeeld geeft van een toiletbezoekje is de kans ook groter dat hij of zij dat overneemt.
  • Je kunt ook kijken wat de signalen zijn van jouw kindje als hij of zij moet plassen of poepen. Sommige kindjes trekken zich terug, hebben een bepaalde gezichtsuitdrukking of gaan al hurken terwijl zij hun behoefte doen. Hier kun je dan tijdens de training op inspelen. Het is helemaal goed als je kindje al aan kan geven dat hij of zij iets moet doen of iets in de luier heeft gedaan.
  • Zoek samen een leuk potje uit met je kindje. Dan zorg je voor voorpret en heeft jouw kleintje hier ook een soort controle over. Om het nóg leuker te maken kun je na aanschaf van het potje deze ook samen versieren. Dit kun je natuurlijk ook voor het opstapje doen. Maak er letterlijk een feestje van samen!
  • En tot slot, zorg voor een ontspannen sfeer in huis. Te veel druk erop leggen werkt in het tegendeel. Te veel spanning voor je kindje wil niet helpen met zindelijkheidstraining. Heb er vertrouwen in dat jullie dit samen kunnen als een echt team. Maak er dus ook een mooie en leuke ervaring van!

Hopelijk helpen deze tips, maar heb je meer tips nodig? Kijk dan eens op onze Facebook of Instagram pagina.

Terug naar lijst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *